HomeNieuwsOlijfolie verlaagt risico op sterfte door dementie?

Olijfolie verlaagt risico op sterfte door dementie?

Recent onderzoek toont aan dat een hogere consumptie van olijfolie mogelijk samenhangt met een verlaagd risico op sterfte gerelateerd aan dementie. Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van twee grote Amerikaanse cohortstudies: de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study. Het hele onderzoek lees je in het tijdschrift JAMA Network Open.

In de studie, waarbij 92.383 deelnemers betrokken waren, werd vastgesteld dat mensen die dagelijks meer dan 7 gram olijfolie (ongeveer een halve eetlepel) consumeerden, een significant lager risico hadden op dementiegerelateerde sterfte vergeleken met mensen die minder dan 7 gram per dag gebruikten. Gedurende de 28 jaar durende follow-upperiode werden in totaal 37.649 sterfgevallen waargenomen, waarvan 4.751 dementiegerelateerd waren.

De studie wees uit dat deelnemers met een hogere inname van olijfolie niet alleen een hogere calorie-inname hadden, maar ook een betere kwaliteit van dieet, meer lichamelijk actief waren, en minder geneigd waren om te roken. Opvallend was ook dat ze meer alcohol consumeerden, maar niet een hogere Body Mass Index (BMI) hadden.

Het vervangen van 5 gram per dag aan margarine of mayonaise door olijfolie werd geassocieerd met 8% tot 14% minder risico op dementiegerelateerde sterfte. Deze associatie werd niet waargenomen bij vervanging door andere plantaardige oliën of boter.

Hoewel het hier gaat om een observationele studie, die geen directe oorzaak en gevolg kan aantonen, suggereren de resultaten dat olijfolie, rijk aan vitamine E en polyfenolen, ontstekingsremmende eigenschappen heeft die mogelijk bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang en dementie.

Olijfolie wordt niet alleen aanbevolen vanwege de potentiële cognitieve voordelen, maar ook omdat eerder onderzoek heeft uitgewezen dat een hogere inname samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker, neurodegeneratieve aandoeningen en luchtwegaandoeningen. Meer weten over de gezondheidsvoordelen van olijfolie? Lees dan ons artikel Olijfolie: soorten, toepassingen en voordelen voor de gezondheid.

De aanbeveling is dan ook om regelmatig olijfolie te gebruiken bij het koken. Of het nu gaat om het bereiden van een saladedressing of het marineren van een stukje vlees, olijfolie is een veelzijdige keuze. Naast een fijne smaak, biedt het ook vele gezondheidsvoordelen. Olijfolie neemt een belangrijke plek in in het Meditterane dieet dat veel gezondheidsvoordelen biedt. Hierover lees je meer in ons artikel Het Mediterrane dieet, de oplossing voor alle gezondheidsproblemen?

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT