zaterdag, 21 september, 24
HomeNieuwsHet verband tussen slaaptekort en type 2 diabetes

Het verband tussen slaaptekort en type 2 diabetes

Mensen die regelmatig vijf uur of minder per nacht slapen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes, ongeacht hun dieet. Dit blijkt uit een studie die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open.

Onderzoek naar slaappatronen en voedingsgewoonten

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van 247.867 deelnemers, met een leeftijd tussen de 38 en 71 jaar en een gemiddelde leeftijd van bijna 56, afkomstig uit de UK Biobank. De onderzoekers bestudeerden de connectie tussen slaappatronen, eetgewoonten en type 2 diabetes.

Deelnemers vulden een elektronische vragenlijst in over hun slaapgewoonten, inclusief dutjes, en hun dieet. De wetenschappers deelden de deelnemers in op basis van hun dagelijkse slaapduur in vier categorieën:

  • 7-8 uur – normaal
  • 6 uur – licht verkort
  • 5 uur – matig verkort
  • 3-4 uur – zeer verkort

Ongeveer 75% van de deelnemers gaf aan een normale slaapduur te hebben; bijna 20% meldde een licht verkorte slaapduur, bijna 4% een matig verkorte slaapduur, en minder dan 1% een zeer verkorte slaapduur.

Dieet en slaapduur

De scores voor het dieet varieerden van 0 (ongezond) tot 5 (gezond). Het bleek dat mensen die 5 uur of minder per dag sliepen een hoger risico hadden op type 2 diabetes in vergelijking met mensen met een normale slaapduur. Gedurende de gemiddelde follow-up periode van 12 jaar ontwikkelde 3% (7.905) van de deelnemers type 2 diabetes.

De rol van slaap bij het risico op type 2 diabetes

De wetenschappers gaven aan dat het verhogen van de dagelijkse slaapduur naar 7 uur het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes kan verminderen. Uit andere onderzoeken is gebleken dat een goede slaap meer gezondheidsproblemen kan voorkomen, we schreven er dit artikel over. Echter, voor sommige mensen is dit doel niet te bereiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals werkschema’s, zorg voor kinderen, gezondheidsaandoeningen zoals slaapapneu, en economische druk.

Levensstijl, dieet, en beweging

Hoewel deelnemers met gezonde diëten een lager risico hadden op het ontwikkelen van type 2 diabetes, bleek dat dit de korte slaapduur niet kon compenseren. De onderzoekers wezen op een gezonde levensstijl als middel om het risico op diabetes te verlagen, inclusief hoge intensiteit oefeningen en regelmatige lichamelijke activiteit als belangrijke factoren.

Beperkingen van de studie

De onderzoekers hebben niet gekeken naar verschillende soorten diëten of de invloed van macronutriënten en micronutriënten, wat betekent dat het niet duidelijk is of bepaalde eetplannen of voedingsstoffen de effecten van korte slaapduur kunnen tegengaan. Bovendien waren de slaapduur en voedingsgewoonten zelfgerapporteerd. Hierin kunnen de deelnemers dus fouten hebben gemaakt, of wenselijke antwoorden hebben gegeven.

Door een focus op slaap, dieet en lichaamsbeweging te leggen, benadrukt dit onderzoek het belang van een holistische benadering voor het verminderen van het risico op type 2 diabetes.

Het volledige onderzoek uit JAMA vind je hier.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT