HomeLifestyleOp naar een volle bos! De strijd tegen dunner wordend haar

Op naar een volle bos! De strijd tegen dunner wordend haar

Dunner wordend haar is een veelvoorkomend verschijnsel dat veel mensen treft naarmate ze ouder worden. Hoewel het zowel mannen als vrouwen kan beïnvloeden, wordt de ervaring en de impact ervan vaak verschillend beleefd. Dit artikel duikt diep in de wereld van haarverzorging en -herstel, met een speciale focus op mensen boven de 65. Het doel is om te begrijpen wat dunner wordend haar precies is, de oorzaken te onderzoeken, en vooral te verkennen hoe je het proces kunt vertragen, stoppen of zelfs omkeren.

We zullen kijken naar een breed scala aan oplossingen, van voedingsadviezen en natuurlijke remedies tot medische behandelingen en dagelijkse haarverzorgingstips. Ook lifestyleveranderingen die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van je haar, komen aan bod.

Wat is dunner wordend haar en de oorzaken bij mensen boven de 65

Dunner wordend haar kopmt door de geleidelijke afname van haardichtheid en volume, wat vaak resulteert in een minder volle haardos. Dit kan veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan factoren, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, voedingstekorten, en bepaalde medische aandoeningen. Voor mensen boven de 65 kunnen deze oorzaken versterkt worden door de natuurlijke verouderingsprocessen.

Een van de primaire factoren bij dunner wordend haar is genetische oorzaak, waar je niks aan kunt doen. Androgenetische alopecia, ook bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheidspatronen, is een erfelijke aandoening die zowel mannen als vrouwen treft. Bij mannen begint dit vaak met terugwijkende haarlijnen en kaalheid op de kruin, terwijl vrouwen een algemene verdunning van het haar over de hele hoofdhuid ervaren.

Hormonale veranderingen spelen ook een significante rol, vooral bij vrouwen. De afname van oestrogeen- en progesteronniveaus tijdens de menopauze kan leiden tot dunner wordend haar. Voor mannen kan de aanwezigheid van dihydrotestosteron (DHT), een afgeleide van het mannelijk hormoon testosteron, de haargroei negatief beïnvloeden.

Voedingstekorten kunnen eveneens bijdragen aan haarverlies. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, eiwitten, vitamine D, en bepaalde soorten B-vitaminen kan de haargroei belemmeren of tot haaruitval leiden.

Bepaalde medische aandoeningen en medicatie kunnen ook haarverlies veroorzaken. Aandoeningen zoals schildklierproblemen, lupus, en anemie kunnen allemaal een impact hebben op de gezondheid van het haar. Daarnaast kunnen medicijnen voor hartziekten, hoge bloeddruk, en artritis bijwerkingen hebben die dunner wordend haar veroorzaken.

Voedingsadvies en natuurlijke remedies voor gezond haar

Een gezonde voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid en groei van het haar. Voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine D, vitamine E, omega-3 vetzuren, en bepaalde B-vitaminen zijn essentieel voor het onderhouden en verbeteren van de haarkwaliteit en -groei. Een dieet rijk aan deze voedingsstoffen kan helpen het haar te versterken, haaruitval te verminderen en de algehele gezondheid van het haar te bevorderen.

Eiwitten zijn de bouwstenen van het haar, aangezien haar voornamelijk bestaat uit keratine, een soort eiwit. Goede bronnen van eiwitten zijn kip, kalkoen, vis, bonen, en noten.

IJzer is cruciaal voor de productie van haarcelproteïne. Zonder voldoende ijzer kan haaruitval optreden. Rijke ijzerbronnen zijn rood vlees, kip, vis, linzen, spinazie en andere bladgroenten.

Vitamine D speelt een rol in de stimulatie van de haarfollikels. Lage niveaus van vitamine D zijn gelinkt aan alopecia, een technische term voor haarverlies. Zonlicht is een uitstekende bron van vitamine D, samen met vette vissoorten zoals zalm en makreel, en verrijkte voedingsmiddelen. Lees meer over vitamine D.

Omega-3 vetzuren bevorderen een gezonde haargroei door de haarfollikels te voeden en ontstekingen die haaruitval kunnen veroorzaken te verminderen. Goede bronnen zijn vette vis, lijnzaad, chiazaad, en walnoten. Lees meer over omega-3 vetzuren.

B-vitaminen, vooral biotine (B7) en niacine (B3), zijn bekend om hun rol in de haargezondheid. Eieren, noten, zaden, en volkorenproducten zijn uitstekende bronnen van B-vitaminen.

Naast voeding kunnen natuurlijke remedies een waardevolle aanvulling zijn op het voedingsregime. Bijvoorbeeld:

 • Aloë vera heeft zowel verzachtende als vochtinbrengende eigenschappen, wat het een uitstekende behandeling maakt voor de hoofdhuid en het bevorderen van haargroei.
 • Rozemarijnolie is een essentiële olie die bekend staat om het stimuleren van haargroei en het verminderen van haaruitval. Het kan gemengd worden met een draagolie en direct op de hoofdhuid worden aangebracht.
 • Pompoenzaadolie bevat omega-6 vetzuren, vitamine E, en fytosterolen, die allemaal de haargroei kunnen stimuleren.

Het integreren van deze voedingsadviezen en natuurlijke remedies in je dagelijkse routine kan een significante impact hebben op de gezondheid van je haar. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat veranderingen in de haargezondheid tijd nodig hebben voordat het zichtbaar is.

Haarverzorgingstips voor sterker, dikker haar

Goede haarverzorging is essentieel voor het behouden en bevorderen van een gezonde haargroei, vooral wanneer je te maken hebt met dunner wordend haar. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om sterker en dikker haar te krijgen:

 1. Wees zacht voor je haar. Vermijd harde behandelingen zoals strakke kapsels, agressief borstelen en hete stylingtools die het haar kunnen beschadigen en breken. Kies in plaats daarvan voor zachte haarverzorgingsroutines en gebruik een zachte borstel of kam.
 2. Was je haar met zorg. Kies voor milde, sulfaatvrije shampoos die de hoofdhuid en haar niet uitdrogen. Beperk het wassen tot een paar keer per week om de natuurlijke oliën van je haar te behouden, die essentieel zijn voor de gezondheid van je haar.
 3. Gebruik conditioner. Een goede conditioner kan helpen om je haar te hydrateren, voeden, en beschermen tegen schade. Breng conditioner aan op de lengtes en punten van je haar, en vermijd de hoofdhuid om ophoping en vetheid te voorkomen.
 4. Trim regelmatig. Hoewel het knippen van je haar niet direct de haargroei bevordert, kan het regelmatig trimmen van gespleten haarpunten voorkomen dat de schade verder omhoog kruipt, waardoor je haar gezonder en sterker blijft.
 5. Vermijd hete stijltangen. Te veel hitte kan het haar beschadigen en leiden tot breuk en haarverlies. Probeer je haar natuurlijk te laten drogen en beperk het gebruik van hete stijltangen.
 6. Bescherm je haar tegen de zon. UV-stralen kunnen het haar beschadigen en verzwakken. Draag een hoed of gebruik haarproducten met UV-bescherming wanneer je langere tijd in de zon bent.
 7. Overweeg een hoofdhuidmassage. Regelmatige hoofdhuidmassages kunnen de bloedcirculatie naar de haarfollikels verhogen, wat de haargroei kan stimuleren. Gebruik je vingertoppen om zachte, cirkelvormige bewegingen te maken over je hoofdhuid.
 8. Let op haarstylingproducten. Sommige producten kunnen de haarfollikels verstoppen of het haar verzwaren. Kies voor lichte, natuurlijke producten die de haargroei ondersteunen zonder schadelijke bijwerkingen.

Medische behandelingen tegen haarverlies

Naast natuurlijke remedies en aanpassingen in levensstijl en voeding, zijn er ook medische behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het aanpakken van dunner wordend haar. Deze behandelingen variëren van medicatie tot chirurgische opties en kunnen een effectieve oplossing bieden voor diegenen die op zoek zijn naar meer directe of intensieve interventies.

 1. Minoxidil: Een van de meest bekende behandelingen is Minoxidil, verkrijgbaar in vloeibare vorm of als schuim. Het is vrij verkrijgbaar en werkt door de haargroei te stimuleren en haaruitval te verminderen. Het kan gebruikt worden door zowel mannen als vrouwen, maar het is belangrijk om te weten dat de resultaten variëren en dat het enkele maanden kan duren voordat verbeteringen zichtbaar zijn.
 2. Finasteride: Dit is een receptgeneesmiddel dat vooral wordt gebruikt door mannen. Het werkt door het verlagen van de niveaus van dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat bijdraagt aan haaruitval. Finasteride kan de haaruitval effectief vertragen of zelfs omkeren, maar het gebruik ervan kan gepaard gaan met bijwerkingen.
 3. Haartransplantatie: Voor diegenen die op zoek zijn naar een meer permanente oplossing, kan een haartransplantatie een optie zijn. Dit is een chirurgische procedure waarbij haarfollikels van het ene deel van het hoofd (meestal de achterkant) worden verplaatst naar kale of dunner wordende gebieden. De resultaten kunnen zeer natuurlijk en langdurig zijn, maar de procedure is relatief kostbaar en vereist een herstelperiode.
 4. Low-Level Laser Therapy (LLLT): Dit is een niet-invasieve behandeling die het gebruik van lage niveaus van licht omvat om celgroei en regeneratie in de haarfollikels te stimuleren. Hoewel de effectiviteit per persoon kan variëren, hebben sommige studies positieve resultaten getoond in termen van haardichtheid en groei.
 5. Platelet-Rich Plasma (PRP) Therapie: Bij PRP-therapie wordt bloed afgenomen, gecentrifugeerd om de bloedplaatjes te concentreren, en vervolgens geïnjecteerd in de hoofdhuid. Het idee is dat de groeifactoren in het plasma de haargroei kunnen stimuleren. Deze behandeling wint aan populariteit en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere behandelingen.

Het kiezen van de juiste medische behandeling hangt af van individuele factoren zoals de oorzaak van het haarverlies, de ernst, en persoonlijke voorkeuren. Het is essentieel om een gekwalificeerde gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je besluit welke behandeling het beste bij je past. Deze professional kan een nauwkeurige diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Lifestyleveranderingen voor haargroei

Een gezonde levensstijl speelt een cruciale rol in het behouden en bevorderen van haargroei. Het maken van enkele sleutelaanpassingen in dagelijkse gewoonten kan niet alleen de gezondheid van je haar verbeteren maar ook je algehele welzijn. Hier zijn enkele belangrijke lifestyleveranderingen die je kunt doorvoeren om de groei en gezondheid van je haar te ondersteunen:

 1. Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen is essentieel. Zorg ervoor dat je voldoende ijzer, vitamine C, omega-3 vetzuren, zink en biotine binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen ondersteunen de haargroei en voorkomen haaruitval.
 2. Verminderen van stress: Langdurige stress kan leiden tot haaruitval. Vind manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, diepe ademhalingsoefeningen of regelmatige lichaamsbeweging.
 3. Voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor de regeneratie van haarfollikels. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam en haar de kans te geven zich te herstellen en te verjongen.
 4. Stoppen met roken: Roken beperkt de bloedstroom naar de haarfollikels, wat haaruitval kan versnellen. Door te stoppen met roken kun je de gezondheid van je haar verbeteren en verdere schade voorkomen.
 5. Hydratatie: Voldoende water drinken is cruciaal voor een gezonde haargroei. Hydratatie ondersteunt de gezondheid van de hoofdhuid en helpt bij het transport van voedingsstoffen naar de haarfollikels.
 6. Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging bevordert een goede bloedcirculatie, wat essentieel is voor het voeden van de haarfollikels. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van stress, wat ook gunstig is voor je haar.
 7. Beperken van chemische behandelingen en hitte: Probeer het gebruik van sterke chemische haarproducten en hitte-stylingtools te minimaliseren. Deze kunnen het haar beschadigen en bijdragen aan haaruitval.

Conclusie

Dunner wordend haar kan een uitdaging zijn, maar zoals we hebben gezien, zijn er talrijke strategieën en behandelingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken. Zelfs op hogere leeftijd is er wat te doen aan dunner wordend haar. We hopen je voldoende tips te hebben gegeven om het probleem van dunner wordend haar aan te pakken. Ben je al langere tijd kaal, dan hebben de tips helaas geen effect op de haargroei, maar enkele tips qua voeding en lifestyle dragen zeker bij aan een gezond(er) en fit(ter) leven!


Dunner wordend haar FAQ

Waarom wordt mijn haar dunner?
Dunner wordend haar kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals genetische aanleg, hormonale veranderingen, voedingstekorten, bepaalde medische aandoeningen, en het natuurlijke verouderingsproces.

Is dunner wordend haar te voorkomen?
Hoewel niet alle oorzaken van dunner wordend haar te voorkomen zijn, kunnen sommige factoren zoals voedingstekorten en stress worden aangepakt om het risico te verminderen.

Kan mijn haar weer terug groeien?
Afhankelijk van de oorzaak kan haarverlies soms omgekeerd of verminderd worden. Behandelingen zoals Minoxidil, Finasteride, natuurlijke remedies, en veranderingen in levensstijl en dieet kunnen bij sommige mensen de haargroei bevorderen. Als je al langere tijd volledig kaal bent, hebben deze behandelingen minder tot geen resultaat.

Zijn er effectieve natuurlijke remedies voor dunner wordend haar?
Ja, er zijn verschillende natuurlijke remedies die de haargroei kunnen bevorderen, waaronder rozemarijnolie, pompoenzaadolie, en aloë vera. Echter, de effectiviteit kan variëren tussen individuen.

Hoe belangrijk is mijn dieet voor mijn haargezondheid?
Een voedzaam dieet is cruciaal voor de haargezondheid. Voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine D, en omega-3 vetzuren spelen een sleutelrol in de haargroei en -sterkte.

Moet ik naar de dokter voor mijn dunner wordend haar?
Ja, het is aan te raden om een dokter of dermatoloog te consulteren als het haarverlies plotseling optreedt of gepaard gaat met andere symptomen. Zij kunnen de onderliggende oorzaak vaststellen en de meest geschikte behandeling adviseren.

Hoe effectief zijn haartransplantaties?
Haartransplantaties kunnen zeer effectief zijn voor bepaalde typen haarverlies, zoals mannelijke kaalheid. De resultaten zijn permanent, maar het proces kan kostbaar zijn en vereist een herstelperiode.

Kan stress haarverlies veroorzaken?
Ja, langdurige stress kan leiden tot een vorm van haarverlies genaamd telogeen effluvium. Het verminderen van stress door middel van ontspanningstechnieken en lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van stressgerelateerd haarverlies.

Image by freepik

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Beste bloeddrukmeters

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT