€0,00

Geen producten in de winkelwagen.

€0,00

Geen producten in de winkelwagen.

dinsdag, 18 november, 25
HomeGezondheidDementieOlijfolie verlaagt risico op sterfte door dementie?

Olijfolie verlaagt risico op sterfte door dementie?

Recent onderzoek toont aan dat een hogere consumptie van olijfolie mogelijk samenhangt met een verlaagd risico op sterfte gerelateerd aan dementie. Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van twee grote Amerikaanse cohortstudies: de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study. Het hele onderzoek lees je in het tijdschrift JAMA Network Open.

In de studie, waarbij 92.383 deelnemers betrokken waren, werd vastgesteld dat mensen die dagelijks meer dan 7 gram olijfolie (ongeveer een halve eetlepel) consumeerden, een significant lager risico hadden op dementiegerelateerde sterfte vergeleken met mensen die minder dan 7 gram per dag gebruikten. Gedurende de 28 jaar durende follow-upperiode werden in totaal 37.649 sterfgevallen waargenomen, waarvan 4.751 dementiegerelateerd waren.

De studie wees uit dat deelnemers met een hogere inname van olijfolie niet alleen een hogere calorie-inname hadden, maar ook een betere kwaliteit van dieet, meer lichamelijk actief waren, en minder geneigd waren om te roken. Opvallend was ook dat ze meer alcohol consumeerden, maar niet een hogere Body Mass Index (BMI) hadden.

Het vervangen van 5 gram per dag aan margarine of mayonaise door olijfolie werd geassocieerd met 8% tot 14% minder risico op dementiegerelateerde sterfte. Deze associatie werd niet waargenomen bij vervanging door andere plantaardige oliën of boter.

Hoewel het hier gaat om een observationele studie, die geen directe oorzaak en gevolg kan aantonen, suggereren de resultaten dat olijfolie, rijk aan vitamine E en polyfenolen, ontstekingsremmende eigenschappen heeft die mogelijk bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang en dementie.

Olijfolie wordt niet alleen aanbevolen vanwege de potentiële cognitieve voordelen, maar ook omdat eerder onderzoek heeft uitgewezen dat een hogere inname samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker, neurodegeneratieve aandoeningen en luchtwegaandoeningen. Meer weten over de gezondheidsvoordelen van olijfolie? Lees dan ons artikel Olijfolie: soorten, toepassingen en voordelen voor de gezondheid.

De aanbeveling is dan ook om regelmatig olijfolie te gebruiken bij het koken. Of het nu gaat om het bereiden van een saladedressing of het marineren van een stukje vlees, olijfolie is een veelzijdige keuze. Naast een fijne smaak, biedt het ook vele gezondheidsvoordelen. Olijfolie neemt een belangrijke plek in in het Meditterane dieet dat veel gezondheidsvoordelen biedt. Hierover lees je meer in ons artikel Het Mediterrane dieet, de oplossing voor alle gezondheidsproblemen?

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -
ebook supplementen

OOK RELEVANT

Verband Alzheimer en diabetes type 2 aangetoond

diabetes type 2
Recent onderzoek van de Texas A&M University, gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Biochemistry and Molecular Biology, wijst uit dat...

Voedingsmiddelen rijk aan flavonoïden verlagen risico op type 2 diabetes

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Nutrition & Diabetes, heeft onderzocht hoe een dieet rijk aan flavonoïden het ontstaan van type 2 diabetes kan beïnvloeden...

Alzheimer, wat is het, hoe voorkom of vertraag je het?

Alzheimer
"Een gezonde geest in een gezond lichaam" is een bekend citaat van de Romeinse dichter Juvenalis. Het geeft ook het belang van het evenwicht...

Onbehandelde hoge bloeddruk vergroot mogelijk risico op Alzheimer

Nieuw onderzoek wijst op een verband tussen hoge bloeddruk en een verhoogd risico op Alzheimer, een ongeneeslijke vorm van dementie. Onderzoekers van de Universiteit...

Meest recent

Vitamine D tekort symptomen: alles wat je moet weten

Vitamine D tekort symptomen
Veel mensen merken in de herfst en winter dat hun energie daalt en dat spieren of gewrichten sneller protesteren. Een vitamine D-tekort is dan...

Parkinson symptomen: hoe herken je de eerste signalen?

De ziekte van Parkinson ontwikkelt zich langzaam en de symptomen verschillen sterk per persoon. Vaak begint het met subtiele veranderingen die pas na verloop...

10 fitnesstips voor boven de 65: zo blijf je sterk, soepel...

Het is nooit te laat om aan je gezondheid te werken en een actieve levensstijl te omarmen – ook niet als je de 65...

Paardenmiddel tegen vermoeidheid: wat helpt écht bij aanhoudende moeheid?

Iedereen is weleens moe, maar als vermoeidheid weken of maanden blijft aanhouden, wil je weten wat er écht helpt. Veel mensen zoeken dan naar...

UITGELICHT