HomeNieuwsVerband Alzheimer en diabetes type 2 aangetoond

Verband Alzheimer en diabetes type 2 aangetoond

Recent onderzoek van de Texas A&M University, gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Biochemistry and Molecular Biology, wijst uit dat er een verband is tussen type 2 diabetes en de ziekte van Alzheimer. Deze bevindingen, nog niet gepubliceerd in een vakblad, tonen aan hoe een dieet rijk aan vetten een specifiek eiwit, genaamd jak3, kan onderdrukken. Bij muizen leidde het ontbreken van dit eiwit tot ontstekingen die begonnen in de darmen en zich uitbreidden naar de lever en hersenen, resulterend in Alzheimer-achtige symptomen.

De onderzoekers suggereren dat het risico op de ziekte van Alzheimer verminderd kan worden door type 2 diabetes onder controle te houden of te voorkomen. Dit onderstreept het belang van dieet en levensstijl als cruciale factoren in het ontwikkelen van beide aandoeningen. Interessant is dat ongeveer 81% van de mensen met de ziekte van Alzheimer ook type 2 diabetes heeft, wat suggereert dat er een sterke connectie bestaat tussen deze twee ziekten.

Een “lekkende darm”, waarbij gifstoffen en bacteriën vanuit de darmen in de bloedbaan terecht kunnen komen, wordt ook als een mogelijke factor gezien. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, type 2 diabetes, verminderd vermogen van de hersenen om toxische stoffen te verwijderen en dementie-achtige symptomen.

De behandeling van type 2 diabetes richt zich niet alleen op het voorkomen van verdere gezondheidsproblemen maar omvat ook dieet, lichaamsbeweging en in sommige gevallen medicatie of chirurgie die erop gericht is om te ondersteunen bij gewichtsverlies (denk aan een maagverkleining). Deze maatregelen kunnen effectief het risico op diabetes verminderen en helpen bij het beheersen ervan.

Voedingstips omvatten het focussen op magere eiwitten, grasgevoerd vlees, gezonde vetten, veel niet-zetmeelhoudende groenten, noten en zaden, en laag-suiker fruit. Deze aanpak, gericht op het verminderen van koolhydraten en toegevoegde suikers en het aanpakken van ontstekingen, kan helpen bij het verminderen van het risico op type 2 diabetes en mogelijk ook de ziekte van Alzheimer.

Lees ook ons artikel ‘Bewust en gezond leven met diabetes type 2’ om meer te weten te komen over de invloed van levensstijl en voeding op deze ziekte en het voorkomen er van.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT