Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, vooral de preventie van hoge bloeddruk en het behoud van een normale bloeddruk. Een recente studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, heeft de effecten van Tai Chi vergeleken met die van aerobe oefeningen op het verlagen van de bloeddruk bij deelnemers met prehypertensie, oftewel een voorstadium van een te hoge bloeddruk.
Het onderzoek duurde twaalf maanden, waarin de groepen elk vier uur per week Tai Chi of aerobe oefeningen deden. Uit het onderzoek bleek dat de Tai Chi groep een significantere daling in bloeddrukmetingen liet zien. Deze resultaten benadrukken de potentiële voordelen van Tai Chi voor de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid.
Wat is Tai Chi en wat zijn aerobe oefeningen?
Tai Chi is een oude Chinese vechtkunst, bekend om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het is een vorm van lichaamsbeweging die zich kenmerkt door langzame, vloeiende bewegingen en diepe ademhaling, die samen een meditatieve staat bevorderen. Tai Chi helpt bij het verbeteren van balans, flexibiliteit, spierkracht en algemeen welzijn. Het is een laag-impact oefening, waardoor het bijzonder geschikt is voor ouderen en mensen met bepaalde gezondheidsbeperkingen. Tai Chi vermindert ook stress en angst en verbetert de concentratie en gemoedstoestand.
Aerobe oefeningen voor je als fysieke activiteit gedurende langere tijd uit met een matige tot hoge intensiteit. Om energie voor deze acrtiviteiten te leveren, gebruikt het lichaam zuurstof om glucose en vetten te verbranden. Dit type oefening versterkt het hart en de longen en verbetert het lichaam’s vermogen om zuurstof efficiënt te gebruiken. Voorbeelden van aerobe oefeningen zijn wandelen, joggen, fietsen, zwemmen en dansen.
Tai Chi versus aerobe oefeningen: Wat is beter?
De studie was een gerandomiseerde klinische proef met 342 volwassenen. Alle deelnemers hadden prehypertensie, gedefinieerd als een systolische bloeddruk (SBP) van 120 tot 139 mm Hg en/of een diastolische bloeddruk (DBP) van 80 tot 89 mm Hg.
Meer weten over bloeddruk en wat gezonde waardes zijn? Lees dan ons blog ‘Gezonde bloeddruk voor senioren’.
Deelnemers met bepaalde aandoeningen zoals diabetes, coronaire hartziekten of chronische nierziekten deden niet mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was rond de 50 jaar.
De onderzoekers verdeelden de deelnemers in twee interventiegroepen: een groep deed aan Tai Chi en de andere aan aerobe oefeningen. Elke groep nam deel aan vier uur begeleide sessies per week van hun activiteit gedurende één jaar. De Tai Chi groep beoefende een 24-vorm Yang-stijl Tai Chi, terwijl de aerobe groep activiteiten deed zoals joggen, fietsen en stevig wandelen.
Het belangrijkste meetpunt was de systolische bloeddruk na twaalf maanden. Ook keken de onderzoekers naar secundaire uitkomsten, zoals veranderingen in systolische bloeddruk na zes maanden en gemiddelde veranderingen in diastolische bloeddrukmetingen.
Over het algemeen zag de groep dieTai Chi beoefende de grootste verbetering in bloeddrukmetingen. Na een jaar zag de Tai Chi groep een gemiddelde afname van 7,01 mmHg in systolische bloeddruk, terwijl de aerobe groep een gemiddelde afname van 4,61 mmHg zag.
Bovendien hadden meer deelnemers in de Tai Chi groep na de 12 maanden van het onderzoek een normale bloeddruk. De resultaten ondersteunen het bewijs dat Tai Chi een nuttige interventie kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.
Dr. Cheng-Han Chen, een gecertificeerde interventiecardioloog, merkte op:
“In deze studie werd gevonden dat regelmatige beoefening van Tai Chi de bloeddruk beter verbeterde dan aerobe oefeningen bij patiënten met prehypertensie. Dit is een nuttige bevinding omdat het ons een extra mogelijkheid biedt om verhoogde bloeddruk te behandelen.”
Hij voegde eraan toe dat langere studies nodig zijn om te beoordelen of Tai Chi kan voorkomen dat hypertensie ontstaat. Tai Chi is een laag-impact vorm van beweging die potentieel de bloeddruk kan verbeteren, naast voordelen zoals hulp bij balans en flexibiliteit. Echter, de klinische bruikbaarheid en acceptatie hangen af van de beschikbaarheid van de juiste training in de techniek.
Maar hoe verlaagt Tai Chi de bloeddruk?
Dit onderzoek kent enkele beperkingen. Ten eerste werd de studie in één land uitgevoerd, en toekomstig onderzoek zou meer diversiteit onder de deelnemers kunnen omvatten. De onderzoekers konden niet kijken naar effecten van Tai Chi onder subgroepen.
Ze erkennen ook dat de resultaten van de secundaire uitkomsten verkennend zijn. Toekomstig onderzoek kan werken aan het bevestigen van deze bevindingen. In totaal staakte 17,3% van de deelnemers hun deelname, waardoor slechts een bepaald aantal deelnemers overbleef voor analyse.
Dr. Tadwalkar benadrukte:
“Het is belangrijk om te onthouden dat dit een vrij kleine studie was, en meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en de langetermijneffecten van Tai Chi op de cardiovasculaire gezondheid te beoordelen. Daarnaast werd niet onderzocht welke mechanismen Tai Chi gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Het begrijpen van deze mechanismen kan waardevolle inzichten bieden voor toekomstig onderzoek en klinische praktijk.”
Tai chi kan echter nog steeds voordelig zijn als interventie, aangezien het door veel leeftijdsgroepen kan worden gedaan.
Veelgestelde Vragen (FAQ’s)
- Wat is prehypertensie?
Prehypertensie is een aandoening waarbij de bloeddruk hoger is dan normaal maar nog niet hoog genoeg om hypertensie (hoge bloeddruk) te noemen. Het gaat dan om een systolische bloeddruk tussen 120 en 139 mm Hg en/of een diastolische bloeddruk tussen 80 en 89 mm Hg. - Kan iedereen Tai Chi beoefenen?
Tai chi is een laag-impact, zachte vorm van lichaamsbeweging die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fysieke condities, inclusief ouderen. Het is wel belangrijk om te beginnen onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur, vooral als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt. - Zijn er andere voordelen van Tai Chi naast het verlagen van de bloeddruk?
Ja, Tai Chi is bekend om zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen, waaronder verbetering van balans en flexibiliteit, vermindering van stress en angst, en bevordering van algemeen welzijn en kwaliteit van leven.