De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging groter voor vrouwen

0
voordelen lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is voor vrijwel iedereen voordelig, maar vrouwen lijken grotere cardiovasculaire voordelen te ervaren dan mannen — en dat ook nog eens in minder tijd, volgens een studie die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift van de American College of Cardiology.

Onderzoek naar lichaamsbeweging en gezondheid

In hun onderzoek keken onderzoekers naar een groep van 400.000 mannen en vrouwen in de Verenigde Staten gedurende twee decennia.

Ze meldden dat vrouwen die regelmatig oefeningen deden 24% minder kans hadden om te overlijden aan enige oorzaak tijdens de studieperiode en ook een 36% lager risico hadden op een fatale hartaanval, beroerte of ander cardiovasculair evenement vergeleken met vrouwen die niet regelmatig oefeningen deden.

Tegelijkertijd hadden mannen die regelmatig oefeningen deden 15% minder kans om te overlijden en hadden een 14% lager risico op een fataal cardiovasculair evenement vergeleken met inactieve mannen.

“Hartziekte is de voornaamste doodsoorzaak voor vrouwen in de Verenigde Staten en kan vrouwen van elke leeftijd treffen [en is] verantwoordelijk voor ongeveer één op de vijf vrouwelijke overlijdens, maar onderzoek heeft aangetoond dat slechts ongeveer de helft (56 procent) van de vrouwen in de VS erkennen dat hartziekte hun nummer één moordenaar is,” zei Dr. Raj Dasgupta, een klinisch universitair hoofddocent aan de University of Southern California.

De juiste hoeveelheid lichaamsbeweging om voordelen te ervaren

Dus, hoeveel lichaamsbeweging is genoeg? Voor mannen meldden de onderzoekers dat ongeveer 300 minuten matige fysieke activiteit of 110 minuten intensieve fysieke activiteit per week voldoende is.

De dosis-responsrelatie van activiteit tot voordeel verschilde ook voor mannen en vrouwen. Voor vrouwen lijkt een beetje lichaamsbeweging al een lange weg te gaan.

De onderzoekers meldden dat vrouwen die zich inzetten voor 140 minuten matige aerobe oefening per week een 18% verminderd overlijdensrisico zagen terwijl slechts 57 minuten intensieve aerobe oefening per week een 19% verminderd overlijdensrisico opleverde.

Mannen moesten twee keer zoveel oefenen voor hetzelfde voordeel, de 18% mark bereikend met 300 minuten matige aerobe wekelijkse oefening en de 19% mark met 110 minuten intensieve oefening per week.

Krachttraining is ook belangrijk

De voordelen van regelmatige lichaamsbeweging waren niet beperkt tot aerobics.

Krachttraining leek ook aanzienlijke voordelen te hebben en vrouwen waren wederom de grotere begunstigden.

Bijvoorbeeld, vrouwen die regelmatig krachttrainingsoefeningen deden zagen een 19% verminderd risico op overlijden terwijl mannen een 11% verminderd risico zagen vergeleken met hun inactieve leeftijdsgenoten. Dat omvat ook een 30% lager risico op een cardiovasculair evenement voor vrouwen en een 11% lager risico op cardiovasculaire evenementen voor mannen.

Wat betreft waarom die resultaten zouden kunnen zijn, komt het neer op de verschillen in mannen- en vrouwenlichamen.

Aanbevelingen voor dagelijkse lichaamsbeweging voor mannen en vrouwen

Zaslow prees de inspanningen van de onderzoekers om aanbevelingen voor lichaamsbeweging en gezonde gewoonten tussen de seksen te verfijnen. “Huidige aanbevelingen zijn neutraal,” zei ze. “Geslachtsspecifieke overwegingen kunnen individuele risicobeoordelingen en op maat gemaakte oefenvoorschriften verbeteren in een poging om de betrokkenheid bij lichamelijke activiteit te vergroten.”

Zaslow gaf ook enkele tips voor vrouwen — en mannen — die op zoek zijn om meer dagelijkse lichaamsbeweging in hun leven te verwerken zodat ook zij de voordelen van lichaamsbeweging ervaren. Deze omvatten:

  • Begin met kleine hoeveelheden lichaamsbeweging en voeg langzaam meer toe naarmate kracht en uithoudingsvermogen worden opgebouwd.
  • Vind een partner om mee te sporten om elkaar in de gaten te houden en het leuker te maken.
  • Als de tijd het toelaat, probeer dan te voet boodschappen te doen in plaats van de auto te pakken.
  • Kies de trap in plaats van de lift.
  • Luister naar muziek of een leuke podcast tijdens workouts.
  • Wissel af! Doe niet elke keer dezelfde workout. Wissel tussen kracht en uithoudingsvermogen, en probeer verschillende activiteiten, zoals wandelen, yoga, wandelen, zwemmen, en anderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in