HomeGezondheidHoe meet je thuis betrouwbaar je bloeddruk

Hoe meet je thuis betrouwbaar je bloeddruk

Bij de huisarts je bloeddruk meten is een betrouwbare optie, maar wist je dat je bloeddruk daar hoger kan zijn dan dat hij werkelijk is? De ‘vreemde’ omgeving, de arts of assistente die in de weer is met de meter en het vooraf wachten, met eventuele stress die daarbij kan komen kijken, hebben allemaal invloed op de meting. Gelukkig kun je ook gewoon thuis je bloeddruk meten. Zo kun je over een langere periode de waardes meten en tot een gemiddelde komen. We geven je tips hoe je een betrouwbare meting uitvoert.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Over de waarden voor een gezonde bloeddruk hebben we al eerder een artikel geschreven dat je hier vindt. Voor ouderen kunnen we globaal zeggen dat de bovendruk tussen de 150 en 160 mm/HG gezond is en een onderdruk van onder de 90 mm/HG. De achtergrondinformatie over bloedruk voor senioren lees je in onze blogpost Gezonde bloeddruk voor senioren.

Hoe voer je een betrouwbare bloeddrukmeting uit?

Om een betrouwbare bloeddrukmeting uit te voeren, is het van belang om een aantal stappen te nemen voor je de meting doet.

 • Koop een goede bloeddrukmeter voor thuis. Hier vind je een overzicht van de beste bloeddrukmeters voor thuis. Zorg ervoor dat je alle instructies zorgvuldig leest voordat je het apparaat gebruikt.
 • Zorg voor een comfortabele en rustige plek om te zitten. Kies een plek waar je een paar minuten kunt ontspannen voordat je jouw bloeddruk meet.
 • Plaats de manchet correct om jouw arm. Zorg ervoor dat de manchet goed om uw bovenarm zit, met de onderkant van de manchet ongeveer een centimeter boven de elleboog.
 • Zorg ervoor dat je ontspannen bent. Vermijd praten of bewegen tijdens de meting.
 • Doe twee of drie metingen, verspreid over een paar minuten. Zo krijg je een gemiddelde meting, die nauwkeuriger is dan een enkele meting.
 • Noteer de resultaten. Noteer de datum, de tijd en de bloeddrukmetingen, evenals eventuele opmerkingen over jouw algemene gezondheidstoestand of de medicijnen die je op dit moment gebruikt.

Wat kan je bloeddrukmeting beïnvloeden?

 1. Ga eerst naar het toilet, een volle blaas kan namelijk 10 mmHg opleveren
 2. Zoek een rustige plek voor de meting. Praten of actief luisteren kan 10 mmHg extra aan bloeddruk opleveren.
 3. Sluit de manchet om een ontblote arm. Doe je dit niet, dan kan het 50 mmHg toevoegen aan je bloeddruk.
 4. Zorg dat de arm waar de manchet omheen zit op harthoogte ligt, anders kan het zorgen voor 10 mmHg extra bloeddruk.
 5. Sla je benen niet over elkaar, dat zorgt voor een toename van 2-8 mmHg.

Conclusie

Het zelf meten van je bloeddruk thuis kan een nuttige aanvulling zijn op de reguliere controles bij je huisarts of zorgverlener. Het biedt de mogelijkheid om je bloeddruk in de gaten te houden en vroegtijdig actie te ondernemen bij afwijkende waarden. Het kiezen van de juiste bloeddrukmeter en het correct uitvoeren van de meting zijn echter cruciaal voor betrouwbare resultaten. Door te kiezen voor een apparaat dat past bij jouw behoeften en de aanbevolen stappen voor een nauwkeurige meting te volgen, kun je zorgen voor een correcte bloeddrukmeting. Vergeet niet dat, hoewel thuis meten een goede manier is om je gezondheid te monitoren, het geen vervanging is voor professionele medische beoordeling. Raadpleeg bij twijfel altijd een zorgprofessional.

Beurer
M27
Beurer M27
Budget keuze
Doet wat het moet doen
Zonder app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
Withings BPM Connect
Withings BPM
Premium keuze
Batterij is oplaadbaar
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
OMRON M7 Intelli IT
OMRON M7
Premium keuze
Geheugen meer gebruikers
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com

Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Hoe vaak moet ik mijn bloeddruk thuis meten? Het is aan te raden om je bloeddruk regelmatig te meten, maar de frequentie kan variëren afhankelijk van je persoonlijke gezondheidssituatie. Overleg met je arts voor een schema dat bij jou past.

2. Wat is het beste tijdstip om mijn bloeddruk te meten? Voor een consistente vergelijking is het het beste om je bloeddruk elke dag op hetzelfde tijdstip te meten, bij voorkeur ‘s ochtends voor het innemen van medicatie of ontbijt en ‘s avonds.

3. Kan ik verschillende resultaten krijgen op mijn linker- en rechterarm? Ja, het is mogelijk dat er kleine verschillen zijn tussen metingen aan de linker- en rechterarm. Het is gebruikelijk om een verschil van 10 mmHg of minder te zien. Als het verschil groter is, bespreek dit dan met je arts.

4. Wat moet ik doen als ik consequent hoge metingen krijg? Als je herhaaldelijk hoge waarden meet, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of zorgverlener. Zij kunnen verdere onderzoeken uitvoeren en indien nodig een behandeling adviseren.

5. Kan ik mijn bloeddrukmeter kalibreren of controleren op nauwkeurigheid? De meeste bloeddrukmeters hebben periodiek onderhoud en kalibratie nodig om nauwkeurig te blijven. Raadpleeg de handleiding van je apparaat voor instructies of neem contact op met de fabrikant voor advies over kalibratie.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT