zaterdag, 24 februari, 24
HomeNieuwsSlecht functionerende immuuncellen kunnen bij obesitas diabetes type 2 veroorzaken

Slecht functionerende immuuncellen kunnen bij obesitas diabetes type 2 veroorzaken

Waarom ontwikkelen alleen sommige mensen met overgewicht diabetes? In een onderzoek met muizen ontdekten de onderzoekers dat bij sommige mensen het vetweefsel de functie van witte bloedcellen, genaamd macrofagen, verstoort. Deze cellen kunnen dan niet langer fragmenten van collageen opruimen. Dit kan leiden tot ontstekingen, wat de kans op type 2 diabetes vergroot. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.

Sebnem Unluisler, genetisch ingenieur bij het London Regenerative Institute en niet betrokken bij dit onderzoek, merkte op dat deze studie bijdraagt aan het groeiende bewijs van de complexe interactie tussen obesitas, disfunctie van vetweefsel en metabole ziekten. Disfunctie van vetweefsel houdt in dat de vetcellen niet alleen energie opslaan en afgeven, maar ook invloed hebben op het veroorzaken van diabetes of een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Het begrijpen van de mechanismen achter deze relaties is cruciaal voor het ontwikkelen van effectievere strategieën voor het voorkomen en behandelen van aandoeningen zoals type 2 diabetes.
Van obesitas is sprake bij een BMI hoger dan 30, lees er meer over in het artikel ‘Een gezond gewicht voor een gezond leven‘.

Een dieet met veel vet leidt tot afbraak van collageen Eerder onderzoek vond dat overtollig vetweefsel kan leiden tot activering van immuuncellen die ontstekingen veroorzaken en insulineresistentie tot gevolg hebben. In dit onderzoek kregen 7 weken oude muizen een week lang een dieet dat veel vet bevatte, wat resulteerde in een significante toename van vetweefsel vergeleken met controle muizen die een normaal dieet kregen. Bij de muizen op het hoogvet dieet werd meer type 1 collageen afgebroken tot fragmenten, en het aantal macrofagen in het vetweefsel nam toe. Deze macrofagen ruimden de collageenfragmenten op. Echter, bij muizen die obesitas en insulineresistentie ontwikkelden door het hoogvet dieet, waren de macrofagen niet in staat de fragmenten op te ruimen, wat leidde tot een ontstekingsreactie.

Disfunctioneel vetweefsel (dus meer vet dan gezond is) leidt tot insulineresistentie Prof. Ingrid Wernstedt Asterholm, hoofdauteur en onderzoeksleider aan de Universiteit van Göteborg, vertelde dat ze nog niet 100% zeker weten waarom de macrofagen niet in staat zijn om gefragmenteerd collageen op te nemen, maar hun gegevens suggereren dat te hoge niveaus van voedingsstoffen dit veroorzaken. Wanneer deze macrofagen falen, zal er een ophoping van fragmenten in het vetweefsel zijn, wat ontstekingen veroorzaakt die de disfunctie van vetweefsel kunnen verergeren.

Dit disfunctionele vetweefsel kan overtollige voedingsstoffen niet effectief opslaan, wat leidt tot schadelijke vetophoping in bijvoorbeeld de lever. Dit leidt dan tot systemische insulineresistentie die uiteindelijk metabole stoornissen zoals type-2 diabetes kan veroorzaken.

Potentieel voor diabetesdiagnose en -behandeling Hoewel de onderzoekers achter deze studie vonden dat geïsoleerde menselijke cellen op een vergelijkbare manier reageerden als muizencellen, zei Unluisler dat ze graag verder onderzoek zou zien om te bevestigen dat soortgelijke vetweefseldisfunctie voorkomt bij mensen. Hoewel bevindingen uit dierstudies waardevolle inzichten kunnen bieden, moeten we voorzichtig zijn bij het toepassen ervan op mensen. Verder onderzoek met menselijke proefpersonen is noodzakelijk om deze resultaten te bevestigen.

Het is nog vroeg, maar deze studie voegt toe aan het bewijs dat obesitas kan leiden tot disfunctie van vetweefsel en metabole ziekten, en biedt een verklaring waarom dit kan gebeuren. Het kan helpen bij het identificeren van mensen die een groter risico lopen op type 2 diabetes en zelfs helpen bij de ontwikkeling van effectievere therapieën.

GERELATEERDE ARTIKELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UITGELICHT

Meest Populair