HomeNieuwsMediterraan dieet en visconsumptie gelinkt aan een lager risico op depressie bij...

Mediterraan dieet en visconsumptie gelinkt aan een lager risico op depressie bij vrouwen

Een recent gepubliceerde studie wijst uit dat het volgen van een mediterraan dieet is geassocieerd met een vermindering van depressie bij vrouwen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat depressie ongeveer 5,7% van de volwassenen boven de 60 jaar treft, en dat deze aandoening 50% vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

De studie, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, toont aan dat vrouwen die het mediterraan dieet het nauwkeurigst volgen, ongeveer 60% minder kans hebben om depressie te ervaren. Dit effect werd niet waargenomen bij mannen.

Het effect van visconsumptie

Visconsumptie is gelinkt aan een lager depressierisico. In de Italiaanse NutBrain-studie, met deelnemers van 65 tot 97 jaar oud en een gemiddelde leeftijd van 73, vulden de deelnemers een vragenlijst van 102 items in over hun dagelijkse dieet. Dit stelde onderzoekers in staat de mediterrane dieetscore (MDS) van elke persoon te berekenen en deelnemers te verdelen in drie groepen op basis van hoe nauw ze het dieet volgden.

Ongeveer 19,8% van de deelnemers meldde symptomen van depressie, met een hoger percentage onder vrouwen (27,9%) in vergelijking met mannen (8,0%). Mensen die in de bovenste derde van de MDS-scores vielen, hadden 55% minder kans om depressieve symptomen te ervaren, en vrouwen in deze groep hadden zelfs ongeveer 60% minder kans om symptomen te rapporteren.

Het onderzoek toonde ook aan dat het eten van meer vis en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vergeleken met onverzadigde vetzuren, sterk geassocieerd werd met een grotere vermindering van depressie. Voor vrouwen was de reductie in het risico op depressie zelfs 56% voor diegenen die meer vis aten, en elke extra gram vis per dag verlaagde het risico met 2%.

Het consumeren van drie of meer porties verse vis per week verlaagde het depressierisico met 62%, terwijl er geen verband werd gevonden met ingeblikte tonijn. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren, aanwezig in voedingsmiddelen zoals olijfolie en noten, bleken ook een belangrijk onderdeel van het dieet.

Vrouwen die een hoger aandeel enkelvoudig onverzadigde vetzuren consumeerden, hadden een 42% lager risico op depressieve symptomen. De consumptie van noten en fruit verminderde het risico op depressieve symptomen met 82% voor mannen.

Het effect van het Mediterrane dieet is geslachtsspecifiek?

De resultaten suggereren dat de beschermende effecten van de componenten van het Mediterrane dieet voornamelijk vrouwen beïnvloeden, wat verrassend is gezien de mogelijke biologische mechanismen die typisch niet geslachtsspecifiek zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat depressieve symptomen veel vaker voorkwamen bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen met depressieve symptomen hadden ook meer kans om ongehuwd te zijn, alleen te wonen, meer medicatie te nemen en een slechtere waargenomen gezondheidsstatus te hebben.

Studies tonen aan dat niet-voedingsrijke diëten een grotere negatieve impact hebben op de mentale gezondheid van vrouwen dan van mannen, en dat er verschillen zijn in voedingspatronen en mentaal welzijn tussen mannen en vrouwen. Dit zou kunnen wijzen op verschillen in de hersenen of op de grotere vatbaarheid van vrouwen voor mentale ziekten en hun verschillende reactie op stressfactoren.

Vis en enkelvoudig onverzadigde vetzuren bezitten ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunen de gezondheid van de hersenen, wat mogelijk het risico op depressie vermindert door neurotransmittermodulatie en neuroprotectie. De cardiovasculaire voordelen van deze voedingsstoffen kunnen ook indirect bijdragen aan een verbeterd mentaal welzijn.

Bron: British Journal of Nutrition

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Uitgelicht

Most Popular