HomeNieuwsNieuw onderzoek wijst uit: minder dan 7 uur slaap vergroot risico op...

Nieuw onderzoek wijst uit: minder dan 7 uur slaap vergroot risico op hoge bloeddruk

Een recente studie toont aan dat mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, op termijn een groter risico lopen op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Onderzoekers presenteerden deze bevindingen tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology.

Hoewel de link tussen slaappatronen en hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, bekend is, geven de auteurs van de studie toe dat bewijs uit eerdere onderzoeken inconsistent was.

De studie analyseerde data van 16 onderzoeken, uitgevoerd tussen januari 2000 en mei 2023, betreffende 1.044.035 personen uit zes landen zonder voorgeschiedenis van hoge bloeddruk. Gedurende een periode van 2 tot 18 jaar volgden de onderzoekers deze personen, met een gemiddelde duur van 5 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat personen die korter slapen een significant hoger risico hebben op het ontwikkelen van hypertensie, zelfs na correctie voor demografische en cardiovasculaire risicofactoren zoals roken, bloeddruk, lichaamsgewicht, opleiding, geslacht en leeftijd. Dit risico neemt zelfs nog meer toe bij minder dan vijf uur slaap per nacht.

Beste bloeddrukmeters

“Uit de meest recente data blijkt dat hoe minder je slaapt – dat wil zeggen minder dan zeven uur per dag – hoe groter de kans is dat je in de toekomst hoge bloeddruk ontwikkelt,” zegt Dr. Kaveh Hosseini, hoofdonderzoeker en assistent-professor cardiologie aan het Tehran Heart Center in Iran. “Hoewel we een trend zagen tussen langere slaapduur en een grotere voorkomen van hoge bloeddruk, was dit statistisch niet significant. Zeven tot acht uur slaap krijgen, zoals aanbevolen door slaapexperts, lijkt het beste voor je hart.”

Vrouwen met minder dan zeven uur slaap hadden een 7% hoger risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Opmerkelijk was dat er geen leeftijdsgebonden verschillen waren in het verband tussen slaapduur en hypertensie.

De onderzoekers geven toe dat de studie beperkingen kent, zoals zelfgerapporteerde data waardoor veranderingen in slaapduur over de tijd niet werden beoordeeld. Ook varieerden de definities van korte slaapduur tussen de studies.

Experts buiten de studie suggereren dat meer onderzoek nodig is om te bepalen waarom vrouwen een hoger risico lopen. Factoren zoals hormonale schommelingen, slaapstoornissen gerelateerd aan hormonale veranderingen tijdens menstruatie, zwangerschap en menopauze, en sociale en omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op hypertensie.

Om slaapproblemen aan te pakken, raden deskundigen aan om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen, zoals het houden van de slaapkamer koel, donker en stil, cafeïne en alcohol vermijden, elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan, regelmatig overdag bewegen, en middagdutjes vermijden. Lees meer in ons artikel over het belang van een goede nachtrust.

Adequate slaap laat het lichaam rusten en herstellen, en reguleert hormonen die van invloed zijn op bloeddruk, ontsteking en bloedsuikerspiegel, essentieel voor hartgezondheid. Een consistent slaapschema en het creëren van een ontspannende routine voor het slapengaan zijn cruciale stappen naar een betere nachtrust. Bij aanhoudende slaapproblemen is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT