HomeGezondheidDe beste bloeddrukmeters voor 2024

De beste bloeddrukmeters voor 2024

Met de komst van automatische bloeddrukmeters is het enorm eenvoudig om zelf je bloeddruk te meten. Je doet het manchet om je arm, drukt op een knopje en op het display verschijnen de gemeten waarden. Toch is de ene meter de andere niet als het gaat om betrouwbaarheid en gebruiksgemak. We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje voor als je een bloeddruk gaat kopen en geven je onze aanbevelingen voor als je een bloeddrukmeter wilt gaan kopen.

Waarom is een gezonde bloeddruk belangrijk?

Een gezonde bloeddruk beïnvloedt direct je dagelijkse leven, is de bloeddruk te laag dan voel je je slap en futloos, is hij te hoog dan kun je je opgejaagd voelen. Maar een te hoge bloeddruk heeft meer nadelige effecten in je lichaam. Het zorgt namelijk voor vasculaire verkalking, oftewel aderverkalking. Hierdoor neemt het risico op een beroerte of een hartaanval toe. Nierziekten zijn ook niet ongewoon bij mensen met een te hoge bloeddruk. Houd altijd aan dat een onderdruk van 90 mm/HG en bovendruk tussen de 150 en 160 mm/HG gezond is. De achtergrondinformatie over bloedruk voor senioren lees je in onze blogpost Gezonde bloeddruk voor senioren.

Polsbloeddrukmeter of bovenarmbloeddrukmeter?

Als het op de nauwkeurigheid van de metingen aankomt, zijn bovenarmmeters over het algemeen betrouwbaarder dan polsbloeddrukmeters. Dit komt omdat tijdens de meting de manchet ter hoogte van het hart moet zitten. Bij de bloeddrukmeter voor de bovenarm is dit direct het geval als je hem omdoet, bij de polsbloeddrukmeter moet je je pols omhoog houden ter hoogte van het hart. In dat laatste geval is de kans op een onjuiste positionering groter en loop je ook het risico dat je de meter beweegt, wat ook invloed heeft op de meetresultaten.

Het manchet voor de bovenarm kan echter wel onhandig en oncomfortabel zijn. Dat komt omdat de manchet strak om de arm moet worden gewikkeld, wat ongemak kan veroorzaken en de bloedstroom kan beperken. Polsmeters daarentegen zijn handiger en comfortabeler in het gebruik aangezien ze minder strak om de pols gebonden hoeven te worden.

Wat de nauwkeurigheid betreft, meten polsmeters de druk van de arteria brachialis, de hoofdslagader die het bloed naar de arm voert. Dit zorgt ervoor dat de metingen telkens op dezelfde plaats worden verricht, wat de nauwkeurigheid verhoogt.

Bij de keuze tussen pols- en bovenarmmeters is het belangrijk zowel het gemak als de nauwkeurigheid mee te nemen in je keuze. Hoewel bovenarmmeters meestal nauwkeuriger zijn, zijn polsmeters handiger en comfortabeler in het gebruik. Uiteindelijk is de keuze tussen de twee aan jou, aangezien ieders behoeften en voorkeuren verschillend zijn. Onze voorkeur gaat uit naar een bovenarmbloeddrukmeter.

De beste bovenarm bloeddrukmeters voor 2024

Er zijn veel digitale bloeddrukmeters op de markt, allemaal verschillend qua opties en nauwkeurigheid. Wij hebben de beste digitale bloeddrukmeters die in 2024 verkrijgbaar zijn, op een rijtje gezet. Het gaat om de volgende meters:

Beurer
M27
Beurer M27
Budget keuze
Doet wat het moet doen
Zonder app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
Withings BPM Connect
Withings BPM
Premium keuze
Batterij is oplaadbaar
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
OMRON M7 Intelli IT
OMRON M7
Premium keuze
Geheugen meer gebruikers
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com

Als we deze vier bloeddrukmeters naast elkaar leggen – de Beurer M27, OMRON M3 Comfort, Withings BPM Connect en OMRON M7 Intelli IT – valt het op dat elk model zijn eigen pluspunten heeft. Maar als we echt moeten kiezen, steekt de OMRON M3 Comfort er met kop en schouders bovenuit als de ‘beste keuze’. Deze bloeddrukmeter blinkt uit in nauwkeurigheid, is makkelijk in gebruik en zit comfortabel om je arm. Hij is niet alleen een betrouwbare partner voor thuis, maar wordt ook gewaardeerd door zorgprofessionals.

Voor degenen die wat minder willen uitgeven maar toch op zoek zijn naar kwaliteit, is de Beurer M27 de perfecte ‘budget keuze’. Het apparaat biedt de essentiële functies die je nodig hebt voor accurate bloeddrukmetingen, zonder al te veel poespas, en is daarmee vriendelijk voor zowel je arm als je portemonnee.

Dan hebben we de Withings BPM Connect en de OMRON M7 Intelli IT, die beide uitblinken met hun slimme technologieën. Denk aan app-integratie en diepgaande analyse van je gezondheidsgegevens. Ideaal voor de tech-savvy gebruiker die graag een digitaal oogje in het zeil houdt op zijn gezondheid.

Kortom, als je het neusje van de zalm wilt op het gebied van prestatie, nauwkeurigheid en comfort, dan is de OMRON M3 Comfort jouw match. Zoek je een goede meter zonder teveel uit te geven, dan zal de Beurer M27 je niet teleurstellen. Elke meter heeft zo zijn charme, afgestemd op verschillende wensen en behoeften.


De beste pols bloeddrukmeters voor 2024

De beste digitale bloeddrukmeters voor om de pols die in 2024 verkrijgbaar zijn, hebben we op een rijtje gezet. Het gaat om de volgende meters:

OMRON RS3 Intelli IT
OMRON RS3
Goede keuze
Eenvoudig en treffend
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
Beurer
BC44
Beurer BC44
Budget keuze
Groot eenvoudig display
Zonder app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
Medisana
BW315
Medisana BW 315
Budget keuze
Goedkoop, maar doeltreffend
Zonder app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com

Na het testen van de vier verschillende bloeddrukmeters – de OMRON RS3 Intelli IT, OMRON RS7 Intelli IT, Beurer BC44, en Medisana BW315 – is het duidelijk dat elke meter zo zijn eigen pluspunten heeft. Maar, als we echt moeten kiezen, dan springt de OMRON RS7 Intelli IT eruit als de absolute topper. Dit apparaat blinkt uit door zijn geavanceerde functies en het gemak waarmee je je gezondheidsdata bijhoudt, dankzij de slimme connectie met gezondheidsapps.

Voor wie een beetje op de centen moet letten, zijn de Beurer BC44 en Medisana BW315 fantastische opties. Ze doen wat ze moeten doen zonder te veel poespas, perfect voor iedereen die simpelweg zijn of haar bloeddruk in de gaten wil houden zonder een fortuin uit te geven. De Beurer BC44 is supergebruiksvriendelijk met een makkelijke één-knopbediening, en de Medisana BW315 valt op met zijn overzichtelijke scherm en handige geheugenfunctie.

De OMRON RS3 Intelli IT zit een beetje in het midden. Het is een degelijk apparaat dat betrouwbaar meet en een paar slimme snufjes heeft, maar het haalt het net niet bij de RS7 qua technologische hoogstandjes.

Kortom, voor de techliefhebbers en gezondheidsfanaten onder ons is de OMRON RS7 Intelli IT absoluut de beste keuze. Maar mocht je budget wat krapper zijn, dan bieden de Beurer BC44 en Medisana BW315 prima kwaliteit voor een zacht prijsje. Elk van deze meters heeft iets unieks te bieden, afhankelijk van wat je zoekt in een bloeddrukmeter.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc
Camiel Kroesbergen MSc studeerde Voeding & Diëtetiek en behaalde zijn MSc-titel aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast verdiept hij zich al meer dan 25 jaar in fitness en optimale manieren om te trainen en resultaat te behalen. Hij werkte in diverse fitnesscentra als trainer en gaf daar voedingsadvies. Uit grote passie voor voeding, gezondheid en fitness richtte hij 65 Plus Fit op, om zijn kennis te delen over gezond(er) en fit(ter) oud(er) worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest recent

OOK RELEVANT

UITGELICHT