HomeNieuwsWarmtetherapie kan effectiever zijn in de behandeling van depressie dan blootstelling aan...

Warmtetherapie kan effectiever zijn in de behandeling van depressie dan blootstelling aan kou

Depressie komt veel voor, wereldwijd leeft naar schatting 5% van de bevolking met depressie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar behandelingen van dit gezondheidsprobleem, wat leidt tot nieuwe inzichten en mogelijke behandelingen.

Naast gesprekstherapie worden mensen die kampen met diverse mentale gezondheidsproblemen soms antidepressiva voorgeschreven. Hoewel deze medicijnen doorgaans veilig zijn, kunnen ze bijwerkingen hebben die de kwaliteit van leven beïnvloeden, zoals maagklachten, hoofdpijn, slaapproblemen, gewichtstoename en gevoelens van angst.

Alternatieve behandelingen, zoals blootstelling aan koude of warmtetherapie, kunnen echter symptomen van depressie verlichten, al dan niet in combinatie met antidepressiva. Onderzoekers van de Universiteit van Californië – San Francisco hebben onlangs ontdekt dat mensen met depressie een hogere lichaamstemperatuur hebben. Dit inzicht leidt tot de overweging dat nieuwe therapieën die de lichaamstemperatuur verlagen – zoals ijsbaden of sauna’s – gunstig kunnen zijn voor de mentale gezondheid.

De schatting was dat 5% van de volwassen wereldbevolking leeft met depressie, maar sinds de pandemie zijn de depressiecijfers gestegen. Tegelijkertijd is het gebruik van antidepressiva toegenomen. Vanwege de mogelijke bijwerkingen van medicatie zoeken mensen met depressie vaak naar alternatieve therapieën, zoals kruiden en supplementen, meditatie, acupunctuur, dieetwijzigingen, yoga en psychotherapie.

Het recente onderzoek van de Universiteit van Californië – San Francisco wijst uit dat warmtetherapie, zoals een warm bad of sauna, vanwege de hogere lichaamstemperatuur bij mensen met depressie, een gunstig effect kan hebben op de mentale gezondheid. Deze studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Dit biedt een hoopvol perspectief voor de behandeling van depressie, waarbij de focus niet alleen ligt op medicatie, maar ook op alternatieve methoden die het welzijn kunnen verbeteren. Warmtetherapie kan dus een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande behandelingsopties voor mensen die met depressie leven.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT