HomeLifestyleEen smartwatch met valdetectie, een veilig idee

Een smartwatch met valdetectie, een veilig idee

Sinds de introductie van de smartwatches zijn deze met veel functionaliteiten uitgebreid. Niet alleen kun je er mee bellen en bijhouden hoe(veel) je gelopen hebt, ook is je hartslag te meten en zelfs ook je bloeddruk. Maar een zeer handige functie is toch wel de valdetectie. We leggen uit wat het is en welke smartwatches met valdetectie het beste zijn.

Wat doet een smartwatch met valdetectie

Een smartwatch met valdetectie is een geavanceerd horloge ontworpen waarbij de functie is ingebouwd om te herkennen wanneer de drager ervan valt. Deze technologie is bijzonder nuttig voor ouderen en mensen met een verhoogd risico op vallen, aangezien het horloge in noodsituaties snel hulp in kan schakelen.

De smartwatch detecteert een val door middel van ingebouwde sensoren zoals een accelerometer en gyroscoop, die de bewegingen en oriëntatie van de gebruiker continu volgen. Zodra de smartwatch een beweging detecteert die lijkt op een val, kan het apparaat automatisch actie ondernemen. Dit kan variëren van het versturen van een alarmgeluid tot het vragen aan de drager of alles in orde is. Als de gebruiker niet reageert binnen een vooraf ingestelde tijd, kan de smartwatch automatisch de ingestelde noodcontacten bellen of een bericht sturen met de locatie van de gebruiker, dankzij de GPS-functionaliteit. Dit zorgt ervoor dat hulp snel kan worden ingeschakeld, zelfs als de drager ervan niet in staat is zelf om hulp te vragen.

Het belangrijkste doel van een smartwatch met valdetectie is zorgen voor een extra gevoel van veiligheid, vooral voor senioren die zelfstandig wonen. Zo kun je doen wat je gewend bent te doen met de geruststelling dat er in geval van een val, snel hulp beschikbaar is.

De beste smartwatches met valdetectie

 • Apple Watch: De Apple Watch staat bekend om zijn betrouwbare valdetectie. Als je valt, krijg je 30 seconden lang de vraag of je oké bent. Reageer je niet, dan klinkt er een luid alarm. Na 60 seconden zonder reactie of beweging belt het horloge automatisch 112 (mits gekoppeld aan een iPhone) en stuurt je locatie door dankzij Advanced Mobile Location. Bovendien zijn Apple Watches in veel kleuren verkrijgbaar, zodat je er altijd een kunt vinden die bij jouw stijl past.
 • Samsung Smartwatches: Samsung biedt ook uitstekende valdetectie op hun smartwatches. Het werkt op een vergelijkbare manier als bij Apple. Daarnaast hebben Samsung smartwatches een SOS-functie: door drie keer op de homeknop te drukken, wordt een vooraf ingesteld noodnummer gebeld. Dit is ideaal als je na een val bij bewustzijn bent, maar niet zelfstandig kunt opstaan.
 • Garmin Venu 2 Plus: Garmin, traditioneel bekend om zijn focus op fitness en outdooractiviteiten, heeft de Venu 2 Plus met valdetectie via smartphone-connectiviteit. Dit horloge biedt uitgebreide gezondheids- en fitnessmonitoring en is een ideale keuze voor sportliefhebbers die ook waarde hechten aan veiligheidsfuncties.

De beste smartwatches met valbeveiliging zijn de volgende, waarbij er voor elk budget keuze is:

Garmin Venu

Garmin Venu 2

€ 349
Apple Watch

Apple Watch SE (2e gen)

€ 249,95
Samsung watch

Samsung Watch 5

€279,95
Apple Watch 9

Apple Watch 9

€569
Lees de reviewLees de reviewLees de reviewLees de review
 1. Apple Watch SE (2e generatie) (GPS) 44-mm – Richtprijs: vanaf € 249,95 –
  Lees onze uitgebreide review van de Apple Watch SE.
  Bekijk de actuele prijs en meer informatie via Amazon.
 2. Apple Watch 9 (GPS + Cellular) 41-mm – Richtprijs: vanaf € 399,95 –
  Lees onze uitgebreide review van de Apple Watch 9 hier.
  Bekijk de actuele prijs en meer informatie via Amazon.
 3. Samsung Galaxy Watch 5 40mm of 45mm – Richtprijs: vanaf € 279,95 –
  Lees onze uitgebreide review van de Samsung Galaxy Watch 5 hier.
  Bekijk de actuele prijs en meer informatie op Amazon hier voor de 40mm versie en hier voor de 45mm versie.
 4. Garmin Venu 2 Plus – Richtprijs: € 349 –
  Bekijk de actuele prijs en meer informatie via Amazon.
  Lees onze uitgebreide review van de Garmin Venu 2 Plus hier.

Vergeet ook niet om onze tips te lezen om te voorkomen dat je valt. Je leest er alles over in het artikel Balans- en stabiliteitstraining: Valpartijen en letsel voorkomen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

Beste bloeddrukmeters

OOK RELEVANT

UITGELICHT