HomeGezondheidWat is E621 (MSG/Vetsin) en wat doet het in je lichaam?

Wat is E621 (MSG/Vetsin) en wat doet het in je lichaam?

E621, ook wel mononatriumglutamaat (MSG) genoemd, is een veelgebruikt smaakversterkend additief dat veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken. Het wordt tevens toegevoegd aan hartige producten zoals snacks, kant-en-klaarmaaltijden en soepen. Maar wat doet E621 precies? Wat zijn de bijwerkingen? En is het slecht voor je gezondheid? In dit artikel nemen we deze smaakmaker onder de loep.

Wat is E621 (mononatriumglutamaat)?

E621 is een kunstmatige versie van glutamaat, een natuurlijk aminozuur dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals tomaten, kaas en paddenstoelen. Glutamaat versterkt de ‘umami’-smaak, wat zorgt voor een hartige en volle smaakbeleving. Producenten voegen E621 toe om voeding smakelijker te maken zonder extra zout of vet.

In welke producten zit E621?

Je vindt E621 vaak in:

  • Kant-en-klare soepen en sauzen
  • Chips en zoutjes
  • Diepvriesmaaltijden
  • Kruidmixen en bouillonblokjes
  • Vleeswaren

Het staat meestal vermeld als E621 of mononatriumglutamaat (MSG) op het etiket. Soms gebruiken fabrikanten synoniemen zoals ‘gistextract’ of ‘gehydrolyseerd plantaardig eiwit’.

Is E621 veilig?

E621 staat al jaren ter discussie. Toch beschouwt de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) het additief als veilig bij normale inname. De aanbevolen dagelijkse inname bedraagt 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dit betekent dat iemand van 70 kg zonder problemen tot 2 gram E621 per dag kan binnenkrijgen.

Ondanks deze veiligheidsgarantie ervaren sommige mensen klachten na het consumeren van grote hoeveelheden E621. Dit kan wijzen op een persoonlijke gevoeligheid, ook wel bekend als het Chinese-restaurant-syndroom. Dit treedt meestal op na 30 minuten na het eten van maaltijden met veel MSG/ Vetsin. Er treden dan de klachten op die hieronder staan beschreven.

Is E621 slecht voor je gezondheid?

Over E621 bestaan veel zorgen. Sommigen melden klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, tintelend gevoel, het warm krijgen of een opgeblazen gevoel na het eten van producten met E621. Wetenschappelijk onderzoek kan echter geen duidelijke link leggen tussen E621 en deze symptomen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Hoewel E621 voor de meeste mensen veilig is, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor grote hoeveelheden. Mogelijke klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Hartkloppingen
  • Verhoogde dorst

Als je vermoedt dat E621 klachten veroorzaakt, probeer dan producten met dit additief te vermijden. Controleer altijd de ingrediëntenlijst op E621 of vergelijkbare termen.

Hoe vermijd je E621?

Wil je minder E621 binnenkrijgen? Hier zijn enkele tips:

  1. Kook zelf: Bereid maaltijden met verse ingrediënten.
  2. Lees etiketten: Controleer verpakkingen op de aanwezigheid van E621, MSG of Vetsin.
  3. Kies voor onbewerkte voeding: Groenten, fruit, vlees en vis bevatten geen E621.
  4. Gebruik natuurlijke smaakmakers: Kruiden, knoflook en citroen geven gerechten smaak zonder toevoegingen.
  5. Vraag om geen MSG of Vetsin te gebruiken: Vraag in restaurants specifiek om het niet te gebruiken.

Conclusie

E621 (mononatriumglutamaat) is een veelgebruikt additief dat de umami-smaak versterkt. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het veilig bij normale inname. Sommige mensen kunnen echter gevoelig zijn voor E621 en klachten ervaren. Wil je E621 vermijden? Kook dan met pure, onbewerkte ingrediënten en lees etiketten zorgvuldig. Ga je uit eten (bij Oosterse restaurants) en wil je E621 vermijden, vraag er dan specifiek om en gebruik de algemenere benamingen Vetsin of MSG.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

Wat is diabetes?

Diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen te houden. Dit komt...

Wat is dementie en welke soorten zijn er?

Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die het geheugen, het denken en het gedrag aantasten. Het komt vooral voor bij mensen boven de 65...

Goede voornemens: zo stel je doelen en houd je ze écht...

Goede voornemens
Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Veel mensen starten vol goede moed met goede voornemens zoals meer bewegen, gezonder eten of stoppen met slechte...

Gordelroos: alles wat je moet weten over deze huidaandoening

Gordelroos is een pijnlijke en veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Na een eerdere infectie...

OOK RELEVANT

UITGELICHT