HomeNieuwsUltrabewerkt voedsel gelinkt aan hogere achteruitgang van de hersenen en verhoging beroerterisico

Ultrabewerkt voedsel gelinkt aan hogere achteruitgang van de hersenen en verhoging beroerterisico

Meer dan 70% van het voedselaanbod in de supermarkten bestaat uit ultrabewerkte voedsel. Recent onderzoek van Massachusetts General Hospital in Boston toont aan dat het consumeren van deze voedingsmiddelen het risico op beroertes verhoogt en achteruitgang van het functioneren van de hersenen versnelt.

Het overgrote deel van ons voedsel is geproduceerd in de fabriek en bevat vaak hoge hoeveelheden vetten, suikers en zout. Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen in de VS en het Verenigd Koninkrijk meer dan 50% van hun dagelijkse energie-inname uit ultrabewerkte voedingsmiddelen halen. Dit verhoogt het risico op 30 verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, mentale gezondheidsproblemen, diabetes type 2, ademhalingsproblemen, slecht slapen en kanker.

Impact ultrabewerkt voedsel op de hersenen

In het nieuwe onderzoek werd gekeken naar meer dan 30.000 deelnemers van 45 jaar of ouder. Gedurende 11 jaar vulden zij vragenlijsten in over hun eet- en drinkgewoonten. De onderzoekers ontdekten dat een dieet met 25,8% zwaar bewerkte voedingsmiddelen leidde tot geheugen- en denkproblemen. Als er 10% meer zwaar bewerkte voedingsmiddelen werden geconsumeerd, leidde dit tot een 16% hoger risico op cognitieve achteruitgang. Het eten van meer onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen bleek een 12% lager risico op cognitieve problemen te geven.

Wat betreft het risico op beroertes, bleek dat personen die 25,4% zwaar bewerkte voedingsmiddelen consumeerden een 8% hoger risico op beroertes hadden. Het eten van minder zwaar bewerkte en meer minimaal bewerkte voedingsmiddelen verminderde het risico op beroertes met 9%.

Om de hersenfunctie te behouden, lijkt het verstandig om het aandeel ultrabewerkt voedsel in het dieet te verminderen. Een algemene regel kan zijn: als het voedsel niet gemakkelijk in je eigen keuken te maken is, beperk dan hoeveel je ervan eet. Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.

Tips om minder ultrabewerkt voedsel te eten

Het bereiden van eigen maaltijden met gezonde, onbewerkte ingrediënten is een goede start. Probeer voedingsmiddelen zoals suikerrijke dranken, gefrituurd voedsel, voedsel met een hoog zoutgehalte, simpele koolhydraten, rood vlees en varkensvlees te vermijden.

Onbewerkte en rauwe groenten, fruit, noten, vis en een gematigde inname van wit vlees zijn beter voor de gezondheid van lichaam en hersenen. Lees ook welke voedingsmiddelen je beter kunt laten liggen in de supermarkt. In dit artikel lees je welke gezondere keuzes je kunt maken.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

NAD en veroudering: hoe deze stof energie en celgezondheid beïnvloedt

Nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) is een stof die in elke levende cel voorkomt. Het lichaam maakt NAD aan uit vitamine B3, ook bekend als...

Frisdranken en het microbioom: invloed op diabetesrisico

Een nieuwe studie in Cell Metabolism laat zien dat het drinken van suikerhoudende frisdranken samenhangt met veranderingen in negen specifieke darmbacteriën. Deze bacteriën produceren...

Oefeningen tegen lage rugpijn: verlicht pijn en verbeter flexibiliteit

Lage rugpijn komt veel voor. Ongeveer acht op de tien volwassenen krijgt er ooit mee te maken, zeker op latere leeftijd. Hoewel de klachten...

Wat is diabetes?

Diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen te houden. Dit komt...

OOK RELEVANT

UITGELICHT