Dehydratie voorkomen tijdens warme dagen
De zomerse dagen duren heerlijk voort, de zon straalt volop en de eerste oproepen om zuinig met water te zijn zijn te horen. Zuinig zijn met water door een dag de plantjes niet te sproeien en korter douchen is wat met deze oproep bedoeld wordt. Er wordt vooral niet bedoeld om minder water te gaan drinken! Dehydratie ligt namelijk op de loer, zeker bij actieve senioren!
Het risico van uitdroging is bij veel mensen niet heel bekend en ook de gevolgen niet. Het ergste gevolg van uitdroging is een shock die soms over gaat in een coma. En een coma kan op zijn beurt weer leiden tot overlijden. Geen kleine gevolgen dus! Terwijl dehydratie makkelijk te voorkomen is. We geven je hieronder een aantal tips om de kans op uitdroging tijdens warme dagen te verkleinen.
Drink regelmatig om dehydratie te voorkomen
Het eerste advies is gelijk de meest belangrijke. In een keer een grote lading water drinken en daarna niets meer, is niet aan te raden. Je lichaam verliest namelijk continue vocht, terwijl een teveel aan water door het lichaam wordt afgescheiden en via de nieren het lichaam verlaat. Je nieren kunnen maar 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken, dus drink niet meer dan dat. Verspreid het drinken van water dus over de dag en neem vooral tijdens inspanningen extra water tot je. Ga uit van 2 liter als je een niet actieve dag hebt.
Laat alcohol staan of compenseer
Op warme en zonnige dagen hoor je vaak op terrassen “ik heb dorst, doe mij maar een biertje”. Deze redenering is een enorme contradictie, want bier bevat alcohol en dat werkt vocht afdrijvend. Met een biertje (of welke alcoholische drank dan ook) wordt je dorst dus niet gelest, maar wel erger gemaakt. Op warme dagen dus laten staan, mits je voldoende water drinkt tussen de alcoholische drankjes door.
Merk beginnende uitdroging op
Gedurende de dag kun je aan verschillende indicatoren ontdekken of je in een beginnend stadium van uitdroging zit. Als je een van deze indicatoren opmerkt, ga dan direct water drinken. Heb je één van de volgende symptomen en voel je je niet goed, raadpleeg dan een arts.
- Droge mond
- Donkerkleurige urine
- Je huid wordt droog
- Je reageert verward naar mensen
- Je bloeddruk daalt of je valt flauw
Let op bij gebruik van medicijnen
Diuretica en andere vochtregulerende medicijnen kunnen bij te weinig drinken in de zomer sneller leiden tot dehydratie. Vraag altijd aan je huisarts of apotheker wat te doen als er een droge en warme periode aan komt.
Maak een gewoonte van regelmatig water drinken
Als je gewend bent regelmatig water te drinken, dan is het tijdens een warme periode ook makkelijker om genoeg water binnen te krijgen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een fles water in de koelkast te zetten waarvan je de inhoud weet, bijvoorbeeld 0,5 of 1 liter. Zo kun je goed in de gaten houden hoeveel je drinkt en in welke periode. Ook met drinken tijdens het eten zorg je voor een vast moment om een bepaalde hoeveelheid water tot je te nemen. Hoe meer dit gewoonte is, deste makkelijker is het om tijdens warme dagen niet te vergeten om water te drinken. Vul dus met het aankomende mooie weer alvast een aantal flesjes water en zet ze koud. Voeg ook eens komkommer, citroen, limoen of munt toe aan je water! Niet alleen heel nuttig, ook heel lekker!
Haal vocht uit fruit
Fruit bevat naast veel anti-oxidanten en vitamines ook veel vocht. Als je een goede portie waterrijk fruit eet, zit je al weer aan een glas vocht extra. Heel gezond als aanvulling op het water dat je drinkt. Meer weten over de voordelen van zomerfruit? We hebben de voordelen op een rijtje gezet.