Donkere chocolade kan bijdragen aan een betere gezondheid en zelfs het risico op type 2 diabetes verlagen. Uit een studie die gepubliceerd is in The British Medical Journal blijkt dat het regelmatig eten van pure chocolade een positief effect kan hebben op je stofwisseling en algehele gezondheid.
Donkere chocolade verlaagt diabetesrisico
In 2022 hadden wereldwijd 830 miljoen mensen diabetes. Verreweg de meeste gevallen betreffen type 2 diabetes. Onderzoekers hebben daarom gekeken naar manieren om deze aandoening te voorkomen. Een studie gepubliceerd in The BMJ toont aan dat pure chocolade hier mogelijk een rol in speelt. Deelnemers die vijf of meer porties pure chocolade per week aten, hadden een 21% lager risico op type 2 diabetes. Elke extra portie per week verlaagde het risico met 3%.
Verschil tussen pure en melkchocolade
Het onderzoek maakte onderscheid tussen pure en melkchocolade. Waar pure chocolade gezondheidsvoordelen biedt, is melkchocolade vooral geassocieerd met minder gezonde voedingskeuzes. Mensen die melkchocolade eten, consumeren vaak meer suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Daarnaast bleek melkchocolade geen effect te hebben op het risico op diabetes en werd het geassocieerd met gewichtstoename.
Onderzoeksopzet
De resultaten zijn gebaseerd op data van drie grote cohorten: de Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II en de Health Professionals Follow-up Study. In totaal werden gegevens van meer dan 190.000 deelnemers geanalyseerd. Zij vulden elke vier jaar voedingsvragenlijsten in, waarin sinds 2006 ook specifieke vragen over chocoladesoorten werden gesteld.
De onderzoekers hielden rekening met factoren zoals gewicht, alcoholgebruik en familiegeschiedenis van diabetes. Personen met bestaande aandoeningen zoals diabetes, kanker of hartziekten werden uitgesloten van de analyse.
Tijdens de studie ontwikkelden 18.862 deelnemers type 2 diabetes. De meest opvallende resultaten kwamen uit de groep die regelmatig pure chocolade at.
Beperkingen van de studie
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, heeft het onderzoek beperkingen. De gegevens over chocoladeconsumptie waren zelfgerapporteerd, wat onnauwkeurigheden kan veroorzaken. Daarnaast waren de meeste deelnemers witte medische professionals ouder dan 50 jaar, wat generalisatie naar andere bevolkingsgroepen bemoeilijkt.
Waarom pure chocolade gezond is
Pure chocolade is rijk aan flavonoïden, stoffen die bijdragen aan een betere stofwisseling en een gezond gewicht. Deze antioxidanten spelen mogelijk een rol in het verlagen van het risico op type 2 diabetes.
Matige consumptie is belangrijk
Deskundigen benadrukken dat pure chocolade geen wondermiddel is. Matige consumptie kan echter wel deel uitmaken van een gebalanceerd dieet. Kies voor donkere chocolade met een hoog cacaogehalte (70% of meer) om te profiteren van de gezondheidsvoordelen.
Volgens endocrinoloog Dr. Andres Splenser laat dit onderzoek zien hoe kleine voedingsaanpassingen een groot verschil kunnen maken. “De overstap van melk- naar pure chocolade kan al bijdragen aan een gezonder leven,” zegt hij. Het is een eenvoudige stap die past binnen een dieet dat rijk is aan antioxidanten en onbewerkte voedingsmiddelen.
Conclusie
Donkere chocolade is gezond en kan een waardevolle aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet. Het verlaagt het risico op type 2 diabetes en biedt andere gezondheidsvoordelen dankzij de antioxidanten. Zorg er wel voor dat je chocolade met mate consumeert, om te profiteren zonder de nadelen van overmatige calorie-inname. Voor persoonlijk advies kun je altijd een arts of diëtist raadplegen.