HomeNieuwsLeeftijd, metabolisme en het microbioom: wat betekent het voor de gezondheid?

Leeftijd, metabolisme en het microbioom: wat betekent het voor de gezondheid?

Onderzoekers in China hebben ontdekt hoe leeftijd en metabolisme invloed hebben op het microbioom. Ze analyseerden gegevens van meer dan 10.000 mensen en bevestigden hun bevindingen met een tweede groep van meer dan 9.000 mensen.

Invloed van het microbioom op hart- en vaatziekten

De wetenschappers onderzochten ook hoe deze microbioomkenmerken het risico op hart- en vaatziekten beïnvloeden. Hun resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine. Het microbioom bestaat uit bacteriën, virussen en andere micro-organismen die niet alleen helpen bij de spijsvertering, maar ook bij zenuwsignalen, immuunreacties en hormonen.

Het microbioom beïnvloedt het risico op hart- en vaatziekten op verschillende manieren. Het produceert bepaalde metabolieten die directe invloed hebben op ons lichaam. Deze metabolieten hebben een rol in het veroorzaken van ontstekingen en immuunreacties, beïnvloeden de stofwisseling van vetten en glucose, helpen bij het reguleren van de bloeddruk en hebben effect op de opname van cholesterol.

Hoe ouder we worden, hoe meer de veranderingen in het lichaam invloed hebben op het microbioom. De diversiteit aan bacterien in het microbioom neemt af en ook de manier waarop ze functioneren. Hierdoor is er meer kans op gezondheidsproblemen.

Metabole parameters en veroudering

De onderzoekers bestudeerden eerst 10.207 Chinese deelnemers en verzamelden gegevens over 21 indicatoren die met de stofwisseling te maken hebben. Op basis hiervan deelden ze de mensen in vijf groepen in:

  • MC1: gezond
  • MC2: laag HDL-cholesterol
  • MC3: hoog LDL-cholesterol
  • MC4: obesitas-gerelateerd
  • MC5: verhoogd bloedsuiker

Ze ontdekten dat mensen in de obesitas- en hoge bloedsuikergroepen 75% en 117% meer kans hadden op hart- en vaatziekten vergeleken met de gezonde groep. Deze bevindingen werden bevestigd in een groep van 9.061 mensen met een follow-up van 10 jaar. De MC1, MC en MC3 groepen waren gelinkt aan meer gezonde indicatoren dan de MC4 en MC5 groep die meer ongezonde indicatoren vertoonden.

Bacteriën die veroudering beïnvloeden

De onderzoekers analyseerden vervolgens het microbioom van 4.491 deelnemers en identificeerden specifieke bacteriesoorten. Ze ontdekten dat bepaalde bacteriesoorten vaker voorkwamen bij jongere mensen, terwijl andere vaker voorkwamen bij oudere mensen. Jongere mensen hadden bijvoorbeeld minder Bacteroides, terwijl oudere mensen meer Prevotella en Enterobacteriaceae hadden. De studie toonde aan dat het microbioom van jongere mensen geassocieerd was met een lager risico op hart- en vaatziekten. Dit lijkt aan te tonen dat het microbioom een belangrijk punt kan zijn voor de preventie van hart- en vaatziekten bij oudere volwassenen, zeker als ze al gezondheidsklachten hebben.

Deze studie toont een sterk verband aan tussen een ongezond microbioom en een verhoogd risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Een gezond microbioom kan de effecten van veroudering op het lichaam beperken waardoor je gezonder ouder wordt.

Andere studies ondersteunen deze uitkomsten en tonen aan dat een onevenwichtige bacteriële populatie in de darmen verband houdt met ontstekingsaandoeningen zoals inflammatoire darmziekten, reumatoïde artritis en lupus, evenals hart- en vaatziekten.

Conclusie

Het blijft wel een kip-ei vraag, want veroorzaken deze aandoeningen een enevenwichtig microbioom of veroorzaakt een onevenwichtig microbioom deze aandoeningen? We zijn heel benieuwd naar verder onderzoek naar het microbioom en gezond ouder worden.
Lees ook ons artikel over probiotica die een grote invloed hebben op het microbioom.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT