HomeGezondheidHet wordt weer lente! Hoe voorkom je klachten door hooikoorts

Het wordt weer lente! Hoe voorkom je klachten door hooikoorts

Genies en gesnotter vanaf het begin van de lente, soms gedurende de hele zomer kan de indicatie zijn van hooikoorts. Zodra de eerste planten gaan bloeien, hoor je zo links en rechts het genies en gesnotter al om je heen. Maar wat kun je doen tegen hooikoorts?

Introductie tot hooikoorts: Definitie en symptomen

Hooikoorts, medisch bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende aandoening die mensen treft wanneer ze allergisch zijn voor bepaalde stoffen in de lucht, zoals pollen van bomen, grassen, of onkruid. Deze allergenen in de lucht kunnen symptomen veroorzaken die variëren van mild tot ernstig en hebben een aanzienlijke impact op de dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit.

Symptomen van hooikoorts omvatten vaak een loopneus of verstopte neus, niezen, jeukende ogen, neus, keel of huid, en waterige ogen. Sommige mensen ervaren ook vermoeidheid, vooral wanneer de symptomen hun slaap verstoren. Deze symptomen lijken veel op die van een verkoudheid, maar bij hooikoorts zijn ze het gevolg van een allergische reactie en niet van een virus.

De ernst van hooikoortssymptomen kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid pollen in de lucht en de gevoeligheid van een individu voor deze allergenen. Het is belangrijk om te weten dat hooikoorts op elk moment in iemands leven kan ontstaan, hoewel het vaak begint in de kindertijd of tijdens de tienerjaren.

Een correcte diagnose en behandeling kunnen mensen helpen hun symptomen te beheersen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het herkennen van de symptomen is een eerste stap naar het zoeken van hulp en het vinden van de juiste strategieën om met deze aandoening om te gaan.

Oorzaken en seizoensinvloeden: Wat triggert hooikoorts?

Hooikoorts, een veelvoorkomende allergische reactie, wordt voornamelijk getriggerd door het inademen van pollen. Deze kleine, lichte deeltjes worden door de wind verspreid en afkomstig van bomen, grassen, en onkruid. Wanneer deze pollen het lichaam van iemand met een gevoeligheid hiervoor binnendringen, ziet het immuunsysteem deze als een bedreiging, wat leidt tot een allergische reactie.

Pollen speelt de hoofdrol bij het triggeren van hooikoorts en kan uit verschillende bronnen komen:

 • Bomen: Vooral in het vroege voorjaar zijn bomen zoals berk, eik, en els veelvoorkomende boosdoeners.
 • Grassen: In de late lente en vroege zomer veroorzaken grassen, die dan bloeien, veel klachten.
 • Onkruid: Ambrosia en bijvoet, die laat in de zomer en herfst bloeien, kunnen ook hooikoortssymptomen veroorzaken.

De seizoensgebondenheid van hooikoorts hangt nauw samen met de bloeiperioden van deze planten. In het voorjaar beginnen de bomen te bloeien, gevolgd door de grassen in de late lente en zomer, en ten slotte bloeit onkruid in de late zomer tot herfst. Dit betekent dat mensen met hooikoorts in verschillende tijden van het jaar last kunnen hebben van hun symptomen, afhankelijk van waar ze precies allergisch voor zijn.

De ernst van de symptomen kan ook variëren door weersomstandigheden. Op warme, droge en winderige dagen is er meer pollen in de lucht, wat kan leiden tot verergering van de symptomen. Regen kan daarentegen pollen uit de lucht wassen, wat tijdelijke verlichting biedt.

Inzicht in de specifieke triggers en de timing van hun bloeiperioden kan mensen met hooikoorts helpen om beter voorbereid te zijn en maatregelen te nemen om hun blootstelling aan deze allergenen te minimaliseren. Dit kan onder andere door de weersverwachting en pollenkalenders in de gaten te houden, zodat ze activiteiten buitenshuis kunnen plannen op momenten dat de pollenconcentratie lager is.

Behandelingsopties: Medicatie en alternatieve remedies

Voor het beheersen en verlichten van hooikoortssymptomen zijn er diverse behandelingsopties beschikbaar. Deze opties variëren van medicijnen tot natuurlijke en alternatieve remedies. Het kiezen van de juiste behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en persoonlijke voorkeuren.

Medicatie

 • Antihistaminica: Deze medicijnen helpen de werking van histamine, een chemische stof die door het lichaam wordt vrijgegeven tijdens een allergische reactie, te blokkeren. Antihistaminica zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, neussprays en oogdruppels. De best werkende middelen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.
 • Corticosteroïde neussprays: Deze sprays helpen ontstekingen in de neus te verminderen, wat kan helpen bij verstopte neus en niezen.
 • Decongestiva: Deze kunnen helpen bij het verminderen van de verstopping in de neus, maar zijn meestal bedoeld voor kortdurend gebruik.
 • Immunotherapie: In sommige gevallen kan een langdurige behandeling die het immuunsysteem traint om minder heftig te reageren op pollen, een optie zijn. Dit gebeurt vaak in de vorm van injecties of sublinguale tabletten, dat zijn tabletten die onder de tong smelten. Dit artikel gaat verder onder de foto.

Alternatieve remedies

 • Nasale irrigatie: Het spoelen van de neusholtes met een zoutwateroplossing kan helpen om de neus vrij te maken van allergenen en slijm.
 • Honing: Er wordt soms beweerd dat het consumeren van lokale honing kan helpen bij hooikoorts, hoewel het bewijs hiervoor anekdotisch is.
 • Kruidensupplementen: Sommige mensen vinden verlichting bij het gebruik van supplementen zoals brandnetel of quercetine, hoewel meer onderzoek nodig is om hun effectiviteit te bevestigen.

Levensstijl aanpassingen Naast medicatie en alternatieve remedies kunnen aanpassingen in de leefstijl ook bijdragen aan het verminderen van hooikoortssymptomen. Dit omvat het vermijden van activiteiten buitenshuis tijdens hoge pollenconcentraties, het dragen van een zonnebril om ogen te beschermen, en het regelmatig wassen van kleding en haren om pollen te verwijderen.

Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat je begint met nieuwe medicijnen of alternatieve remedies, vooral als je al andere gezondheidsproblemen of allergieën hebt. Samen kunnen jullie de meest geschikte behandelingsopties bepalen op basis van jouw specifieke symptomen en gezondheidstoestand.

Hoe voorkom je klachten door hooikoorts

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van hooikoorts is het beperken van de blootstelling aan pollen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen om de hoeveelheid pollen waaraan je wordt blootgesteld te verminderen:

 • Houd ramen en deuren gesloten: Vooral op dagen met een hoge pollenconcentratie helpt dit om de hoeveelheid binnenkomende pollen te verminderen. Er zijn tegenwoordig ook hordeuren die een filterende werking hebben, zodat je wel frisse lucht binnenkrijgt, maar niet de pollen.
 • Gebruik luchtfilters: Luchtreinigers met HEPA-filters kunnen effectief zijn in het verminderen van allergenen in huis. Overweeg ook het gebruik van pollenfilters voor airconditioningsystemen en autoluchtinlaten.
 • Vermijd buitenactiviteiten tijdens piekuren: Plan buitenactiviteiten wanneer de pollenconcentratie lager is, zoals na een regenbui of tijdens de vroege ochtend en late avond.
 • Draag een zonnebril en een hoed: Dit kan helpen om je ogen te beschermen tegen pollen en te voorkomen dat pollen in je haar blijven hangen.
 • Smeer vaseline in je neusgaten: Dit helpt om te voorkomen dat de pollen via je neus je lichaam binnenkomen, ze blijven plakken in de vaseline.
 • Douche voor het slapengaan: Om pollen en andere allergenen van je lichaam en haar te verwijderen voordat je naar bed gaat, kan het helpen om ‘s nachts beter te slapen.
 • Houd huisdieren schoon: Als je huisdieren buiten komen, kunnen ze pollen mee naar binnen nemen. Regelmatig wassen of borstelen kan helpen om de hoeveelheid allergenen die ze in huis brengen te verminderen.
 • Haal geen pollen in huis: Kamerplanten kunnen ook hooikoortsklachten veroorzaken als ze bloeien. En een bos bloemen kan voor mensen met hooikoorts een trigger zijn voor hooikoortsaanvallen. Vervang daarom bloeiende planten door kunstplanten, die tegenwoordig levensecht zijn.

Voedingstips: Wat helpt tegen hooikoortssymptomen?

Een aspect van hooikoorts dat soms over het hoofd wordt gezien, is de invloed van voeding op de ernst van de symptomen. Hoewel voeding hooikoorts niet kan genezen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Ook zijn er producten die je beter kunt vermijden om verergering te voorkomen. Hier volgen enkele voedingstips:

Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij hooikoorts:

 • Vette vis: Rijk aan omega-3 vetzuren, kan helpen ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen. Voorbeelden zijn zalm, makreel en sardines.
 • Citrusvruchten: Rijk aan vitamine C, bekend om zijn anti-allergische eigenschappen, kan helpen de symptomen van hooikoorts te verlichten. Voorbeelden zijn sinaasappels, grapefruits en citroenen.
 • Knoflook en uien: Bevatten quercetine, een natuurlijke antihistamine die kan helpen de effecten van allergische reacties te verminderen.
 • Kurkuma: Een kruid met sterke ontstekingsremmende eigenschappen, kan helpen de symptomen van hooikoorts te verzachten.
 • Groene thee: Bevat antioxidanten en is rijk aan een specifiek type flavonoïde genaamd catechine, dat kan helpen de reactie van het lichaam op allergenen te verminderen.

Voedingsmiddelen om te vermijden:

 • Alcohol: Kan leiden tot een toename van histamine, de stof die allergische reacties in het lichaam veroorzaakt, en kan dus de symptomen van hooikoorts verergeren.
 • Bepaalde fruit- en groentesoorten: Mensen met een pollenallergie kunnen soms ook reageren op bepaalde rauwe groenten en fruit door kruisallergie. Dit staat bekend als het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Voorbeelden zijn appels, peren, kersen, wortelen en selderij.
 • Bewerkte voedingsmiddelen: Deze producten zijn rijk aan additieven en conserveringsmiddelen. Deze producten kunnen ontstekingen in het lichaam verergeren en bijdragen aan de ernst van allergische reacties. Lees meer over bewerkte producten in dit artikel.

Hydratatie:

 • Water: Voldoende hydratatie is essentieel. Water helpt om allergenen uit je lichaam te spoelen en kan de viscositeit van slijm verminderen, waardoor symptomen zoals verstopte neus kunnen verminderen.

Veelgestelde vragen (FAQ): Antwoorden op veelvoorkomende vragen over hooikoorts

Vraag 1: Kan hooikoorts op elke leeftijd ontstaan? Ja, hoewel hooikoorts vaak begint in de kindertijd of tienerjaren, kan het op elke leeftijd ontstaan. Veranderingen in leefomgeving, blootstelling aan nieuwe allergenen of wijzigingen in het immuunsysteem kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hooikoorts op latere leeftijd.

Vraag 2: Is hooikoorts erfelijk? Ja, hooikoorts kan in families voorkomen. Als je familieleden hebt met allergieën, is de kans groter dat je zelf ook een vorm van allergie ontwikkelt.

Vraag 3: Kun je hooikoorts voorkomen? Hoewel het moeilijk kan zijn om hooikoorts volledig te voorkomen, vooral als je genetisch predispositie hebt, kun je maatregelen nemen om blootstelling aan bekende allergenen te verminderen. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van je leefruimte, het dragen van een zonnebril buiten om je ogen te beschermen, en het volgen van de pollenprognose om buitenactiviteiten aan te passen.

Vraag 4: Helpt een luchtfilter tegen hooikoorts? Ja, luchtfilters zijn geschikt om pollen en andere allergenen uit de lucht te filteren. Let wel op wat voor luchtfilter je koopt, want er is verschil in de gebruikte filters. Een HEPA-filter, wat staat voor  High Efficiency Particulate Air, is een fijnmazig filter dat pollen en andere allergenen uit de lucht kan halen.

Vraag 5: Kan hooikoorts invloed hebben op mijn algehele gezondheid? Hoewel hooikoorts op zichzelf meestal geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan het de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden en leiden tot vermoeidheid en slaapproblemen. Bovendien hebben mensen met hooikoorts soms een grotere kans op het ontwikkelen van andere allergische aandoeningen, zoals astma.

Vraag 6: Zijn er natuurlijke remedies die echt werken tegen hooikoorts? Sommige mensen vinden verlichting van hun hooikoortssymptomen door natuurlijke remedies, zoals nasale irrigatie met zoutwateroplossingen, het gebruik van honing of kruidensupplementen zoals brandnetel of quercetine. Hoewel deze methoden voor sommigen effectief kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat reacties op behandelingen kunnen variëren en dat je altijd moet overleggen met een gezondheidszorgprofessional voordat je nieuwe remedies probeert.

Vraag 7: Hoe weet ik of mijn symptomen door hooikoorts of een verkoudheid worden veroorzaakt? Hooikoortssymptomen en verkoudheidssymptomen kunnen vergelijkbaar zijn, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Hooikoortssymptomen, zoals niezen, loopneus en jeukende ogen, treden op na blootstelling aan allergenen en kunnen seizoensgebonden zijn. Verkoudheidssymptomen daarentegen gaan vaak gepaard met lichaamspijn, keelpijn en soms koorts, en duren meestal niet langer dan een paar weken. Wil je zeker weten of je hooikoorts hebt, bezoek dan je huisarts. Met een bloedtest is het mogelijk om hooikoorts aan te tonen.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SMartwatch ad

Meest recent

UITGELICHT

OOK RELEVANT