HomeNieuwsZwaar bewerkte voedingsmiddelen gelinkt aan hogere achteruitgang van de hersenen en verhoging...

Zwaar bewerkte voedingsmiddelen gelinkt aan hogere achteruitgang van de hersenen en verhoging beroerterisico

Meer dan 70% van het voedselaanbod in de supermarkten bestaat uit zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Recent onderzoek van Massachusetts General Hospital in Boston toont aan dat het consumeren van deze voedingsmiddelen het risico op beroertes verhoogt en achteruitgang van het functioneren van de hersenen versnelt.

Het overgrote deel van ons voedsel is geproduceerd in de fabriek en bevat vaak hoge hoeveelheden vetten, suikers en zout. Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen in de VS en het Verenigd Koninkrijk meer dan 50% van hun dagelijkse energie-inname uit zwaar bewerkte voedingsmiddelen halen. Dit verhoogt het risico op 30 verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, mentale gezondheidsproblemen, diabetes type 2, ademhalingsproblemen, slecht slapen en kanker.

Impact zwaar bewerkte voedingsmiddelen op de hersenen

In het nieuwe onderzoek werd gekeken naar meer dan 30.000 deelnemers van 45 jaar of ouder. Gedurende 11 jaar vulden zij vragenlijsten in over hun eet- en drinkgewoonten. De onderzoekers ontdekten dat een dieet met 25,8% zwaar bewerkte voedingsmiddelen leidde tot geheugen- en denkproblemen. Als er 10% meer zwaar bewerkte voedingsmiddelen werden geconsumeerd, leidde dit tot een 16% hoger risico op cognitieve achteruitgang. Het eten van meer onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen bleek een 12% lager risico op cognitieve problemen te geven.

Wat betreft het risico op beroertes, bleek dat personen die 25,4% zwaar bewerkte voedingsmiddelen consumeerden een 8% hoger risico op beroertes hadden. Het eten van minder zwaar bewerkte en meer minimaal bewerkte voedingsmiddelen verminderde het risico op beroertes met 9%.

Om de hersenfunctie te behouden, lijkt het verstandig om het aandeel zwaar bewerkte voedingsmiddelen in het dieet te verminderen. Een algemene regel kan zijn: als het voedsel niet gemakkelijk in je eigen keuken te maken is, beperk dan de consumptie ervan. Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.

Tips om minder zwaar bewerkte voedingsmiddelen te eten

Het bereiden van eigen maaltijden met gezonde, onbewerkte ingrediënten is een goede start. Probeer voedingsmiddelen zoals suikerrijke dranken, gefrituurd voedsel, voedsel met een hoog zoutgehalte, simpele koolhydraten, rood vlees en varkensvlees te vermijden.

Onbewerkte en rauwe groenten, fruit, noten, vis en een gematigde inname van wit vlees zijn beter voor de gezondheid van lichaam en hersenen. Lees ook welke voedingsmiddelen je beter kunt laten liggen in de supermarkt. In dit artikel lees je welke gezondere keuzes je kunt maken.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

Pre-zomer 2024Pre-zomer 2024

OOK RELEVANT

UITGELICHT