De zon straalt momenteel weer lekker en ondanks dat we nog steeds in de intelligente lockdown zitten, gaat het goed met de strijd tegen het virus. De IC’s in Nederland krijgen weer wat lucht, het aantal patiënten per verpleegkundige neemt af en gelukkig neemt het sterftecijfer ook af. Maar we zijn er nog niet… Voorzichtigheid blijft geboden, zeker bij de risicogroepen, waarvan het grootste deel 65+ is. Dit weekend wekte een bericht op een favoriet blog van mij mijn aandacht, want er werd gewezen op een zeer interessant verband tussen Covid-19 patiënten en vitamine D.
Is er een relatie tussen vitamine D en ziekteverschijnselen door Covid-19/ Corona?
Het bericht haalde een Filipijnse studie aan waarin gegevens van Covid-19 patiënten waren geanalyseerd. Hieruit bleek dat de patiënten die ernstige ziekteverschijnselen vertoonden, ook een tekort aan vitamine D hadden. Hij vergeleek de concentratie vitamine D in het bloed met de ziekteverschijnselen van de patiënten. Het bleek dat patiënten met een vitamine D spiegel boven de 30 nanogram per milliliter (of 75 nmol/l, de gezonde grenswaarde), slechts milde klachten vertoonden. Er was binnen deze groep amper sprake van longontsteking, problemen met ademhaling of opname op de IC. Maar het onderzoek toonde ook aan dat hoe lager de concentratie vitamine D in het bloed was, hoe groter de kans was op ernstige Covid-19 ziekteverschijnselen. Bij een concentratie van 20 nanogram per milliliter (of 50 nmol/l) was het beeld schrikbarend. Het aantal personen met milde klachten was nihil, terwijl de groep met ernstige of zeer ernstige klachten veruit het grootste was.
Het vermoeden dat vitamine D een link heeft met Corona gaat verder….
Ondanks dat het een kleine studie was, onder slechts 212 gevallen, staat dit onderzoek niet op zichzelf. Er is ook onderzoek bekend waaruit blijkt dat in landen waar de zon minder schijnt, de sterftegevallen hoger zijn. En in de media kwamen verhalen naar voren over sterfte onder mensen met een donkere huidskleur die hoger liggen dan bij mensen met een blanke huidskleur. Nu is het voor mensen met een donkere huidskleur genetisch gezien moeilijker om vitamine D aan te maken, dus dit kan het hogere sterftecijfer verklaren. Nieuws over de VS waar de zwarte bevolking harder wordt getroffen dan de blanke bevolking zou dus zomaar niet kunnen komen door hun leefomstandigheden en hun sociale interactie, maar door het lagere gehalte aan vitamine D in hun bloed.
Suppletie met vitamine D is aan te raden
Als we kijken naar de situatie waarin Covid-19 in Europa zich het beste verspreidde, dan was dat in een tijd met minder zonlicht en dus met minder vitamine D aanmaak door het lichaam. We zien dat in Spanje en Italië de lockdown langzaam aan wordt opgeheven omdat het beter gaat, net nu de zon weer meer is gaan schijnen. Een piek in het aantal besmettingen in Nederland na het Paasweekend bleef uit, terwijl toen veel mensen de regels negeerden omdat het zo lekker zonnig weer was. Het geeft te denken en uiteraard moet er meer onderzoek worden gedaan. Op basis van deze studies kunnen nog geen aanbevelingen worden gedaan. Maar aangezien mensen boven de 65 tot een risicogroep behoren, zeker als ze al te maken hebben gehad met ziektes, wil ik zeker adviseren om een hoog gedoseerd vitamine D supplement te slikken, minimaal 800 IE/20 mcg per dag.
Lees ook:
Een gezond gewicht voor een gezond leven
De 5 mythes waarom sporten als je ouder wordt zinloos zou zijn ontkracht