HomeGezondheidWat is cholesterol en welke soorten zijn er?

Wat is cholesterol en welke soorten zijn er?

Je hoort het regelmatig voorbij komen als er iets ongezonds op tafel wordt gezet: “ik moet even aan mijn cholesterol denken”. Een mooi excuus om een te vette maaltijd of snack over te slaan, maar wat is dat cholesterol eigenlijk? Laten we eens goed kijken naar wat cholesterol is, de verschillende soorten, en hoe je je cholesterolwaarden gezond kunt houden.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die essentieel is voor ons lichaam. Het helpt bij de opbouw van celmembranen, de aanmaak van hormonen, en de productie van vitamine D. Hoewel we cholesterol nodig hebben, kan te veel ervan in je bloed leiden tot hart- en vaatziekten.

Soorten Cholesterol: LDL vs. HDL

Er zijn twee hoofdtypen cholesterol die je moet kennen: LDL en HDL.

  • LDL (Low-Density Lipoprotein): Dit wordt vaak het “slechte” cholesterol genoemd. Te veel LDL kan zorgen voor ophoping van plaque in je bloedvaten, wat het risico op hartziekten en beroertes verhoogt.
  • HDL (High-Density Lipoprotein): Dit staat bekend als het “goede” cholesterol. HDL helpt om overtollig cholesterol naar de lever te vervoeren, waar het uit je lichaam wordt verwijderd. Een hoger HDL-niveau is goed voor je hart.

Wat zijn triglyceriden

Naast cholesterol zijn triglyceriden een belangrijk type vet in je bloed. Hoge niveaus van triglyceriden kunnen ook bijdragen aan aderverkalking, vooral als je LDL hoog en HDL laag is.

Gezonde waarden

Om te weten of je iets moet doen aan je cholesterolwaarden, is het van belang om te weten wat gezond is en wat niet. De ideale waarden voor senioren zijn:

  • Totale Cholesterol: Minder 5,0 mmol/l is goed.
  • LDL: Minder dan 2,5 mmol/l is optimaal, meer dan 3,5 mmol/l is te hoog.
  • HDL: 0,9 mmol/l of hoger is goed, minder dan 0,9 mmol/l is te laag.
  • Triglyceriden: Minder dan 2,1 mmol/l is de grenswaarde. Meer dan 2,1 mmol/l is te hoog.

Hoe kun je je cholesterol verlagen?

Voeding en cholesterol

Een gezond dieet is cruciaal. Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten, en magere eiwitten. Beperk verzadigde vetten en vermijd transvetten, die je LDL kunnen verhogen. Het Mediterrane dieet is een goede keuze en we hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven.

Het belang van beweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan je cholesterolwaarden verbeteren. Streef naar minstens 150 minuten matige of 75 minuten intensieve activiteit per week.

Roken en alcoholgebruik

Stoppen met roken kan je HDL verhogen. Matig alcoholgebruik kan je HDL ook een boost geven, maar drink altijd met mate.

Gewicht

Overgewicht kan je cholesterolwaarden negatief beïnvloeden. Afvallen kan je helpen je LDL en triglyceriden te verlagen en je HDL te verhogen.

Conclusie

Je cholesterol op een gezond peil houden is belangrijk voor een gezond hart en een lang leven. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen, niet te roken, en een gezond gewicht te behouden, kun je je cholesterolwaarden verbeteren. Het is nooit te laat om te beginnen met zorg dragen voor je hart. Praat met een gezondheidsprofessional voor persoonlijk advies.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

Smartwatch valdetectie

OOK RELEVANT

UITGELICHT