HomeNieuwsDiabetes, alcohol en luchtvervuiling schaden hersenen en vergroten risico op dementie

Diabetes, alcohol en luchtvervuiling schaden hersenen en vergroten risico op dementie

Nieuw onderzoek wijst uit dat factoren zoals diabetes, alcoholgebruik en verkeersgerelateerde luchtvervuiling schade kunnen toebrengen aan een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met dementie. Dit hersengebied ontwikkelt zich als laatste tijdens deen is het eerste dat achteruitgaat met de leeftijd. De studie heeft ook genetische factoren onderzocht die mogelijk invloed hebben op het effect van aanpasbare factoren op het risico van dementie. Een uitgebreide nieuwe studie heeft de effecten van een breed scala aan aanpasbare factoren en het begin van dementie onderzocht.

De auteurs van de studie hadden eerder een “zwakke plek” in de hersenen geïdentificeerd die langzaam ontwikkelt in de adolescentie, vroeg achteruitgaat tijdens het verouderen, en in verband is gebracht met dementie.

De bevindingen van deze nieuwe studie wijzen erop dat drie factoren waarschijnlijk leiden tot de afbraak van deze kwetsbare hersenregio: diabetes, alcoholconsumptie en stikstofdioxide afkomstig van verkeersgerelateerde luchtvervuiling. Uniek aan dit nieuwe onderzoek waren twee mutaties van een minder bestudeerd genoom en een raadselachtige bloedgroep genaamd het XG-antigeensysteem.

Hoe beschadigt luchtvervuiling de hersenen?

De auteurs zeggen dat hun onderzoek van het X-chromosoom hun sterkste genetische bevinding onthulde in een eigenaardige regio gedeeld door beide geslachtschromosomen.

“Interessant is dat zij ontdekten dat individuen met een specifiek type XG-gen mogelijk meer beïnvloed worden door luchtvervuiling in de lucht die zij inademen. Dit bleek een belangrijke factor te zijn die bijdraagt aan schade in kwetsbare hersengebieden,” merkte Dr. DuBose op.

Hij beschouwde deze bevinding als significant, “omdat het een verband kan vaststellen tussen omgevingsfactoren zoals wonen in gebieden met veel verkeer of grote steden met veel vervuiling en een verhoogd risico op schade aan kwetsbare hersenregio’s.”

Voor Dr. DuBose suggereren dergelijke inzichten een genetische invloed op de gevoeligheid van een persoon voor bekende risicofactoren.

“Deze inzicht is cruciaal, vooral omdat technologie onze mogelijkheid vooruitgaat om de genetische predisposities van een persoon te kennen. Het kennen van iemands genen en de bijbehorende risico’s die die genen veroorzaken, stelt zorgverleners en patiënten in staat om vroegtijdig in te grijpen, mogelijk de progressie van ziekten of anderszins versnelde schade te vertragen.”

Onderzoek naar factoren gekoppeld aan hersenveroudering gaat door

De huidige studie bouwt voort op bewijs dat heeft aangetoond hoe meerdere risicofactoren kunnen bijdragen aan het begin van dementie.Toch riep Dr. Sexton op tot meer onderzoek in representatieve populaties die de bevindingen van de studie kunnen repliceren en bevestigen.

Ze benadrukte echter de tweejarige proef van de Alzheimer’s Association om te evalueren “of leefstijlinterventies die tegelijkertijd meerdere risicofactoren aanpakken, de cognitieve functie bij oudere volwassenen met een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang kunnen beschermen.”

De studie heet de U.S. Pointer Study, of de Amerikaanse studie om hersengezondheid te beschermen door leefstijlinterventie om het risico te verminderen. Het is de eerste dergelijke studie van een grote, representatieve groep Amerikanen.

In de studie worden meer dan 2.000 vrijwillige oudere volwassenen die als risicovol voor cognitieve achteruitgang worden beschouwd, twee jaar lang gevolgd.

“Bijna 30% van de huidige deelnemers komt uit populaties die historisch ondervertegenwoordigd zijn in onderzoek naar Alzheimer/dementie. Data/resultaten worden verwacht in 2025,” zei Dr. Sexton.

Image by Pete Linforth from Pixabay

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT