HomeGezondheidHoe wapen je je tegen een griep

Hoe wapen je je tegen een griep

Elk jaar is het wel weer raak, een griepvirus dat een groot deel van de bevolking in bed krijgt. Het griepvirus verspreidt zich via druppeltjes slijm, spuug of snot. Met iemand praten kan al zorgen voor een overdracht, maar niezen en hoesten zijn helemaal manieren om deze virussen over te dragen. Tijd om je te wapenen! Nu schijnt knoflook te werken om vampiers buiten te deur te houden, maar wat werkt nou eigenlijk om te voorkomen dat je ziek wordt? Veel vitamine C slikken tegen de griep of toch juist vitamine D? Of veel thee drinken?

Griep of toch een ander virus?

Het griepvirus verspreidt zich via druppeltjes slijm, spuug of snot. Met iemand praten kan al zorgen voor een overdracht, maar niezen en hoesten zijn helemaal manieren om deze virussen over te dragen.

Symptomen bij een griepbesmetting zijn zeer uiteenlopend en varieren in heftigheid. Zo kan een sportieve oudere die gezond eet en veel buiten is veel minder klachten vertonen dan een matig actief oudere die slecht eet. Hieronder geven we tips hoe je jouw weerstand kunt verhogen om zo min mogelijk last te hebben van de griep. Komen deze tips te laat en heb je de griep al te pakken, dan kan het zijn dat de symptomen zich heftig ontwikkelen. Een griep kan zich door ontwikkelen tot een longontsteking, dus luister goed naar je lichaam en neem contact op met de huisarts bij twijfel.

Qua behandeling is er weinig anders te doen dan het rustig aan te doen. In de ene situatie kan het zijn dat je nog prima in huis lichte klusjes kunt doen en tv kunt kijken en kunt lezen, in andere gevallen voelt het beter om toch in bed te blijven. Luister naar wat je lichaam aangeeft en ga niet door terwijl je lichaam duidelijk laat weten dat je beter in bed kunt blijven.

Sporten met griep

Sporten tijdens het hebben van de griep moet je zeker niet doen. Niet alleen kun je op deze manier je mede-sporters besmetten, ook verminder je je weerstand door de belasting van je lichaam. Na een work-out in bijvoorbeeld de sportschool moet je lichaam dan én tegen de griep strijden én herstellen van je work-out. Je lichaam is al druk genoeg met tegen de griep te vechten, dus ga gewoon even niet sporten.
Door de koorts verlies je ook meer vocht dan normaal, je lichaam probeert namelijk af te koelen naar die 37 graden door te transpireren. De druppeltjes zweet zorgen voor verkoeling van de huid, maar als je lichaam constant aan het koelen is, verlies je dus enorm veel vocht. Drink daarom voldoende, dus tussen de anderhalf tot 2 liter per dag. Heb je moeite met veel drinken? Vul dan een fles waar je makkelijk uit drinkt en waarvan je weet hoeveel milliliter er in gaat, op die manier houd je makkelijker bij hoeveel je drinkt per dag. 

Pijnstillers bij griep

Voel je je echt heel slecht en heb je hoge koorts, neem dan een paracetamol om de pijn en koorts te onderdrukken. Het is geen medicijn tegen de griep, je onderdrukt alleen de symptomen er mee. Je wordt dus niet sneller beter door het slikken van paracetamol bij griep. Mocht je andere medicijnen slikken, lees dan altijd de bijsluiter of je paracetamol mag nemen. Bij twijfel raadpleeg je huisarts of apotheker.

Voor de rest is het een kwestie van uitzieken, een medicijn tegen de griep is er niet en je weerstand proberen te verhogen als je ziek bent, dat komt helaas toch echt te laat.

Wanneer bel ik de huisarts als ik griep heb? (bron: Thuisarts.nl)

Bel je huisarts als je griep heeft en:

  • je benauwd wordt
  • er veel slijm loskomt bij het hoesten
  • je suf wordt
  • je heel weinig drinkt of plast

Bel ook als je griep heeft en:

  • 60 jaar of ouder bent
  • een hart- of vaatziekte heeft
  • een longziekte heeft (zoals astma of COPD)
  • suikerziekte (diabetes) heeft
  • een nierziekte heeft
  • weinig weerstand heeft (door een ziekte of medicijnen, zoals chemotherapie)

In deze gevallen wil de huisarts/assistente je graag spreken over hoe erg jouw klachten zijn. Zo nodig onderzoekt uw huisarts je om bijvoorbeeld te checken of je geen longontsteking hebt.

Voorkomen is beter dan uitzieken

Als je denkt dat je binnen een dag je weerstand kunt verhogen door een paar pillen slikken, dan moeten we je helaas teleurstellen. Opbouwen van ‘weerstand’ is heel persoonlijk en zal bij iemand die overgewicht heeft, rookt, drinkt en ongezond eet nou eenmaal langer duren dan een bij iemand die gematigder heeft geleefd. Maar daarom is het belangrijk om een aantal basis adviezen weer scherp te krijgen qua beweging en voeding en die ook toe te passen.

De basis is:

Eet gevarieerd (de ‘Schijf van 5’ is echt zo gek nog niet)

Beperk de inname van verzadigde vetten

Zorg dat je voldoende vezels (30 tot 40 gram per dag) eet

Eet niet te vaak rood vlees, kies liever voor wit vlees (zoals kip) of vleesvervangers

Eet 1 a 2 keer per week vis

Eet 2 stuks fruit en minimaal 200 gram groente per dag

Supplementen tegen de griep

Er is veel discussie over of voedingssupplementen helpen om je weerstand te verhogen en om zo dus virusinfecties te voorkomen. ‘Gezonde personen hebben niets aan supplementen om virusinfecties te voorkomen’ hoor je regelmatig. Een mooie uitspraak, maar er is een verschil tussen een gezond persoon van 20 en een gezond persoon van 70. De behoefte aan verschillende vitamines verandert over de jaren.

Vitamine D3

Een goed voorbeeld is de behoefte aan vitamine D, voor een 20 jarige is dit 15 mcg (600 IU) per dag, maar voor een persoon boven de 70 is dit 20 mcg (800 IU) per dag. Stel je eet op je 20e perfect, je krijgt alles in de juiste hoeveelheden binnen en je blijft zo eten tot je 70e, dan heb je dus wel een tekort aan vitamine D omdat je behoefte toeneemt. Voeg daar nog aan toe dat een belangrijke bron van vitamine D de eigen aanmaak in het lichaam is door blootstelling aan zonneschijn. Dat lijkt niet alleen problematisch te zijn in Nederland, dat is het ook. Maar liefst 40% van de vrouwen boven de 50 jaar heeft een vitamine D tekort. Hoe ouder je wordt, hoe meer vitamine D je nodig hebt, maar juist in de hogere leeftijdsgroepen zien we de grootste tekorten aan vitamine D in het bloed!

‘Dankzij’ de pandemie is er veel aandacht voor vitamine D. Symptomen bij een besmetting vielen enorm mee bij personen met veel vitamine D in hun lichaam, terwijl personen met een tekort aan vitamine D in hun bloed op de IC belandden. Hier zijn verschillende meta studies naar gedaan, maar nog steeds is er geen advies om extra vitamine D te slikken. Ons advies: zeker doen! Heb je een getinte huid? Dan is het absoluut een must om een supplement met vitamine D3 te nemen.

65+? Neem zeker 20 mcg (800 IU) vitamine D3 per dag

Vitamine C

Naast vitamine D3 zijn er meer supplementen waarover wordt geroepen dat ze griep bestrijden. Vitamine C is er zo eentje. Dit is waarschijnlijk het bekendste middel tegen griep, verkoudheid en weet ik welk andere kwaaltje, maar het is ook het meest omstreden vitamine. Er zijn studies die vitamine C de hemel in prijzen om de werking tegen verkoudheid, maar evenveel studies bewijzen ook het tegendeel. Dit is dus een vitamine om in de gaten te houden en zeker niet op te vertrouwen als het gaat om je weerstand te verhogen. Tip is wel om gewoon lekker een sinaasappel of grapefruit per dag te eten. Dan heb je niet alleen een fijne dosis vitamine C, maar ook veel vezels en andere leuke healthboosters (mineralen en fytonutriënten).

Zink

Een supplement dat in de belangstelling staan in relatie tot verkoudheid en griep is zink. In diverse metastudies is bewezen dat zink de periode verkort dat je ziek bent. Ook in onderzoeken naar het beperken van Corona-symptomen komt zink positief naar voren. Een veilige grens qua inname van zink is 25 mg/dag of 0,42mg/kg/dag.

Samenvatting

Kortom, suppletie met vitamine D3 is zeker de moeite waard en wil ik ook echt iedereen aanbevelen. Suppletie met zink en vitamine C is een mooie toevoeging. De onderzoeken spreken elkaar tegen qua vitamine C, maar aangezien dit een wateroplosbaar vitamine is, waarbij er weinig bijwerkingen zijn als je teveel neemt, kun je een dosis per dag 1000 milligram vitamine C aanhouden. Let wel op, uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen die een vitamine C supplement slikken met als hoofdbestandsdeel ascorbinezuur, dat daarbij een verhoogde kans op nierstenen is.  

Bewegen tegen ziekte

Eigenlijk zouden we dit advies boven de supplementen moeten zetten. Voor iedereen geldt dat 30  minuten bewegen per dag de kans op ziektes en aandoeningen enorm verkleint. Beweging hoeft niet gelijk een zware training in de sportschool te zijn, wandelen of fietsen zijn ook al voldoende!

Bewegen sterkt het lichaam enorm! Dus neem de 10.000 stappen als doel en dan het liefst in een paar sessies van 2.500 stappen of meer, dan kom je zeker aan voldoende beweging om de weerstand significant te verhogen.

Hopelijk skip jij na het lezen van dit artikel de griep van dit jaar!

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

Darmkanker voorkomen met de juiste voeding

Een gezonde voeding kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van darmkanker. Vooral bij mensen jonger dan 50 jaar stijgt het aantal diagnoses,...

Sterkere beenspieren voor ouderen: de beste hamstring- en benen oefeningen voor...

Sterke beenspieren zijn belangrijk voor balans, mobiliteit en algehele fitheid. Of je nu dagelijks soepel wilt bewegen of sportprestaties wilt verbeteren, gerichte hamstring- en...

Natuurlijke slaapmiddelen: wat werkt en waarom?

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Als slapen lastig gaat, kunnen natuurlijke slaapmiddelen helpen. In dit artikel lees je meer...

Het belang van slapen voor de gezondheid

slapen
Slapen is cruciaal voor een goede gezondheid. Naarmate de leeftijd stijgt, verandert het slaappatroon, wat invloed kan hebben op zowel lichaam als geest. In...

OOK RELEVANT

UITGELICHT