HomeFitnessDe 5 mythes waarom sporten als je ouder wordt zinloos zou zijn...

De 5 mythes waarom sporten als je ouder wordt zinloos zou zijn ontkracht

De 5 mythes ontkracht waarom sporten als je ouder wordt, zinloos zou zijn

Soms hoor je wel van die ‘waarheden’ waarom het niet (meer) nodig zou zijn om op oudere leeftijd te gaan sporten. Deze redenen om niet te gaan sporten als je ouder wordt, zijn vaak niet gebaseerd op enige vorm van research en komen vaak uit de mond van een niet sportief persoon. Wij hebben een aantal van deze mythes op een rijtje gezet, met daarbij de feiten hoe het nou echt zit! Dus de volgende keer dat je iemand tegenkomt die één van onderstaande mythes uitkraamt, dan weet jij hoe het echt zit!

Mythe 1: Sporten is zinloos, ik word toch alleen maar ouder

Waarheid: lichamelijke activiteit zorgt er voor dat je je jonger voelt, er jonger uit gaat zien en dat je langer zelfstandig kan blijven. Het zorgt tevens voor een lager risico op verschillende aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, Alzheimer en dementie, diabetes, kanker, hoge bloeddruk en overgewicht. En door de serotonine die wordt aangemaakt tijdens sporten, ga je je beter en energieker voelen en dit effect op je stemming is hetzelfde als toen je 20 was!

Mythe 2: Sporten vergroot de kans dat ik val en wat breek

Waarheid: Regelmatig sporten zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, betere stabiliteit en gaat botverlies (osteoporose) tegen. Het is dus omgekeerd, door te sporten verklein je de kans dat je wat breekt. Let hierbij wel op welke sport je kiest, we hebben het hier niet over extreme sports uiteraard…

Mythe 3: Ik krijg toch nooit meer dat oude lichaam van me terug, sporten is veel te frustrerend

Waarheid: Oke, je hormoonhuishouding verandert, je metabolisme is niet meer hetzelfde en je spiermassa is ook veranderd. Deze veranderingen horen nou eenmaal bij ouder worden. Het betekent echter niet dat je geen voordelen meer van sporten kan hebben! Lichamelijke activiteit zorgt namelijk in ieder geval voor een verbetering van je gezondheid. Bepaal doelen die passen bij je leeftijd en wees realistisch. Blijven stil zitten en nietsdoen zorgt er trouwens voor dat je alleen maar verder van dat ideaalbeeld komt, dus go for it!

Mythe 4: Ik ben veel te oud om met sporten te beginnen

Waarheid: Je bent nooit te oud om je gezond te verbeteren! Het is vaak zo dat je op latere leeftijd nog net zulke vooruitgang kan boeken als jongere startende sporters. Begin rustig en bouw geleidelijk op, dan ervaar je wat sporten met je kan doen ook al ben je geen 20 meer.

Mythe 5: Ik ben te zwak en heb allemaal kleine pijntjes, sporten maakt dat alleen maar erger

Waarheid: Door te sporten bouw je kracht op en zorg je voor meer stabiliteit van je gewrichten. Je voelt je ook fitter en gezonder. In veel gevallen kun je de pijntjes voorkomen door regelmatig te sporten of te bewegen.

De volgende keer dat je deze mythes hoort waarom je NIET zou moeten gaan sporten, dan weet jij beter! Nog niet begonnen met sporten? Doe het dan vandaag!

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

2 REACTIES

  1. Ik heb in mijn schooljaren in de lessen ‘lichamelijke oefening’ vooral geleerd om alles wat op sport lijkt volstrekt te vermijden, en ik ben niet van plan om daar nu, vele, vele jaren later, nog verandering in te brengen.

    • Hallo Mina, misschien is (intensief) sporten niet jouw ding, dat kan. Regelmatige lichaamsbeweging heeft echter veel gezondheidsvoordelen, dus wellicht past een wandeling of fietstocht van minimaal een half uur per dag beter bij jou? Hopelijk geeft deze site je enige inspiratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Beste bloeddrukmeters

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT