In 2023 zijn er maar liefst 4 keer zoveel Nederlanders om het leven gekomen na een val ten opzichte van 20 jaar geleden, in totaal 7000 personen. Vooral onder ouderen nam het aantal slachtoffers van dodelijke valpartijen toe. Tijd om in actie te komen.
Volgens het CBS is overlijden door vallen de grootste niet-natuurlijke doodsoorzaak. Opvallend is dat ten opzichte van vorig jaar 12 procent meer mensen om het leven zijn gekomen na een val. De oorzaak van deze toename hangt volgens het CBS samen met ‘de groei van de ouderen bevolking’. Echter, per duizend inwoners boven de 60 jaar sterven nu meer mensen door een val dan in het verleden. Dus naast de bevolkingsgroei moet er nog een andere reden voor deze stijging zijn. Naar de oorzaken kunnen we alleen maar gissen, want hier is verder geen onderzoek naar gedaan. Dus gelijk de schuld geven aan e-bikes, meer losliggende stoeptegels of de toename van overgewicht in Nederland is te voorbarig, al zullen deze factoren zeker een invloed hebben. Wat wel een feit is, is dat de meeste mensen die overlijden door een val ouder zijn en vaker vrouw zijn.
Om te voorkomen dat we volgend jaar nog slechtere cijfers zien, is het noodzakelijk om op hogere leeftijd actief aan de hang te gaan met valpreventie. We schreven eerder dit jaar al het artikel Balans- en stabiliteitstraining: Valpartijen en letsel voorkomen met trainingstips. De spieren versterken en zorgen dat je op een gezond gewicht blijft, is een belangrijke stap als het gaat om valpreventie. Voorkomen of minimaliseren van de gevolgen van osteoporose is een andere stap, daarover lees je meer in de artikelen Osteoporose voorkomen met voeding en beweging en Osteoporose, wat is het en hoe voorkom je het?
Alleen door op tijd actief aan de slag te gaan met valpreventie voorkom je ellende door vallen.
Lees trouwens ook het artikel Een smartwatch met valdetectie, een veilig idee.