Koffie is overal ter wereld een veel gedronken drank, vooral de energie gevende effecten zijn beroemd! Vroeger werd er vaak gewaarschuwd om niet teveel koffie te drinken omdat het slecht zou zijn voor je gezondheid, maar klopt die info nog wel? En hoeveel koffie is te veel? Recente studies hebben aangetoond dat gematigde hoeveelheden koffie drinken juist gunstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, en zelfs kan helpen om langer te leven. Lees hieronder over de mogelijke gezondheidsvoordelen van koffie en hoeveel kopjes koffie per dag gezond is.

Gezondheidsvoordelen van koffie

De voordelen van het drinken van koffie zijn vooral toe te wijzen aan de cafeïne en antioxidanten in koffie.
Van cafeïne, het belangrijkste actieve bestanddeel van koffie, is bekend dat het de alertheid en het energieniveau verhoogt. Het kan ook een positieve invloed hebben op je stemming en je optimistischer en opgewekter doen voelen. De effecten van cafeïne op het lichaam zijn vrijwel onmiddellijk na consumptie merkbaar. Cafeïne blokkeert adenosine, een chemische stof in de hersenen die ervoor zorgt dat we ons moe voelen. Daardoor verhoogt het dopaminegehalte, dat geassocieerd wordt met plezier, en het verhoogt serotonine, dat geassocieerd wordt met geluk. Deze boost van “gelukshormonen” kan ervoor zorgen dat je je vrolijker en optimistischer voelt.

Antioxidanten zijn moleculen die het lichaam helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die celmembranen, eiwitten en DNA kunnen beschadigen. Na verloop van tijd kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten en diabetes. Antioxidanten helpen deze schade te voorkomen door de vrije radicalen te neutraliseren en de schade die ze hebben veroorzaakt te herstellen.

Kortom, redenen genoeg om er een kop koffie bij te pakken en verder te lezen.

Koffie en lang(er) leven

De afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het verband tussen koffiegebruik en levensduur. De resultaten zijn fascinerend. Uit de meeste studies blijkt dat het drinken van koffie inderdaad een positief effect kan hebben op onze levensduur.

De Harvard School of Public Health voerde één van de bekendste studies over koffie en levensduur uit. De studie bekeek gegevens van meer dan 200.000 mensen over een periode van acht jaar. De onderzoekers ontdekten dat degenen die één tot vier koppen koffie per dag dronken, een aanzienlijk lager risico hadden op overlijden door welke oorzaak dan ook, waaronder hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en kanker.

In aanvulling op de Harvard-studie onderzocht een studie uit 2018, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA), de effecten van koffieconsumptie op sterfte. Deze studie keek naar gegevens van meer dan 500.000 mensen in 10 Europese landen. De onderzoekers ontdekten dat in vergelijking met niet-koffiedrinkers degenen die één tot vijf koppen koffie per dag dronken een lager risico hadden op overlijden door welke oorzaak dan ook. Het risico was zelfs groter voor degenen die zes of meer kopjes per dag dronken. Een andere studie, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, bekeek de gegevens van meer dan een half miljoen mensen in de Verenigde Staten. Uit dit onderzoek bleek dat degenen die één tot vier koppen koffie per dag dronken een lager risico hadden op overlijden door welke oorzaak dan ook, vergeleken met niet-koffiedrinkers.

Het magische mechanisme in koffie

Naast deze grote studies zijn er ook verschillende kleinere studies die soortgelijke resultaten hebben opgeleverd. Eén studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition, bekeek bijvoorbeeld gegevens van meer dan 14.000 mensen in Nederland. De onderzoekers ontdekten dat degenen die één tot vier koppen koffie per dag dronken, een lager risico hadden op overlijden door welke oorzaak dan ook, vergeleken met niet-koffiedrinkers. In het algemeen suggereren de studies dat koffieconsumptie een positief effect kan hebben op de levensduur. Hoewel het exacte mechanisme achter deze associatie nog niet bekend is, is het waarschijnlijk dat de antioxidanten en andere heilzame bestanddelen in koffie een rol spelen. Bovendien kunnen de gunstige effecten van koffie ook verband houden met het vermogen om ontstekingen te verminderen, waarvan wordt aangenomen dat ze een belangrijke rol spelen bij chronische ziekten, zoals hartziekten en kanker.

Conclusie

Om dit artikel overzichtelijk te houden, hebben we niet alle onderzoeken naar koffie en de effecten op de gezondheid uitgelicht. Wat wel duidelijk wordt, is dat alle onderzoeken ongeveer hetzelfde aangeven, namelijk dat een gematigde koffieconsumptie veel positieve effecten heeft op de gezondheid en op de levensduur. Dus als je langer wilt leven met koffie, dan is een matige inname belangrijk. Dat klinkt vaag, een ‘gematigde koffieconsumptie’, maar als we de onderzoeken naast elkaar leggen, kunnen we concluderen dat 4 a 5 koppen koffie per dag de meest positieve effecten hebben op de gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in