Hoe hard en zwaar train jij in de sportschool? Of doe je liever maar niet al te gek en gebruik je niet teveel kracht en inspanning omdat je denkt dat dat niet goed voor je is? Wij kwamen een interessant onderzoek tegen over krachttraining op oudere leeftijd. Benieuwd wat het beste voor je is? Lees dan vooral verder.
In het nieuwe onderzoek werd gekeken naar verschillende groepen met elk een ander trainingsprogramma. De controle groep trainde niet, maar voerden wel hun gebruikelijke activiteiten uit, de andere twee groepen trainden wel, maar met verschillende intensiteit. De ene groep trainde op een gemiddeld niveau met lichaamsgewicht en weerstandsbanden. Deze training bestond uit het trainen van het hele lichaam en vond 1 keer per week plaats in een ziekenhuis. De andere groep trainde met zware intensiteit, dit hield in dat de personen in deze groep 3 keer per week naar een sportschool gingen en daar met apparaten met gewichten trainden.
De deelnemers werden na een jaar trainen gevolgd en hun gezondheid werd vergeleken. Na 4 jaar bleken er een aantal opvallende verschillen tussen de groepen. Zo had de controlegroep meer vetmassa opgebouwd dan de 2 groepen die trainden. Tussen de 2 groepen die trainden was er geen verschil tussen hoeveel vetmassa er werd opgebouwd. De groep die zwaar trainde, behield ook de opgebouwde spierkracht, terwijl die in de andere groepen afnam. De onderzoekers geloven dat neurale aanpassingen (aansturing van de spieren door het zenuwstelsel) zorgen voor het behoud van kracht.
Hoewel de groep die zwaar trainde de meeste voordelen op de gezondheid zag, merken de onderzoekers op dat de groep die matig trainde al een betere gezondheid had dan de groep die niet trainde. Kortom, training en dan in het bijzonder krachttraining is een aanrader voor wie gezond en fit oud wil worden!
Meer voordelen van krachttraining op latere leeftijd lees je in ons artikel De 5 mythes waarom sporten als je ouder wordt zinloos zou zijn ontkracht.