zaterdag, 24 februari, 24
HomeGezondheidDe beste bloeddrukmeters voor 2024

De beste bloeddrukmeters voor 2024

Met de komst van automatische bloeddrukmeters is het enorm eenvoudig om zelf je bloeddruk te meten. Je doet het manchet om je arm, drukt op een knopje en op het display verschijnen de gemeten waarden. Toch is de ene meter de andere niet als het gaat om betrouwbaarheid en gebruiksgemak. We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje voor als je een bloeddruk gaat kopen en geven je onze aanbevelingen voor als je een bloeddrukmeter wilt gaan kopen.

Waarom is een gezonde bloeddruk belangrijk?

Een gezonde bloeddruk beïnvloedt direct je dagelijkse leven, is de bloeddruk te laag dan voel je je slap en futloos, is hij te hoog dan kun je je opgejaagd voelen. Maar een te hoge bloeddruk heeft meer nadelige effecten in je lichaam. Het zorgt namelijk voor vasculaire verkalking, oftewel aderverkalking. Hierdoor neemt het risico op een beroerte of een hartaanval toe. Nierziekten zijn ook niet ongewoon bij mensen met een te hoge bloeddruk. Vooral voor zieke en oudere mensen is het belangrijk om regelmatig hun bloeddruk te controleren en bij een te hoge bloeddruk naar de huisarts te gaan.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Over de waarden voor een gezonde bloeddruk hebben we al eerder een artikel geschreven dat je hier vindt. Voor ouderen kunnen we globaal zeggen dat de bovendruk tussen de 150 en 160 mm/HG gezond is en een onderdruk van onder de 90 mm/HG. De achtergrondinformatie over bloedruk voor senioren lees je in onze blogpost Gezonde bloeddruk voor senioren.

Hoe voer je een betrouwbare meting uit?

Om een goede bloeddrukmeting te doen, is het van belang om een aantal stappen te nemen voor je de meting doet.

 • Koop een goede bloeddrukmeter voor thuis. Hieronder vind je een overzicht van de beste bloeddrukmeters voor thuis. Zorg ervoor dat je alle instructies zorgvuldig leest voordat je het apparaat gebruikt.
 • Zorg voor een comfortabele en rustige plek om te zitten. Kies een plek waar je een paar minuten kunt ontspannen voordat je jouw bloeddruk meet.
 • Plaats de manchet correct om jouw arm. Zorg ervoor dat de manchet goed om uw bovenarm zit, met de onderkant van de manchet ongeveer een centimeter boven de elleboog.
 • Zorg ervoor dat je ontspannen bent. Vermijd praten of bewegen tijdens de meting.
 • Doe twee of drie metingen, verspreid over een paar minuten. Zo krijg je een gemiddelde meting, die nauwkeuriger is dan een enkele meting.
 • Noteer de resultaten. Noteer de datum, de tijd en de bloeddrukmetingen, evenals eventuele opmerkingen over jouw algemene gezondheidstoestand of de medicijnen die je op dit moment gebruikt.

Door deze stappen te volgen, kun je je bloeddruk betrouwbaar meten in je eigen huis. Vergeet niet dat het altijd het beste is om de bloeddruk door een professional te laten controleren, dus maak een afspraak met jouw arts of zorgverlener als je je zorgen maakt.

Polsbloeddrukmeter of bovenarmbloeddrukmeter?

Als het op nauwkeurigheid aankomt, zijn bovenarmmeters over het algemeen betrouwbaarder dan polsbloeddrukmeters. Dit komt omdat de grootte van iemands arm en pols aanzienlijk kan variëren, en de polsmetingen kunnen worden beïnvloed door verschillende lichaamshoudingen. Bovendien is het manchet van een bovenarmmonitor gewoonlijk groter, zodat de metingen nauwkeuriger zijn.

Bovenarmmonitoren kunnen echter onhandig en oncomfortabel zijn. Dat komt omdat de manchet strak om de arm moet worden gewikkeld, wat ongemak kan veroorzaken en de bloedstroom kan beperken. Polsmonitors daarentegen zijn handiger en comfortabeler in het gebruik. Dat komt omdat ze minder moeite kosten om te bedienen en niet strak om de pols hoeven te worden gebonden.

Wat de nauwkeurigheid betreft, meten polsmonitoren de druk van de arteria brachialis, de hoofdslagader die het bloed naar de arm voert. Dit zorgt ervoor dat de metingen telkens op dezelfde plaats worden verricht, wat de nauwkeurigheid verhoogt.

Bij de keuze tussen pols- en bovenarmmonitoren is het belangrijk zowel het gemak als de nauwkeurigheid in overweging te nemen. Terwijl bovenarmmonitoren over het algemeen nauwkeuriger zijn, zijn polsmonitoren handiger en comfortabeler in het gebruik. Uiteindelijk is de keuze tussen de twee aan jou, aangezien ieders behoeften en voorkeuren verschillend zijn.

Wat kan je bloeddrukmeting beïnvloeden?

 1. Ga eerst naar het toilet, een volle blaas kan namelijk 10 mmHg opleveren
 2. Zoek een rustige plek voor de meting. Praten of actief luisteren kan 10 mmHg extra aan bloeddruk opleveren.
 3. Sluit de manchet om een ontblote arm. Doe je dit niet, dan kan het 50 mmHg toevoegen aan je bloeddruk.
 4. Zorg dat de arm waar de manchet omheen zit op harthoogte ligt, anders kan het zorgen voor 10 mmHg extra bloeddruk.
 5. Sla je benen niet over elkaar, dat zorgt voor een toename van 2-8 mmHg.

De beste bloeddrukmeters voor 2024

Er zijn veel digitale bloeddrukmeters op de markt, allemaal verschillend qua opties en nauwkeurigheid. Wij hebben de beste digitale bloeddrukmeters die in 2024 verkrijgbaar zijn, op een rijtje gezet. Het gaat om de volgende meters:

Beurer
M27
Beurer M27
Budget keuze
Doet wat het moet doen
Zonder app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
Withings BPM Connect
Withings BPM
Premium keuze
Batterij is oplaadbaar
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
OMRON M7 Intelli IT
OMRON M7
Premium keuze
Geheugen meer gebruikers
Met app
Klinisch gevalideerd
Lees onze review
Koop via Amazon
Koop via bol.com
GERELATEERDE ARTIKELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UITGELICHT

Meest Populair