HomeGezondheidHollandse Nieuwe, hoe gezond zijn ze?

Hollandse Nieuwe, hoe gezond zijn ze?

Het is juni, dus ze zijn er weer! De Hollandse Nieuwe haring. Misschien heb je er al een paar gegeten en geniet je elk jaar weer van deze heerlijk rauwe vis. Misschien kun je het, net zoals wij, niet bij 1 haring laten en vraag je je af of het eigenlijk wel gezond is, zo’n vette vis? Wij geven het antwoord.

De benaming Hollandse Nieuwe geldt voor haring die zo tussen half mei en half juni gevangen is. Het vetpercentage van deze vis is minstens 16% wat de vis die volle en romige smaak geeft.

De traditie van het eten van Hollandse Nieuwe gaat honderden jaren terug naar de 14e eeuw. Toen werd het kaken van haring uitgevonden door Willem Beukelszoon. Hierbij worden de kieuwen en een deel van de ingewanden van de vis verwijderd, een manier waarop de haring nog steeds wordt schoon gemaakt. Voordeel van het kaken is de verbeterde houdbaarheid en smaak. Deze uitinding legde de basis voor de haringhandel die belangrijk werd voor de Nederlandse economie in die tijd.

Gezondheidsvoordelen van een Hollandse Nieuwe

Een Hollandse Nieuwe is niet alleen erg lekker, maar ook gezond. We zetten de gezondheidvoordelen voor je op een rij:

Omega-3 vetzuren: Haring is een vette vis die boordevol omega-3 vetzuren zit. Deze zijn goed voor het hart en de bloeddruk en helpen ontstekingen tegengaan. Lees ook vooral ons artikel Omega-3 vetzuren, het gezonde vet dat beter bekend staat als ‘visolie’.

Eiwitten: Een haring van 100 gram bevat 18 gram eiwitten. Eiwit is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding zeker als je actief bent en je spieren goed moeten herstellen.

Vitaminen en mineralen: Haring bevat vitamine D, B12, selenium en ijzer. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en een gezond immuunsysteem, terwijl vitamine B12 essentieel is voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goed functionerend zenuwstelsel. Selenium heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en is een krachtig antioxidant. Ijzer speelt een belangrijke rol bij de zuurstoftransport van de longen naar de cellen.

Om de vraag te beantwoorden of Hollandse Nieuwe haring gezond is, dat is inderdaad het geval. Net zoals bij alles zeggen we ook hier: eet ze met mate en zorg voor afwisseling in je voedingspatroon.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT