HomeNieuwsNieuw onderzoek bevestigt de geneeskrachtige waarde van duindoornbessen

Nieuw onderzoek bevestigt de geneeskrachtige waarde van duindoornbessen

De duindoornbes is door een recente studie in de spotlights komen te staan. Deze plant wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde, vanwege zijn rijke inhoud aan antioxidanten. Deze bevindingen, gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture, tonen veelbelovende resultaten voor de behandeling van diabetes en obesitas.

Duindoornbessen groeien in strenge kustomgevingen, waar ze mogelijk meer antioxidanten produceren als reactie op milieustressoren. Hiermee sluiten ze aan bij een groeiende lijst van krachtige nutraceutica (natuurlijke voedingsmiddelen met geneeskrachtige werking) die de moderne wetenschap erkent om de medicinale waarde. De studie, uitgevoerd door de Memorial University in Newfoundland, Canada, belicht het potentieel van de duindoorn als een antioxidant superkracht.

Deze bessen bevatten niet alleen krachtige antioxidanten die schade aan lichaamscellen door vrije radicalen kunnen remmen of voorkomen, maar zijn ook rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren, polyfenolen, en vitamines E, B, en A. Canadese overheidsinstanties introduceerden de duindoorn in het land in de vroege jaren 2000 vanwege zijn gezondheidseigenschappen en commerciële potentieel.

In Tibet, China en diverse andere Aziatische en Europese landen gebruikt men duindoornbessen al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde. De meest gedocumenteerde gebruikscases zijn voor de spijsvertering, cardiovasculaire gezondheid, huidaandoeningen en zweren.

De auteurs van de studie rapporteren dat de positieve bevindingen over duindoornbessen in de behandeling van diabetes en obesitas zijn waargenomen in vitro (in een reageerbuis). De vitamines C en E, flavonoïden, carotenoïden en fenolische verbindingen kunnen, naast het vezelgehalte van de bessen, een rol spelen in hun potentieel effect op diabetes door oxidatieve schade en ontsteking te verminderen, mogelijk de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme verbeterend.

Daarnaast kunnen deze antioxidanten en voedingsvezels helpen bij het tegengaan van oxidatieve stress en ontsteking in de strijd tegen obesitas, wat de metabolische gezondheid ondersteunt en bijdraagt aan gewichtsbeheersing.

Siberische duindoorn gedroogde bessen (200 g) ongezoet 100% puur rauw natuurlijk wild geoogst premium

Gewicht van item200 Gram
MerkSiberian Green
Aantal items1

FAQ:
Wat zijn duindoornbessen?
Duindoornbessen zijn kleine, oranje bessen die groeien aan struiken in kustgebieden. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten.

Waarvoor worden duindoornbessen gebruikt?
Traditioneel gebruikt men ze voor de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsstoornissen, huidaandoeningen en cardiovasculaire problemen.

Wat zegt het onderzoek over duindoornbessen?
Recent onderzoek bevestigt dat duindoornbessen potentieel hebben voor de behandeling van diabetes en obesitas, dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten en andere voedingsstoffen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT