zaterdag, 21 september, 24
HomeNieuwsSterk bewerkt voedsel gelinkt aan verhoogd risico op meer dan 30 gezondheidsaandoeningen

Sterk bewerkt voedsel gelinkt aan verhoogd risico op meer dan 30 gezondheidsaandoeningen

Deze week verscheen in The BMJ een artikel waar 14 onderzoeken naar de invloed van sterk bewerkt voedsel op de gezondheid, met elkaar gecombineerd zijn. Uit al de gegevens van de verschillende onderzoeken blijkt dat diëten rijk aan sterk bewerkt voedsel het risico op ernstige hart- en longaandoeningen, kanker, mentale gezondheidsstoornissen en andere negatieve gezondheidsuitkomsten, inclusief vroegtijdige dood, verhogen.

Details uit de studie over sterk bewerkt voedsel

De onderzoekers voerden een overkoepelende review uit van 45 meta-analyses uit 14 artikelen die een verband toonden tussen sterk bewerkt voedsel en negatieve effecten op de gezondheid. In totaal waren bij de studies bijna 10 miljoen deelnemers betrokken.

Onderzoekers gebruikten voedselfrequentievragenlijsten, voedingsgeschiedenis en 24-uurs voedingsherinneringen om de blootstelling aan sterk bewerkt voedsel te meten. Ze vonden consistent een verband tussen een hoge inname van sterk bewerkt voedsel en een verhoogd risico op 32 negatieve gezondheidsuitkomsten.

Onderzoekers vonden een associatie tussen sterk bewerkt voedsel en alle oorzaken van sterfte, borstkanker, colorectale kanker, alvleesklierkanker, negatieve slaapuitkomsten, negatieve angstuitkomsten, astma, hoge bloeddruk, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, obesitas, metabool syndroom, niet-alcoholische leververvetting en hyperglycemie, onder andere ziekten en aandoeningen.

Ze rapporteerden een 50% verhoogd risico op sterfte gerelateerd aan hart- en vaatziekten, een 12% hoger risico op type 2 diabetes, en een 48% tot 53% hoger risico op angststoornissen en mentale aandoeningen.

Een hoge inname van sterk bewerkt voedsel was ook gekoppeld aan een 21% verhoogd risico op sterfte door welke oorzaak dan ook en een 22% verhoogd risico op depressie.

De onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen suggereren dat sterk bewerkt voedsel schadelijk kan zijn voor meerdere lichaamssystemen, wat de noodzaak voor dringende actie onderstreept om dit te verminderen.

Wat te weten over sterk bewerkt voedsel

Deze groep voedingsmiddelen omvat producten zoals instantnoedels, kipnuggets, hotdogs, kant-en-klaarmaaltijden, suikerrijke ontbijtgranen, verpakte gebakjes, snacks en frisdranken.

Fabrikanten onderwerpen deze voedingsmiddelen vaak aan veel industriële processen en maken ze uit chemisch aangepaste stoffen die ze uit voedingsmiddelen halen.

Ze gebruiken additieven om het uiterlijk, de textuur, de smaak of de houdbaarheid van het voedsel te verbeteren, en voegen kleuren, smaakstoffen en emulgatoren toe.

Vaak zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen rijk aan zout, suiker en vet, arm aan vitamines en vezels, en bevatten ze minimaal of geen hele voedingsmiddelen.

Een deel van de aantrekkingskracht van sterk bewerkt voedsel is dat ze vaak goedkoop en handig zijn.

Een gezond dieet te bereiken

Er zijn stappen die je kunt ondernemen om je dieet te verbeteren en deze risico’s te verminderen.

Probeer producten te kiezen die amper bewerkt zijn in plaats van sterk bewerkt voedsel. Eet minder buiten de deur en maak gezondere keuzes als je dat wel doet. Bijvoorbeeld, kies voor een gegrilde kipsandwich, fruit en water of magere melk in plaats van een burger, friet en frisdrank.

Maak vaker zelf je maaltijden, dus zonder naar kant-en-klaar producten te grijpen. Dit vereist vooruit plannen, wat ‘batch koken’ of mealpreppen, en het gebruik van gemaksmethoden zoals een snelkookpan of slowcooker.

Deze kleine investeringen qua tijd en inleveren van een stukje gemak brengen enorme gezondheidsvoordelen met zich mee.

Bron: The BMJ

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT