HomeNieuwsVezels maken de hersenen gezonder

Vezels maken de hersenen gezonder

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons lichaam, inclusief de hersenen. Het is normaal dat je soms moeite hebt met multitasken, bepaalde woorden vinden of namen onthouden. Dit hoort bij het gezond ouder worden van de hersenen. In sommige gevallen kunnen ziekten zoals dementie en Alzheimer ervoor zorgen dat lichte cognitieve achteruitgang verergert. Dit kan leiden tot ernstigere problemen zoals geheugenverlies, problemen met plannen of problemen oplossen, moeilijkheden met spreken of schrijven, stemmingswisselingen, angst, slaapproblemen en verwarring over plaatsen, data en tijden. Hoewel er momenteel geen genezing is voor dementie of Alzheimer, kunnen gezonde leefstijlkeuzes en bepaalde medicijnen helpen om de progressie te vertragen. Nieuw onderzoek richt zich hierbij op de rol van vezels.

Onderzoekers van King’s College London hebben ontdekt dat het nemen van een voedingsvezelsupplement de hersenfunctie bij oudere volwassenen kan verbeteren. Ze vonden ook dat de vezelsupplementen geen effect hadden op de spierkracht van de deelnemers. Deze studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Wereldwijd wordt de bevolking steeds ouder, wat leidt tot een toename van leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals cognitieve achteruitgang. Het is belangrijk om nieuwe manieren te vinden om deze aandoeningen aan te pakken.

In deze studie richtten de onderzoekers zich op twee prebiotische supplementen: de voedingsvezel inuline en de plantaardige koolhydraat fructo-oligosacchariden (FOS). Recente onderzoeken hebben aangetoond dat onze darmbacteriën, bekend als het darmmicrobioom, verbonden zijn met onze gezondheid en welzijn. Er zijn verbanden gevonden tussen deze bacteriën en de hersenen, bekend als de darm-hersenas. Ook zijn er verbanden aangetoond met andere organen, waaronder spiergezondheid. De onderzoekers wilden testen of het verbeteren van de gezondheid van de darmbacteriën met een prebioticum de hersen- en spierfunctie kon verbeteren.

Eerdere studies hebben aangetoond dat inuline het darmmicrobioom verandert, neuro-inflammatie helpt verminderen en het herstel van traumatisch hersenletsel verbetert. Onderzoek naar FOS heeft gemeld dat het supplement kan helpen de ontwikkeling van Alzheimer te verminderen door beta-amyloïde in de hersenen te verminderen, en kan helpen bij het verlagen van neuro-inflammatie en het verbeteren van het geheugen.

Voor deze studie onderzochten onderzoekers 36 paren tweelingen van 60 jaar en ouder. Een tweeling in elk paar kreeg dagelijks een voedingsvezelsupplement gedurende 12 weken, terwijl de andere tweeling een placebo kreeg. Aan het einde van de studie vonden de onderzoekers dat de groep die een vezelsupplement ontving, verbeterde prestaties had in tests voor hersenfunctie. Hoewel er geen significant verschil was in spierkracht tussen de supplement- en placebogroepen, is verder onderzoek nodig op dit gebied.

Deskundigen benadrukken ook het belang van een dieet rijk aan vezels voor een gezonde darm, wat weer een positieve impact kan hebben op de hersenen. Ze moedigen aan om vezels als onderdeel van een voedingsbenadering te zien, rijk aan fruit, groenten, bonen, noten, zaden en volle granen, die bijzonder rijk zijn aan vezels. Een algemene aanbeveling is om te streven naar het consumeren van 25-35 gram vezels per dag. Verzelrijk volkoren voedingsmiddelen bevatten niet alleen prebiotische vezels, maar ook antioxidanten, vitamines en mineralen die allemaal bijdragen aan een gezonde darm en daarmee mogelijk ook aan een gezond brein.

Het hele onderzoek lees je in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT