HomeVoedingWelke zwaar bewerkte producten uit de supermarkt je beter kunt laten liggen

Welke zwaar bewerkte producten uit de supermarkt je beter kunt laten liggen

Zoals recent onderzoek aantoonde, zijn veel zwaar bewerkte producten slecht voor je gezondheid. Ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kankersoorten worden gelinkt aan het eten van zwaar bewerkt voedsel. Maar wat zijn deze bewerkte producten, hoe herken je ze en wat kun je maar beter laten liggen in de supermarkt?

Wat zijn zwaar bewerkte voedingsmiddelen?

Zwaar bewerkte voedingsmiddelen zijn producten die meerdere industriële verwerkingsstappen hebben ondergaan en waarbij ingrediënten zijn toegevoegd die je niet in een thuiskeuken zou vinden. Deze producten zijn vaak ontworpen om lang houdbaar te zijn, gemakkelijk te consumeren en zeer smakelijk. Voorbeelden zijn frisdranken, snoep, instant soepen, diepvriesmaaltijden en snacks zoals chips en koekjes.

Hoe herken je ze?

1. Ingrediëntenlijst

Een van de duidelijkste manieren om zwaar bewerkte voedingsmiddelen te herkennen, is door de ingrediëntenlijst te lezen. Deze producten bevatten vaak lange lijsten met ingrediënten, inclusief onbekende chemische namen, kleurstoffen, en conserveermiddelen. Als vuistregel geldt: hoe langer de lijst, hoe zwaarder het product is bewerkt.

2. Voedingswaarde

Zwaar bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan calorieën, verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zout, terwijl ze arm zijn aan vezels, vitaminen en mineralen. Het controleren van de voedingswaarde op de verpakking kan inzicht geven in hoe gezond (of ongezond) een product is.

3. Houdbaarheid

Producten die maanden of zelfs jaren houdbaar zijn, hebben waarschijnlijk een hoog niveau van verwerking ondergaan. Conserveermiddelen zijn toegevoegd om de levensduur te verlengen, wat een indicatie kan zijn van zware verwerking.

4. Reclame en verpakking

Zwaar bewerkte voedingsmiddelen worden vaak aantrekkelijk verpakt en zwaar gepromoot via reclame. Fabrikanten gebruiken heldere kleuren, aantrekkelijke afbeeldingen en gezondheidsclaims om consumenten te lokken.

Hieronder vind je een praktische lijst met producten die je beter kan laten liggen in de supermarkt.

Zwaar bewerkte producten in de supermarkt

De volgende keer dat je boodschappen doet, kun je onderstaande producten maar beter overslaan en voor gezondere varianten gaan. Het onderstaande overzicht scheelt weer ingredientenlijsten en voedingswaarde tabellen lezen.

1. Bewerkte vleeswaren EN vleesvervangers

Bewerkte vleeswaren zoals worstjes, salami, en ham zijn zeer populair in Nederland. Echter, deze producten zijn vaak rijk aan verzadigde vetten, zout, en additieven zoals nitraten, die in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zelfs sommige soorten kanker. Het is beter om te kiezen voor vers vlees of alternatieven op plantaardige basis. Dat laatste is essentieel, want veel vleesvervangers zijn gemaakt met suikers, oliën, vetten, zout, conserveermiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen om het op vlees te laten lijken. Hoe meer er is geprobeerd het product op echt vlees te laten lijken, hoe intensiever de ingredienten over het algemeen zijn bewerkt. Het is belangrijk om de etiketten van vegetarische vleesvervangers te lezen en op de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde te letten. Zoek naar producten met een korte ingrediëntenlijst, die voornamelijk bestaat uit herkenbare ingrediënten. Vermijd producten met veel toegevoegde suikers, zout, vetten en kunstmatige toevoegingen.

2. Kant-en-klaarmaaltijden

De gemakkelijke keuze voor een snelle maaltijd, maar vaak een minder gezonde optie. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten doorgaans veel zout, suiker, en verzadigde vetten. Daarnaast zijn de porties soms kleiner dan aanbevolen, wat kan leiden tot onvoldoende voedingsinname of, omgekeerd, overmatige calorie-inname als men meer consumeert dan de bedoeling is. Het bereiden van een eenvoudige, verse maaltijd is altijd een gezonder alternatief.

3. Suikerrijke dranken en sappen

Frisdranken, vruchtensappen, en geënergetiseerde drankjes kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun zoete smaak, maar ze zijn vaak geladen met suiker en weinig tot geen voedingswaarde. Overmatige consumptie van deze dranken kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf, en een verhoogd risico op type 2 diabetes. Het is beter om te kiezen voor water, kruidenthee, of versgeperste sappen met mate.

4. Gebak, koekjes en zoetwaren

Gebak, koekjes, en andere zoetigheden zijn verleidelijk, maar ze bevatten veel suiker, verzadigde vetten, en calorieën, terwijl ze weinig essentiële voedingsstoffen bieden. Deze producten kunnen bijdragen aan gewichtstoename en het risico op chronische ziekten verhogen. Voor een zoete traktatie kun je beter kiezen voor fruit of zelfgemaakte bakwaren waarbij je de controle hebt over de hoeveelheid toegevoegde suiker.

5. Wit brood en geraffineerde granen

Wit brood, pasta, en andere producten gemaakt met geraffineerde granen missen de voedingsvezels, vitaminen, en mineralen die in volkorenproducten te vinden zijn. Het regelmatig consumeren van geraffineerde granen kan leiden tot een hoger risico op hartziekten en diabetes. Kies in plaats daarvan voor volkoren opties om je inname van voedingsvezels te verhogen.

6. Instant noedels en soepen

Hoewel ze een snelle en gemakkelijke optie lijken, bevatten instant noedels en soepen vaak veel zout, vet, en weinig voedingsstoffen. Deze producten kunnen bijdragen aan een hoge bloeddruk en een ongezond dieet. Voor een snelle maaltijd kun je beter kiezen voor verse of ingevroren groenten gecombineerd met volkoren granen of pasta.

7. Diepvriespizza’s

Net als kant-en-klaarmaaltijden bevatten diepvriespizza’s vaak veel zout, verzadigde vetten, en calorieën, en bieden ze weinig voedingswaarde. Het is gezonder om zelf een pizza te maken met een volkoren bodem en verse toppings zoals groenten, magere kaas, en mager vlees of vis.

Hoe maak je gezondere keuzes?

Het beperken van zwaar bewerkte voedingsmiddelen hoeft niet te betekenen dat je gemak en smaak opoffert. Hier zijn enkele tips voor gezondere keuzes:

  • Lees etiketten: Word vaardig in het lezen van ingrediëntenlijsten en voedingswaarden. Kies voor producten met kortere lijsten en herkenbare ingrediënten.
  • Plan vooruit: Bereid maaltijden vooruit met verse ingrediënten. Dit kan helpen om de afhankelijkheid van kant-en-klaarmaaltijden en snacks te verminderen.
  • Kies voor minimaal bewerkte alternatieven: Zoek naar producten die dicht bij hun natuurlijke staat zijn, zoals vers fruit en groenten, volkorenproducten, noten, zaden, en vers vlees en vis.
  • Leer nieuwe recepten: Experimenteer met koken en bakken thuis. Dit kan niet alleen leuk zijn, maar geeft je ook volledige controle over wat je eet.

Conclusie

Hoewel zwaar bewerkte voedingsmiddelen een verleidelijke optie kunnen zijn vanwege hun gemak en smaak, is het belangrijk om bewust te kiezen voor gezondere alternatieven. Door etiketten te lezen, vooruit te plannen en te kiezen voor minimaal bewerkte producten, kun je genieten van heerlijke maaltijden die ook goed zijn voor je gezondheid. Onthoud dat elke stap richting minder bewerkte voeding een stap is richting een gezonder leven.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT