HomeNieuwsVervangen van zout en gezonde bloeddruk bij ouderen

Vervangen van zout en gezonde bloeddruk bij ouderen

Het vervangen van gewoon zout door een zoutvervanger kan de kans op hoge bloeddruk, bij ouderen verminderen. En dat zonder hun risico op lage bloeddruk te verhogen. Dit blijkt uit een recente studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. Mensen die een zoutvervanger gebruikten, hadden een 40% lagere kans op hypertensie in vergelijking met degenen die regulier zout gebruikten.

Hypertensie: een wereldwijde uitdaging

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is hypertensie de voornaamste risicofactor voor hart- en vaatziekten en sterfte. Het treft meer dan 1,4 miljard volwassenen wereldwijd en resulteert jaarlijks in 10,8 miljoen sterfgevallen. Het verminderen van natriuminname is een van de meest effectieve methoden om het risico op hypertensie te verlagen. Deze studie onderzoekt zoutvervangers als een betere oplossing voor het beheren en handhaven van een gezonde bloeddruk dan het simpelweg verminderen van de inname van zout.

De rol van voeding

“Volwassenen consumeren vaak te veel zout door het gemakkelijk toegankelijke en budgetvriendelijke bewerkte voedsel,” aldus Yangfeng Wu, MD, PhD, de hoofdauteur van de studie en uitvoerend directeur van het Peking University Clinical Research Institute in Beijing, China. “Het is van cruciaal belang om de impact van onze voedingskeuzes op de hartgezondheid te erkennen en het bewustzijn van het publiek over opties met minder natrium te vergroten.”

Impact van vervangen van zout op de bloeddruk ouderen

Deze studie evalueerde de impact van strategieën voor de reductie van zout op de bloeddruk bij oudere volwassenen in zorginstellingen in China. Terwijl eerdere studies hebben aangetoond dat het verminderen van zoutinname het ontstaan van hypertensie kan voorkomen of uitstellen, blijkt langdurige zoutreductie en -vermijding uitdagend.

Meer weten over bloeddruk? Lees ons blog Gezonde bloeddruk voor senioren.

Resultaten van de DECIDE-zout studie

De DECIDE-Zout studie betrof 611 deelnemers van 55 jaar of ouder uit 48 zorginstellingen, verdeeld in twee groepen: een groep verving gewoon zout met een zoutvervanger en de andere groep bleef regulier zout gebruiken. Alle deelnemers hadden een bloeddruk <140/90mmHg en gebruikten geen anti-hypertensie medicatie bij aanvang. Het primaire doel was het identificeren van deelnemers die hypertensie ontwikkelden, anti-hypertensie medicatie begonnen te gebruiken, of belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen ervoeren tijdens de follow-up.

Na twee jaar was de incidentie van hypertensie significant lager in de groep die de zoutvervanger gebruikte. Deze bevindingen tonen aan dat zoutvervangers geen hypotensie veroorzaken, wat vooral belangrijk is voor ouderen.

Belang van vroegtijdige adoptie van zoutvervangers

“Onze resultaten bieden een spannende doorbraak in het handhaven van de bloeddruk, waardoor mensen hun gezondheid kunnen beschermen en het risico op cardiovasculaire problemen kunnen minimaliseren,” zei Wu. “Gezien zijn bloeddrukverlagende effect is de zoutvervanger voordelig voor iedereen, hypertensief of normotensief, en daarmee een gewenste strategie voor de preventie en controle van hypertensie en hart- en vaatziekten.”

Beperkingen en toekomstig onderzoek

Ondanks de positieve resultaten kent de studie enkele beperkingen, zoals het feit dat het een post-hoc analyse is en er een verlies van follow-up was bij veel patiënten. Toch ondersteunen meerdere gevoeligheidsanalyses de robuustheid van de resultaten.

In het redactioneel commentaar benadrukte Rik Olde Engberink, MD, PhD, van het Amsterdam UMC, dat deze studie een goed alternatief biedt voor de wereldwijde uitdaging om zoutinname te verminderen. Hij benadrukt het belang dat ook de voedingsindustrie zoutvervangers toepast. Zo verbetert de natrium-kaliumverhouding in bewerkte voedingsmiddelen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
MSc Camiel Kroesbergen
MSc Camiel Kroesbergen
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT