HomeGezondheidEen gezonde BMI op latere leeftijd

Een gezonde BMI op latere leeftijd

De BMI, of Body Mass Index, is een belangrijk instrument om te bepalen of het gewicht van een persoon in verhouding tot zijn lengte gezond is. Het is een berekening die wordt gebruikt om het risico van een persoon te beoordelen voor gezondheidsproblemen in verband met overgewicht, ondergewicht of een ongezond gewicht. Het is belangrijk te weten dat de BMI geen maatstaf is voor het percentage lichaamsvet. Het geeft dus een indicatie wat een gezond en ongezond gewicht is, wat zeker op latere leeftijd van belang is.

Definitie: BMI

De BMI is belangrijk omdat het aangeeft of een persoon een gezond gewicht heeft of dat hij een risico loopt op bepaalde gezondheidsproblemen. Mensen met overgewicht of ondergewicht hebben meer kans op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en beroertes. Mensen met een gezonde BMI hebben minder kans op deze gezondheidsproblemen.

De BMI slechts een instrument is om de gezondheid te beoordelen, en dient zeker niet als enige indicator van gezondheid en fitheid te worden gebruikt. Er moet ook rekening worden gehouden met andere factoren zoals activiteitenniveau, lichaamsvetpercentage en tailleomtrek. Want de BMI kan misleidend zijn, denk bijvoorbeeld aan (kracht)sporters die veel spieren hebben, maar een laag vetpercentage. Zij hebben een hoge BMI, terwijl ze juist een enorm gezond lichaam hebben.

Waarom het goed is je BMI te weten

Als je je BMI weet, kun je al een globaal beeld van je gezondheid en de mogelijke risco’s vormen. Denk hierbij aan gezondheidsproblemen die samenhangen met overgewicht of obesitas, zoals diabetes type 2, hartziekten en beroertes. Bovendien is de BMI een indicator die aangeeft hoe gezond jouw manier van leven is. Het kan helpen weloverwogen beslissingen te nemen om je dieet en bewegingsgewoonten aan te passen.

Factoren die op latere leeftijd de BMI beïnvloeden

Als het lichaam ouder wordt, neemt vaak het vermogen om spiermassa en -kracht te behouden af. De spiermassa neemt als eerste af, wat resulteert in een daling van de BMI. Dit komt omdat spierweefsel dichter is dan vet en de body mass index wordt berekend op basis van het totale gewicht, niet alleen op basis van vet. Wanneer spiermassa verloren gaat, neemt het totale gewicht van het lichaam af en dus ook de BMI.

Oudere volwassenen worden ook minder actief naarmate ze ouder worden, wat leidt tot verder gewichtsverlies. Bovendien wordt lichaamsbeweging in verband gebracht met een betere stofwisseling, wat de BMI kan helpen verlagen.

Het voedingspatroon is een andere factor die de BMI kan beïnvloeden. Naarmate we ouder worden, wordt de spijsvertering minder efficiënt, waardoor het moeilijker wordt voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Slechte kwaliteit van voeding kan leiden tot ondervoeding en een daling van de BMI.

Bereken en interpreteer je BMI

Om uw BMI te berekenen, deel je jouw gewicht (in kilogrammen) door jouw lengte (in meters) in het kwadraat (kg/m²). Het resultaat is de BMI. Bereken je Body Mass Index gemakkelijk hieronder met onze rekentool. De ingevoerde gegevens worden niet opgeslagen of gedeeld.

BMI Calculator





BMI Score Classificatie
Minder dan 18,5 Ondergewicht
18,5 – 24,9 Gezond gewicht
25 – 29,9 Overgewicht
30 en hoger Ernstig overgewicht (obesitas)

Uitleg van de Tabel

  • Ondergewicht: Een BMI lager dan 18,5 duidt op ondergewicht. Dit kan een teken zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt of een onderliggende gezondheidsconditie hebt.
  • Gezond gewicht: Een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt als gezond beschouwd. Dit bereik wordt geassocieerd met het laagste risico op gezondheidsproblemen.
  • Overgewicht: Een BMI tussen 25 en 29,9 wijst op overgewicht. Dit kan een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes type 2, en hoge bloeddruk met zich meebrengen. In dit geval doe je er verstandig aan een aantal kilo’s af te vallen. Dit kan door je voedingspatroon aan te passen of meer te gaan bewegen. Bespreek de mogelijkheden met bijvoorbeeld je huisarts of een dietist. 
  • Ernstig overgewicht (obesitas): Een BMI van 30 of hoger wordt geclassificeerd als obesitas, wat een aanzienlijk hoger risico op gezondheidscomplicaties betekent. In dit geval doe je er goed aan om aanpassingen in je voedingspatroon en leefstijl door te voeren. Bespreek de mogelijkheden met bijvoorbeeld je huisarts of een dietist. 

De BMI is echter maar één instrument om de gezondheid te beoordelen. Het houdt geen rekening met spiermassa, botdichtheid of de verdeling van lichaamsvet. Gebruik het daarom als een algemene richtlijn en niet als een definitieve maatstaf voor je gezondheid. Als je je zorgen maakt over je gewicht of gezondheid, raadpleeg dan een arts.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT