zaterdag, 21 september, 24
HomeVoedingProbiotica: Kleine helden in jouw darmen

Probiotica: Kleine helden in jouw darmen

Je spijsverteringssysteem zit vol met leven! Er leven namelijk kleine organismen die een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van het spijsverteringssysteem en de rest van het lichaam. Deze kleine organismen worden probiotica genoemd. Ze spelen een enorme rol in het bevorderen van onze gezondheid, vooral tijdens het ouder worden. In dit artikel behandelen we wat probiotica precies zijn, wat ze doen en wat de voordelen voor senioren zijn.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen, voornamelijk bacteriën en soms gisten, die, wanneer ze in adequate hoeveelheden worden ingenomen, aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden. Bekende manieren om extra probiotica tot je te nemen, zijn drankjes als Yakult, Vifit en Actimel waar probiotica aan zijn toegevoegd. Deze micro-organismen zijn vergelijkbaar met de nuttige microben die van nature in het lichaam aanwezig zijn, vooral in de darmen. Misschien lijkt het raar om levende bacteriën te ‘eten’, maar in het lichaam bevindt zich al een heel complex ecosysteem van levende micro-organismen. Dit staat ook wel bekend als de darmflora of het microbioom.
Dit menselijk microbioom is een verzameling van micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en gisten, die in en op ons lichaam leven. De meeste van deze microben bevinden zich in onze darmen en spelen een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Ze helpen bij de spijsvertering, beschermen tegen ziekteverwekkers, produceren vitamines en beïnvloeden zelfs onze stemming en mentale gezondheid.

De rol van probiotica in het lichaam

Probiotica voegen zich bij de miljarden micro-organismen die al in je darmen leven, waar ze meerdere belangrijke functies vervullen. Ze kunnen helpen het evenwicht te herstellen wanneer je darmflora uit balans is geraakt, wat kan gebeuren door een verscheidenheid aan factoren zoals antibiotica gebruik, dieetveranderingen, ziekten, en stress. Dit evenwicht is cruciaal omdat een ongebalanceerde darmflora gelinkt is aan tal van gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsstoornissen, allergieën, mentale gezondheidsproblemen en zelfs obesitas.

Door hun vermogen om zich te vermenigvuldigen en te integreren in de darmflora, kunnen probiotica helpen de groei van schadelijke bacteriën te onderdrukken, pathogenen te bestrijden en de darmbarrière te versterken. Daarnaast spelen ze een rol in de productie van bepaalde vitamines zoals vitamine K en enkele B-vitamines.

Hoe werken probiotica?

Probiotica werken op verschillende manieren. Ze kunnen de immuunfunctie verbeteren door de productie van natuurlijke antilichamen te stimuleren en de activiteit van immuuncellen zoals T-lymfocyten en natuurlijke killercellen te verhogen. Ze beïnvloeden ook de darmpermeabiliteit, waardoor ze kunnen helpen lekkende darm syndroom te voorkomen, een aandoening waarbij bacteriën en toxines door de darmwand lekken, wat leidt tot ontsteking en andere problemen.

Bovendien produceren probiotica korteketenvetzuren (KKV’s) wanneer ze vezels fermenteren die niet verteerd zijn in de dunne darm. Deze KKV’s zijn essentieel voor de gezondheid van de darmwand en spelen een rol in de energievoorziening van het lichaam. Ze hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van een gezond gewicht.

In het volgende deel zullen we dieper ingaan op de specifieke werking van probiotica in het lichaam, de unieke voordelen voor senioren, en welke voedingsmiddelen rijk zijn aan deze krachtige micro-organismen. Stay tuned!

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT