HomeNieuwsHoe word je 100 jaar?

Hoe word je 100 jaar?

Deze vraag wordt vaak gesteld als iemand een record leeftijd heeft bereikt. Het antwoord is vaak in de trant van ‘gewoon blijven ademenen’ of iets in de trant van ‘anderhalve aardappel per dag, behalve op zaterdag’. Onderzoekers hebben een lang lopend onderzoek uitgevoerd bij mensen van 80 en ouder om te ontdekken wat eraan bijdraagt dat om de 100 te halen.

Het onderzoek vond plaats in China en de onderzoekers volgenden bijna 1.500 personen boven de 100 en nog eens ruim 3.700 personen die de 100 niet haalden. In totaal dus 5.200 personen. Elk persoon uit de onderzoeksgroep werd beoordeeld op een aantal leefstijlfactoren zoals hun ervaringen met roken, gezonde voeding en training. Hoe gezonder men had geleefd, hoe hoger de score van deze persoon was. De schaal met leefstijlfactoren liep van 0 tot 6, waarbij de hoogste scores voor de meest gezonde leefstijl stonden. Deelnemers aan het onderzoek die een 5 of 6 scoorden, bleken het oudst te worden. Personen met een score van 0 tot 2 werden het minst oud.

Dat een gezonde leefstijl zorgt dat je ouder wordt, is wellicht geen opvallende bevinding uit dit onderzoek. Maar met dit onderzoek is wel aangetoond dat die rokende oom die 100 is geworden ondanks dat hij rookte, geluk heeft gehad! Met dit onderzoek is aangetoond dat een ongezonde leefstijl zorgt dat de kans veel kleiner is dat je de 100 haalt dan als je gezond leeft.

Uit dit onderzoek zijn 5 factoren te halen die bijdragen aan een hogere leeftijd.

Blijf bewegen om te blijven bewegen! Lichamelijk actief zijn heeft veel voordelen op de gezondheid. Combineer het liefst activiteiten als wandelen of fietsen met krachttraining om het lichaam sterk en in conditie te houden.

Rook niet. Dit advies is het meest voor de hand liggend als je het hebt over een gezonde leefstijl. Het enige voordeel dat roken heeft, zijn de inkomsten van de tabaksindustrie.

Eet gezond en niet meer dan je nodig hebt. Gezonde voeding, bijvoorbeeld een voedingspatroon volgens een Mediterrane dieet, zorgt ervoor dat je alles binnenkrijgt aan macronutrienten, micronutrienten en vezels. Het bevat gezonde vetten en is ook nog eens erg lekker en er is veel afwisseling mogelijk. Zorg er wel voor dat je niet meer eet dan je nodig hebt, overgewicht is niet bevordelijk voor je gezondheid.

Slaap lekker. Slaap is erg belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem en het bestrijden van ziekteverwekkers. Ook houd je een gezonde geest door voldoende slaap. Zorg dus dat je lekker en ongestoord slaapt.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Actieve en stressvrije hersenen zijn gezonde hersenen. Met yoga, Tai Chi en meditatie houdt je je stressniveaus laag. Ook een wandeling of gezellige tijd met familie kan helpen om stress te verminderen. Door de hersenen te stimuleren houd je ze in topvorm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, kruiswoordpuzzels oplossen of speciale ‘hersengym’ oefeningen doen op je telefoon.

Uiteraard is het volgens van onze website met artikelen over gezondheid, voeding en fitness ook essentieel om gezond(er) en fit(ter) oud te worden! Op naar de 100!

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT