HomeGezondheidLage bloeddruk, de oorzaken en symptomen

Lage bloeddruk, de oorzaken en symptomen

Je hoort veel over hypertensie oftewel een hoge bloeddruk wat een veel voorkomend probleem op hogere leeftijd is. Ook op deze site lees je veel artikelen over een verhoogde bloeddruk. Maar ook een te lage bloeddruk komt voor en kan heel vervelend zijn. In dit artikel lees je wat de symptomen zijn van een lage bloeddruk, wat de oorzaken kunnen zijn en wat je ertegen kan doen.

Wat is lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk betekent dat de druk in de bloedvaten lager is dan normaal, het wordt ook wel hypotensie genoemd. Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Als de bloeddruk lager is dan 90/60 mmHg, spreekt men van lage bloeddruk.

Een lage bloeddruk hoeft geen probleem te zijn, veel mensen hebben een lage bloeddruk zonder dat ze klachten ervaren. De bloedvaten worden bij een lage bloeddruk minder belast dan bij een hoge bloeddruk, dus het is dus gezonder dan een (te) hoge bloeddruk. Als de bloeddruk echter te laag is, kan het klachten als duizeligheid, vermoeidheid en zelfs flauwvallen veroorzaken.

Oorzaken van lage bloeddruk

Lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een gevolg zijn van medische aandoeningen, medicijnen, of bepaalde levensstijlfactoren.

  1. Medische aandoeningen: Sommige gezondheidsproblemen kunnen leiden tot lage bloeddruk. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, zoals een trage hartslag of hartfalen, en hormonale problemen zoals een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) of bijnierinsufficiëntie. Infecties, vooral als ze ernstig zijn, kunnen ook de bloeddruk verlagen.
  2. Medicijnen: Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking lage bloeddruk veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, diuretica (plaspillen), bepaalde antidepressiva, en medicijnen voor de ziekte van Parkinson.
  3. Levensstijlfactoren: Lage bloeddruk kan ook ontstaan door factoren in je dagelijks leven. Een gebrek aan vocht (uitdroging) door onvoldoende drinken of overmatig zweten kan de bloeddruk verlagen. Ook het plotseling opstaan uit een zittende of liggende positie kan tijdelijk een lage bloeddruk veroorzaken, wat orthostatische hypotensie wordt genoemd. Bovendien kunnen extreme vermoeidheid en stress bijdragen aan lage bloeddruk.

Het is belangrijk om de oorzaak van lage bloeddruk te achterhalen zodat je stappen kunt nemen om het te voorkomen en indien nodig te behandelen. Als je denkt dat je een lage bloeddruk hebt en je ervaart er klachten door, begin dan met regelmatig je bloeddruk te meten. Hierdoor krijg je inzicht hoe je bloeddruk op verschillende momenten op de dag is en of deze steeds te laag is. Mocht dit het geval zijn, breng dan een bezoek aan je huisarts. Het is aan te raden dan ook je metingen van je bloeddruk mee te nemen, zodat de arts kan zien hoe de bloeddruk over de dag is.

Symptomen van lage bloeddruk

Een lage bloeddruk kan verschillende symptomen veroorzaken, vooral als de bloeddruk plotseling daalt. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, wat afhankelijk is van factoren zoals hoe ver de bloeddruk daalt en hoe snel.

  1. Duizeligheid en licht gevoel in het hoofd: Een van de meest voorkomende symptomen is duizeligheid en dan vooral wanneer je snel opstaat. Dit komt doordat je hersenen dan tijdelijk minder bloed en zuurstof ontvangen.
  2. Flauwvallen: Als de bloeddruk erg laag wordt, kan je flauwvallen. Dit gebeurt wanneer de hersenen te weinig bloed krijgen om normaal te functioneren. Flauwvallen kan gevaarlijk zijn als het gebeurt tijdens autorijden of traplopen. Ook bestaat natuurlijk het risico dat je niet goed terecht komt en bijvoorbeeld met het hoofd iets raakt tijdens de val.
    • Vermoeidheid: Je kunt je ook moe en futloos voelen. Dit komt doordat de organen en spieren mogelijk niet genoeg zuurstof via het bloed krijgen. Hierdoor functioneren ze niet optimaal wat een vermoeid gevoel kan geven.
  3. Misselijkheid en duizeligheid: Lage bloeddruk kan ook leiden tot misselijkheid en een gevoel van duizeligheid.
  4. Wazig zien: Wanneer de bloeddruk daalt, kan dit invloed hebben op je zicht, waardoor je tijdelijk wazig zietn. Dit kan vooral gevaarlijk zijn tijdens fietsen of autorijden.

Herken je één of meerdere symptomen? Meet dan eens je bloeddruk en houd deze voor een periode van een paar dagen bij met verschillende meetmomenten verdeeld over de dag.

Diagnose en behandeling

Om vast te stellen of je bloeddruk (te) laag is, zal je eerst je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter, dat kun je prima zelf thuis doen. We hebben een instructie geschreven hoe je thuis het beste je bloeddruk kunt weten, dat vind je hier: Hoe meet je thuis betrouwbaar je bloeddruk. Meet op verschillende momenten van de dag en als je bloeddruk steeds te laag is en/of je ervaart klachten, maak dan een afspraak bij je huisarts. Deze zal ook de bloeddruk meten en je medische geschiedenis doornemen en vragen stellen over je symptomen, levensstijl en eventuele medicatie die je gebruikt.

  1. Medisch onderzoek: Soms is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van lage bloeddruk te achterhalen. Dit kan bloedonderzoek, een elektrocardiogram (ECG) om je hartfunctie te controleren, of een echografie van je hart of bloedvaten omvatten.
  2. Behandeling op maat: De behandeling hangt af van de oorzaak. Als uitdroging de oorzaak is, zal de arts je adviseren meer water te drinken en misschien een elektrolytenoplossing voor te schrijven. Als medicatie de oorzaak is, kan de dosering worden aangepast of kan een ander medicijn worden voorgeschreven. Voor hartproblemen of hormonale stoornissen zal specifieke medische behandeling nodig zijn.
  3. Levensstijlaanpassingen: Vaak kunnen eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine helpen om je bloeddruk te stabiliseren. Het drinken van voldoende water, het langzaam opstaan uit bed of uit een stoel, en het vermijden van lange periodes van staan kunnen veel verschil maken. Ook kan het dragen van compressiekousen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren.
  4. Voeding en dieet: Een evenwichtig dieet speelt een belangrijke rol bij je bloeddruk, en er gelden andere aanpassingen dan bij een hoge bloeddruk. Zorg bij een lage bloeddruk ervoor dat je voldoende zout in je voeding hebt, maar overdrijf dit niet, vooral als je al hartproblemen hebt. Eet regelmatig kleine maaltijden om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te veel schommelt, wat invloed kan hebben op je bloeddruk.
  5. Medicatie: In sommige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven om je bloeddruk te verhogen. Dit wordt echter meestal alleen gedaan als andere maatregelen niet effectief zijn en als de lage bloeddruk ernstige symptomen veroorzaakt.

Leefstijladviezen voor lage bloeddruk

Kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten kunnen al helpen om je bloeddruk te normaliseren en symptomen te verminderen. Hier zijn enkele praktische tips:

  1. Voldoende hydratatie: Drink regelmatig (water) gedurende de dag. Dit helpt je bloedvolume op peil te houden en voorkomt uitdroging, wat lage bloeddruk kan verergeren. De behoefte aan vocht verschilt per persoon, maar ga uit van 1,5 tot 2 liter drinken verspreid over de dag. Lees meer over hydratie in ons artikel Hoeveel moet je drinken als je ouder wordt?
  2. Zoutinname verhogen: Bij lage bloeddruk kan een iets hogere zoutinname helpen. Overdrijf de inname van zout niet. In het artikel Wat zit er in je eten: Zout lees je meer over dit mineraal.
  3. Regelmatig eten: Eet meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van grote, zware maaltijden. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt een plotselinge daling van de bloeddruk na het eten.
  4. Langzaam opstaan: Sta langzaam op uit bed of uit een stoel om duizeligheid en flauwvallen te voorkomen. Blijf ook even zitten op de rand van het bed voordat je volledig opstaat.
  5. Compressiekousen dragen: Het dragen van compressiekousen kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en zo voorkom je dat bloed zich ophoopt in je benen, wat lage bloeddruk kan veroorzaken. Deze kousen zijn vooral nuttig als je veel staat of lange periodes stilzit.
  6. Lichaamsbeweging: Regelmatige, lichte lichaamsbeweging zoals wandelen, zwemmen of fietsen kan de bloedcirculatie verbeteren en helpen om je bloeddruk te reguleren. Als je een lage bloeddruk hebt is het beter om plotselinge of intensieve inspanningen te vermijden aangezien deze duizeligheid kunnen veroorzaken.
  7. Vermijd alcohol: Alcohol kan je bloeddruk verder verlagen, dus beperk je alcoholinname of vermijd het helemaal als je een lage bloeddruk hebt.
  8. Stressmanagement: Stress heeft invloed op je bloeddruk. Probeer ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen, meditatie of yoga om stress te verminderen.

Met deze tips kun je zelf invloed hebben op je bloeddruk. Blijf je klachten houden en zie je dat je bloeddrukmetingen laag blijven, maar dan een afspraak bij je huisarts.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT