HomeVoedingMeer dan 2 eieren per week eten is niet ongezond

Meer dan 2 eieren per week eten is niet ongezond

Naast de discussie of de kip of het ei eerder was, is de grootste discussie rondom eieren wel hoeveel je er per week mag eten. Jarenlang werd geadviseerd om niet meer om 2 per week te eten, maar dat advies kan regelrecht de prullenbak in. 

Vooral rondom Pasen vliegen de adviezen je om de oren hoeveel eieren je mag eten per week en waarom meer eieren eten schadelijk is. Ze zouden het cholesterol verhogen en het eigeel zou dik maken. Deze mythes zijn waarschijnlijk de wereld in gekomen omdat eieren, en dan met name de eidooier, rijk zijn aan cholesterol. En een hoog LDL cholesterol (het slechte cholesterol) in het lichaam is een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Eieren zijn juist gezond

Uit onderzoek van de universiteit van Syndey blijkt dat tot 12 eieren per week eten geen risico met zich meebracht voor de groepen met diabetes type 2 en pre-diabetes. In het onderzoek at de ene groep weinig eieren en de andere groep 12 eieren per week, deze groepen werden 12 maanden gevolgd. Aan het eind van die periode bleek dat er geen verschil was tussen de twee groepen als het ging om risico-indicatoren voor hart- en vaatziekten. Ook als de twee groepen op dieet werden gezet om af te vallen, was er geen verschil tussen de groepen. Uiteraard werden de eieren ingepast in het dieet en niet toegevoegd aan het dieet.

“Eggs are a source of protein and micronutrients that could support a range of health and dietary factors including helping to regulate the intake of fat and carbohydrate, eye and heart health, healthy blood vessels and healthy pregnancies.”

Bijna tegelijkertijd met het onderzoek uit Sydney, werd ook een onderzoek van de Peking University gepubliceerd. In dit onderzoek is er gekeken naar de eetgewoontes van de Chinese bevolking en dan in het bijzonder hoeveel eieren er werden gegeten. Uit dit onderzoek bleek dat bij de personen die één ei per dag aten, de kans op hart- en vaatziekten afnam. Als de personen die geen of amper eieren aten vergeleken werden met de groep die één ei per dag at, dan kwamen de ei-groep maar liefst 18% minder hart- en vaatziekten voor!

Eieren zijn een prima bron van eiwitten en vitamines en dus veilig om er meerdere per week van te eten. Zeker als je ook nog eieren kiest met een hoog omega-3 gehalte, dan ben je met een ei per dag heel gezond bezig!

 

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT