HomeNieuwsVoedingsmiddelen rijk aan flavonoïden verlagen risico op type 2 diabetes

Voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden verlagen risico op type 2 diabetes

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Nutrition & Diabetes, heeft onderzocht hoe een dieet rijk aan flavonoïden het ontstaan van type 2 diabetes kan beïnvloeden bij een grote groep mensen in het Verenigd Koninkrijk.

Bekend is dat een plantaardig dieet het risico op type 2 diabetes verlaagt. Planten bevatten verschillende polyfenolen die bekend staan om hun hun antioxidante eigenschappen. Deze polyfenolen spelen een rol in de bescherming van planten tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling en ziektes. Voor mensen bieden polyfenolen ook veel gezondheidsvoordelen. Flavonoïden vallen onder deze polyfenolen. Onderzoek suggereert dat een hogere inname van flavonoïden kan leiden tot betere insulinegevoeligheid en een verbeterd bloedlipidenprofiel.

Onderzoek naar flavonoïden en risico op diabetes

Het onderzoek betrof 113.097 deelnemers van de UK Biobank, een grootschalige studie die tussen 2006 en 2010 meer dan 500.000 volwassenen in het VK heeft geworven. De flavonoïdeninname werd beoordeeld via twee of meer 24-uurs voedingsenquêtes, geanalyseerd met behulp van databases van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Tien flavonoïdenrijke voedingsmiddelen werden geselecteerd op basis van het gemiddelde dagelijkse verbruik. Een Flavodiet Score (FDS) werd berekend door de porties van deze tien voedingsmiddelen op te tellen. Statistische analyses, rekening houdend met mogelijke verstorende factoren, werden uitgevoerd om de relatie tussen flavonoïdeninname en het ontwikkelen van type 2 diabetes te beoordelen.

Hogere consumptie van flavonoïdenrijke voedingsmiddelen kwam vaker voor bij vrouwen, ouderen, fysiek actieve mensen en hoger opgeleiden. De gemiddelde dagelijkse flavonoïdeninname was 805,7 milligram. Polymeren, waaronder proanthocyanidinen, en flavan-3-olen waren de belangrijkste bijdragers, goed voor respectievelijk 67% en 22% van de totale inname. Thee was de belangrijkste bron voor deze subgroepen. Flavonen, voornamelijk afkomstig van paprika’s, droegen het minst bij aan de totale flavonoïdeninname.

Resultaten en conclusies

Een hogere Flavodiet Score (FDS) — gelijk aan zes porties flavonoïdenrijke voedingsmiddelen per dag — was gekoppeld aan een 28% lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes vergeleken met een lagere FDS van één portie per dag. Elke extra dagelijkse portie flavonoïdenrijke voedingsmiddelen verminderde het diabetesrisico met 6%. Vier koppen zwarte of groene thee per dag waren gekoppeld aan een 21% lager risico, één portie bessen per dag aan een 15% lager risico en één portie appels per dag aan een 12% lager risico.

Invloed van flavonoïden op gezondheid

Het onderzoek suggereerde dat een dieet rijk aan flavonoïden een positieve invloed heeft op gewichtsbeheer, glucosemetabolisme, ontsteking en de functies van nieren en lever, wat bijdraagt aan een lager risico op type 2 diabetes. Flavonoïden, vooral anthocyanen, flavan-3-olen en flavonolen, verbeteren de afgifte van insuline en de insuline-signaaloverdracht, evenals het glucosevervoer en -metabolisme.

Expertinzichten

Deze bevindingen bevestigen veel over de ontwikkeling van type 2 diabetes. Flavonoïden helpen ontstekingen te verminderen en een gezond gewicht te behouden. Ze helpen ook overtollig vetweefsel te verminderen, wat kan bijdragen aan ontstekingen, en bevorderen de opname van bloedglucose door spiercellen, waardoor het risico op diabetes afneemt.

Flavonoïden reguleren het glucosemetabolisme, verbeteren de afgifte van insuline en verminderen de oxidatieve stress, wat bijdraagt aan een verbeterde gezondheid en lagere diabetesrisico’s. Het is wel belangrijk om rekening te houden met alcoholgebruik, omdat alcoholconsumptie nadelige gezondheidseffecten kan hebben, waaronder een verhoogd risico op type 2 diabetes.

Praktische aanbevelingen

Het is aan te raden om de inname van flavonoïdenrijke voedingsmiddelen te verhogen, zoals druiven, sinaasappels, grapefruits, paprika’s, uien, pure chocolade, thee, appels en bessen. Deze voedingsmiddelen bieden aanzienlijke gezondheidsvoordelen en kunnen het risico op type 2 diabetes aanzienlijk verlagen. Door dagelijks flavonoïdenrijke voedingsmiddelen te consumeren, kan iedereen proactieve stappen zetten om de algehele gezondheid te verbeteren.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT