Het is bewezen: Buiten zijn heeft positieve effecten op de gezondheid

0

Met deze mooie dagen zijn we meer buiten, vrolijker en voelen we ons beter. Wat een paar zonnestralen al niet kunnen doen voor je stemming! Maar nu is ook officieel bewezen dat veel buiten zijn goed voor je is en dat het niet alleen een positieve invloed op je stemming heeft. 

Nieuw onderzoek wijst uit dat vlakbij de natuur leven en veel tijd buiten doorbrengen een positief effect heeft op de gezondheid. Voor dit onderzoek zijn 140 onderzoeken naast elkaar gelegd en is data van meer dan 290 miljoen mensen vergeleken. Hieruit blijkt dat mensen met meer natuur om zich heen een lagere kans hadden op type II diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en stress.

Lange termijn gezondheidsvoordelen buiten zijn

Tot nu toe waren wel veel korte termijn effecten onderzocht, maar was er nog nooit zo’n groot onderzoek uitgevoerd naar de lange termijn voordelen van buiten zijn op de gezondheid. De data die werd geanalyseerd kwam onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Japan en Spanje. Gekeken werd naar de gezondheid in relatie met de beschikbare ‘groene ruimte’. De term ‘groene ruimte’ werd hierbij gedefinieerd als groene, onbebouwde en natuurlijke omgeving, maar ook groenvoorzieningen in steden zoals parken.

Buiten leven verlaagt stress

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen die dichterbij de natuur wonen een lagere bloeddruk en hartfrequentie hadden en ook minder stress. De onderzoekers noemen het effect van buiten in de natuur zijn op de hoeveelheid cortisol in het speeksel, een fysiologische indicatie van stress, één van de meest opvallende resultaten. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gaan er jaarlijks 11,7 miljoen werkdagen verloren door stress, depressie en angststoornissen. Een aantal dat door meer in de natuur zijn drastisch verlaagd zou kunnen worden.

Wat zorgt er voor dat buiten zijn gezond is?

Ondanks dat de relatie tussen buiten zijn en de gezondheid is onderzocht, is niet exact duidelijk waar dit effect door komt. “Mensen die dichtbij de natuur wonen hebben meer gelegenheid om er fysiek actief te zijn en ook hun sociale contacten buiten te ontmoeten. De blootstelling aan verschillende bacteriën in deze gebieden heeft tevens voordelen voor het immuunsysteem en gaat ook ontstekingen tegen. Veel van het onderzoek uit Japan wijst er op dat phytoncides, organische verbindingen met antibacteriële eigenschappen – vrijgegeven door bomen, gezondheidsbevorderende eigenschappen van bod-baden kunnen verklaren.”. Bos-baden is in Japan een therapie waarbij er in het bos wordt gelegen of gelopen om zo de gezondheid te verbeteren.

De onderzoekers hopen dat door deze resultaten artsen ook vaker het advies geven om de natuur op te zoeken om zo gezondheidsproblemen te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in