Vijf factoren qua leefstijl die dementie kunnen helpen voorkomen

0
1
dementie levensstijl

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met een gezonde leefstijl mogelijk beter weerstand bieden tegen hersenveranderingen die dementie kunnen veroorzaken. Dit in vergelijking met personen die dezelfde veranderingen ondergaan maar geen gezonde gewoontes praktiseren op vijf cruciale leefstijlgebieden.

De studie is vooral overtuigend omdat onderzoekers de hersenen van mensen na hun overlijden hebben onderzocht. Ze zochten naar met Alzheimer gerelateerde hersenveranderingen zoals beta-amyloïde ophopingen, gefosforyleerde tau-kluwens en problemen gerelateerd aan de bloedstroom in de hersenen.

Dementie Symptomen

Dementie beschrijft de groep symptomen die mensen ervaren wanneer ze hersencellen verliezen of beschadigen. Deze symptomen hebben invloed op het geheugen, denkvermogen en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dementie kenmerkt zich door diverse symptomen, waaronder geheugenverlies, taal- en communicatieproblemen. Ook komen desoriëntatie, moeilijkheden met complexe taken en organisatie, en gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen voor.

Onderzoekers analyseerden de gegevens van 586 mensen die tussen 1997 en 2022 overleden en tot 24 jaar aan gezondheidsgegevens hadden verstrekt als onderdeel van het Rush Memory and Aging Project. Onder de deelnemers aan de studie was 78% vrouw en de gemiddelde leeftijd bij overlijden was 91 jaar. Het artikel verscheen 6 februari in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Neurology.

Invloed leeftstijl op dementie

Onderzoekers vonden dat een hogere score op levensstijl, berekend aan de hand van vijf factoren, samenhing met betere cognitieve functies op oudere leeftijd. De vijf factoren die samen een levensstijlscore vormden waren: dieet, fysieke activiteit, cognitieve betrokkenheid, rookstatus en alcoholconsumptie. De cognitieve functies werden beoordeeld aan de hand van 19 tests die deelnemers regelmatig tijdens de studie uitvoerden. Deze 19 scores werden samengevoegd tot een totale cognitieve functiescore.

De studie liet zien dat mensen met een levensstijl met bepaalde kenmerken, geneigd waren beter bestand te zijn tegen hersenveranderingen. Deze veranderingen zouden anders cognitieve problemen, zoals dementie, kunnen veroorzaken. Deze kenmerken waren:

  • Niet roken
  • Minstens 150 minuten per week aan fysieke activiteit
  • Beperking van alcoholconsumptie (tot één drankje per dag voor vrouwen, twee per dag voor mannen)
  • Het volgen van een mediterraan-DASH Dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension, vergelijkbaar met de Schijf van Vijf)
  • Betrokkenheid bij cognitieve activiteiten op latere leeftijd. Denk hierbij aan het lezen van de krant, schrijven, naar de bibliotheek gaan of spelletjes spelen zoals schaken of dammen.

Wereldwijd worden meer dan 55 miljoen mensen getroffen door dementie. Waarbij er elk jaar 10 miljoen nieuwe gevallen bijkomen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het is de zevende belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd, en het treft vrouwen onevenredig. Er is geen behandeling om de progressie van dementie te stoppen of om te keren, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

Onderzoekers benadrukken dringend de noodzaak van meer onderzoek naar methoden om het risico op de ontwikkeling van dementie te verkleinen. Ze stellen ook voor dat de vijf levensstijlfactoren uit de studie “samen met [Alzheimer] medicatie aangeboden moeten worden, vergelijkbaar met de aanpak bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten waarbij medicatie en levensstijlstrategieën standaardzorg vormen.” Begin daarom vandaag nog met het volgen van de 5 adviezen voor een gezonde levensstijl om het risico op Alzheimer te verminderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.